Camilla Tiefensee Schrøder
Linnea Ericsson-Carey fortsatte i går aftes sin stime af placeringer i de store springklasser ved World Cup-stævnet i Göteborg. I den femstjernede 155 cm Gothenburg Trophy presented by AB VOLVO kom hun på niendepladsen med den 14-årige hingst Singular Ls la Silla e. Chapultepec/Stakkato (opdr. La Silla) efter en fejlfri runde med to tidsfejl.
Kun seks ryttere var hurtige nok til at komme i omspringning, og blandt dem blev det tyske Daniel Deusser, der vandt klassen på Calisto Blue e. Chacco-Blue/Con Air. Der skulle meget lidt til for ikke at nå tiden, forklarer Linnea Ericsson-Carey:
– Tiden var meget stram, og mange fik tidsfejl. Så da han lavede det første bukkespring, tænkte jeg, at jeg lige så godt kunne tage det roligt og få en eller to tidsfejl. Det var en del af taktikken.
Det med bukkespringene er noget, Singular altid har haft en tendens til. Og tidligere har problemet været så stort, at den blev trukket helt ud af sporten.
Gik sur i den med Marcus Ehning
Singular var allerede for fire år siden i gang med en seriøs karriere i topsporten med den tyske springrytter Marcus Ehning, men han begyndte dengang at få problemer med hesten, og derfor valgte ejeren, Maria Gretzer, at den ikke skulle gå konkurrencer mere.
– Han var blevet gradvis mere og mere sur. Han sparkede bagud efter hvert eneste spring og kastede sig til højre og venstre og virkede ikke glad. Ingen ved rigtig hvorfor. Marcus foreslog kastrering som løsningen, men det ville Maria ikke, da den virkelig er som hendes lille barn. Så tog hun den hellere hjem, og hun tænkte, at nu skulle han ikke gå flere stævner, fortæller Linnea Ericsson-Carey.
Fire års pause
Hele fire år skulle der gå, inden der opstod en ny mulighed for Singulars springkarriere. Linnea Ericsson-Careys mand Shane Carey red sidste år en hest for Maria Gretzer, som han vandt flere store klasser på og fik solgt til Karl Cook i USA. I forbindelse med det succesfulde samarbejde fik Maria den idé, at Linnea kunne prøve at ride Singular.
– Hun tænkte, at hvis nogen kunne, så måtte det være mig, for hun mente, at den passede bedre til en kvindelig rytter. Så jeg prøvede den et par enkelte gange hjemme hos hende, og i efteråret sagde hun: Vi går all in, fortæller Linnea.
Siden hesten kort efter nytår rykkede ind hos familien Ericsson-Carey på Svartesjögård i Sverige, er det kun gået fremad. For 14 dage siden startede de deres første 140 cm ved DM-indendørsstævnet på Vilhelmsborg, og sidste weekend var de i Lillestrøm i Norge, hvor de var fejlfri i deres første 145 cm og sprang 150 cm Grand Prix med et enkelt nedslag.
– For ti dage siden blev jeg spurgt, om jeg ville ride her i Göteborg. Jeg havde måske ikke haft den bedste forberedelse, men jeg tænkte: Jeg prøver, for jeg har gjort det før, og han har gjort det før, siger springrytteren.
Lille hest med stor kapacitet
Linnea og Singular klarede opgaven i Göteborg med bravour, og de gik endda videre til søndagens World Cup-springning, men efter tre store springklasser, har Singular præsteret nok for denne weekend, og derfor kommer de ikke til start.
– Han har fået præmier i alle tre klasser og har ikke sat en fod forkert. For mig behøver det ikke være World Cup for at være stort. Alle de "små" klasser er jo rankingklasser, og jeg har kun sprunget op til tostjernet det sidste lange stykke tid, siger den 41-årige rytter.
Det ser ud til, at hun går en rigtig spændende sæson i møde med den 14-årige hingst, som ifølge Linnea Ericsson-Carey har en enorm kapacitet.
– Han er en lille hest, men når han kommer ind på banen, føles det som om, han vokser. Han bliver ikke hylet ud af den af 40.000 tilskuere, og så har han en utrolig formåen til at springe over store spring, uden at det føles som om, han bruger kræfter, fortæller hun.
Næste stop: Herning
Planen er, at Singular også bliver en af de heste, Linnea Ericsson-Carey tager med til Herning om to uger – hvis han er klar.
– Det er officielt planen, men jeg har aftalt med Maria, at vi tager det stille og roligt. Singular får lov at bestemme tempoet, siger Linnea. Hun håber også på, at hun kan gå en rigtig spændende sommersæson i møde med denne hingst. Selv har hun ikke sprunget på femstjernet niveau i lang tid, fordi hun ikke har haft den rette hest til det – og når hun endelig har haft én, er den som regel blevet solgt på det tidspunkt.
Men sådan er det ikke med Singular, for han er Maria Gretzers hjertebarn og skal ikke sælges videre.
– Det, der er ekstrasjovt ved at ride den her hest, er, at jeg kan få lov til at beholde ham og satse lidt på det sportslige. Det skal selvfølgelig ikke være på bekostning af, at han går sur i den. Men lige nu føles det som om, der ikke er nogen grænser, siger Linnea Ericsson-Carey.