Ludomaner - et problem for ridesporten

02-12-2020 19:48

Britt Carlsen

Udlodningsmidlerne, tidligere kendt som Tipsmidler, bidrager til idrættens verden med et ikke ubetydeligt tilskud. For at beskytte ludomaner er der nu sat en øvre grænse for spil, og det betyder tab af midler til sporten

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Udlodningsmidler er det, der tidligere hed Tips- og Lottomidler eller blot Tipsmidler. Hvert år sender Danske Spil A/S og Det Danske Klasselotteri A/S penge til samfundet i form af udlodningsmidler, der består af overskuddet fra lotto m.v. Det bliver til ca. 3,3 mio. kroner om dagen.

I Norge bliver midlerne også fordelt til sporten, men her har nye spillegrænser på 20.000 kr. om månden hos Norsk Tippning betydet, at modtagerne af midlerne frygter de bliver mindre, fordi spillerne vælger andre spilleselskaber. I et åbent brev til politikerne udtrykker "Aksjon Hest – for folk flest" bekymring over hestens vigtige position i samfundet, hvis indkomstgrundlaget svigter. Handlingsgruppen har også tidligere vist, at de får støtte og respekt fra politikere.

Udlodningsmidlerne i Danmark
Dansk Ride forbunds direktør Morten Rodtwitt forklarer: I Danmark fordeles udlodningsmidlerne til en lang række modtager, og i idrættens verden er det DIF, DGI og Firmaidrætten der modtager tilskuddene. DIF modtog i 2020 lidt over 300 mio. kroner og DIF’s specialforbund modtager ca. 75 % af midlerne i tilskud fordelt på følgende måde:

40 % i grundstøtte som tildeles forbundene på baggrund af antal medlemmer, antal foreninger og antal godkendte discipliner mv.
55 % i strategisk støtte og tildeles på baggrund af samfundsmæssige betydning, udviklingspotentiale mv.
5 % placeres i en ’initiativ-pulje’ som forbundene kan søge støtte fra til forskellige projekter. Her fik DRF bl.a. kr. 230.000 til støtte til kæphestesatsningen i 2020

DRF modtager ca. 2,4 mio. kroner i grundstøtte og ca. 2,9 mio. kroner i strategistøtte om året.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Uddrag fra brevet til Ministeriet for Landbrug og Fødevarer:
Indkomstgrundlaget for store dele af hestesport i Norge kommer fra den norske Rikstoto (NR), som har eneret til at spille på heste. NR er organiseret så overskuddet skal returneres til formålet, dvs. hesten. Dette inkluderer heste i avl og opdræt, specielle norske racer, trav og galopperende, hesteaktiviteter relateret til sport og sport, rekonvalescens, terapi, børns sport, uddannelse osv. I dag er det ca. 125.000 heste i Norge og 16.000 årsværk registreret i områder relateret til heste i industrien.

Der er 33.000 medlemmer af den norske rytterforening. Ridesport repræsenterer den 6. største sport og engagerer 380 rideklubber rundt om i landet. Det er også en af ??de største pigesportsgrene i Norge, og hesten er også repræsenteret i ca. 200 rideskoler i Norge. (Tal fra 2018) 

Det er Norsk Rikstotos fortjeneste, der gør det muligt at udøve  hestesport i Norge. Nogle af overskuddet, efter at spillerne har modtaget deres gevinster, går til hestejere, der starter trav- og galopløb, Rikstoto tilføjer midler til det norske hestecenter, som er det egentlige kompetencecenter for heste i Norge for at nævne nogle få.

Når Ministeriet for Landbrug og Fødevarer og Kulturministeriet så ihærdigt vil indføre tabsgrænser for hestespil for at beskytte problemaktører, har dette betydelige konsekvenser for omsætningen og dermed tilbagebetalinen af midler til hestebranchen og hestesport uden at tage fat på de virkelige problemer for problemaktører og samtidig skabe mange nye i hestebranchen. Lyder det bl.a. man kan læse hele brevet på Hest.no

 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner