Line giver dig 7 tips til at forbedre din opstilling…

27-09-2016 09:11

Tonya Bille Nielsen

Få Lines gode råd her

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Kære Læsere

Vi ønsker nok allesammen at have en flot opstilling, når vi rider. Dressur skal se let ud, og en flot opstilling er helt sikker med til at give elegance, lethed og harmoni mellem hest og rytter.

For mig karakteriseres en god opstilling ved, at rytteren sidder i balance og kan følge hestens bevægelser uden at forstyrre hesten og samtidig har kontrol over hjælperne og dermed indvirkningen på hesten.

På Holmegårdens Rideklub, hvor jeg underviser, har vi i denne weekend et arrangement for stedets juniorer, hvor vi træner opstilling i longen – det er en super god måde at træne opstilling, og så er det samtidig rigtig sjovt ??

Jeg er selv meget opmærksom på min egen opstilling og har en hel del, som jeg ønsker at forbedre! Indtil videre har jeg både som rytter og som træner gjort mig nogle erfaringer omkring forbedring af opstillingen, hvilket jeg har omskrevet til nedenstående tips.

 

7 tips til bedre opstilling

1) Hav en høj kondi og god styrke:

Det kræver et mentalt og fysisk overskud hos rytteren at arbejde med sin opstilling, mens man rider. Det er svært nok at koncentrere sig om sin indvirken og om at ride øvelser. Skal man oveni kunne tænke på sin opstilling, nytter det ikke noget, at man allerede sidder og stønner og puster.

2) Kropskontrol:

At sidde korrekt på hesten og at indvirke korrekt på hesten, hvor man giver den rigtige kombination af hjælpere på de rigtige tidspunkter, kræver stor kropskontrol. Et eksempel på en situation som kræver kropskontrol under ridningen kan være, at man skal holde styr på, hvad venstre hånd laver samtidig med at højre schenkel arbejder med hesten, samtidig med at man husker at blive siddende med sædet osv. Der er rigtig mange ting, som rytteren skal være bevidst om og evne at kontrollere i forhold til egen krop under ridningen. Man kan træne sin kropskontrol igennem forskellige øvelser på jorden, eksempelvis øvelser, hvor man kombinerer forskellige bevægelser, mm.

3) Adskil hånden fra sædet:

Nyheden fortsætter efter annoncen

I sammenhæng med kropskontrol er det vigtigt, at du er i stand til at adskille hånden fra dit sæde og din schenkel. Man kan have tendens til at lukke med hånden/blive hård i hånden, når man vil ride med schenklen. Eller blive hård i hånden, når man vil sidde tungt i sædet, ligesom man kan have tendens til at holde balancen i tøjlen i visse situationer under ridningen. Det er vigtigt i forhold til korrekt indvirken på hesten, at du kan give en korrektion med sæde og ben uden, at korrektionen går i din hånd, hvis det ikke er meningen. Det kan være en hjælp at knække lidt i albuerne for at få adskilt hånd fra sæde.

4) Selvbalance:

Det er dig, som skal hjælpe hesten i balance, det er ikke hesten, som skal balancere dig. Man har særlig tendens til at bruge hesten til at balancere i sadlen, når man korrigerer hesten, idet hesten kan lave en uventet eller hurtig bevægelse pga. korrektionen. For at korrektionen skal virke ordentligt, er det nødvendigt at kunne balancere i sadlen, så man ikke kommer til at klemme sig ind til hesten eller holde tast i tøjlen for at balancere og dermed forstyrre hesten i forhold til den korrektion, som man lige har givet.
Din balance i sadlen skal være imellem tre punkter: Dine to sædeben og skambenet. Herved undgår du også, at du ikke sidder for tilbagelænet.

5) Sid i sadlen:

Man kommer let til at sætte sig lidt op og ud af sadlen, når man vil lave en halv parade, klemmer med lår eller overschenkler. Dermed forsvinder sædet, og skuldrene arbejder sig op mod ørerne! Du kan tjekke dig selv for, om du sidder ordentlig i sadlen ved at tage bøjlerne af eller tjek ved at løfte fødderne lidt fra stigebøjlen under ridningen. At blive siddende i sadlen kræver også selvbalance og evnen til at følge hestens bevægelser. Man må ikke klemme sig ned i sadlen og være tung i sadlen, så modarbejder du hestens bevægelser.

6) Kig i rideretningen:

Man skal selvfølgelig kigge op og rundt, så man ved, hvor man rider, men generelt skal man kigge ud mellem hestens ører. Og det er faktisk en vigtig huskeregel, da det har betydning for, om du får reddet hele hesten rundt på din linie. Sidder man eksempelvis og kigger til højre på højre volte, så kan man have sværere ved at ride udvendige, venstre skulder på plads.

7) Tjek dig selv:

Brug spejlet eller kig engang imellem ned på dine hænder og din krop og tjek din opstilling. Kig efter symmetri. Jeg selv som træner har selvfølgelig et stort ansvar i forhold til at forbedre mine elevers opstilling, men det er ligeså vigtigt, at man selv lærer at tjekke sig selv, mens man rider. Så udvikler man sig hurtigst.


I vores anstrengelser efter en flot opstilling, skal vi passe på med at få en fikseret og ufleksibel opstilling, som arbejder mod hestens rygsving og blødhed. Træn at følge hestens bevægelser, have kontrol over din krop og din indvirken, så du sidder ned og med i hestens bevægelser.

Jeg håber, at I han bruge mine erfaringer og mine tips til at forbedre opstillingen. Rigtig god fornøjelse i træningen ??

Mvh. Line Hermann Hass

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner