Lars Mars
HJÆLP RYTTEREN TIL MOTIVATION OG INSPIRATION - BÅDE FYSISK OG MENTALT
I denne tid hvor alt sportsligt stort set er lukket ned – er det vigtigt at hjælpe rytteren med at få skabt ”ro på” og få skabt et overblik.
Undgå at havne med den tankegang ”DET ER SYND FOR DIG (rytteren/barnet)”, fordi de ikke kan det med ridningen som begge parter elsker – det vil bare smide endnu mere ”benzin på bålet” til, at rytteren/barnet vil tænke ”knap så positive” tanker, og tænke i begrænsninger.
Vær rationel – og skab fokus på: Hvilke muligheder har vi ?
PLANER
Vi kan nok desværre ikke regne med at det hele åbner op igen lige om lidt – derfor vil jeg anbefale at forældre og ryttere skaber nogle gode langsigtede planer, for at rytteren kan holde, eller måske endda udvikle sit sportslige-niveau - både mht. styrke, mobilitet, stabilitet, kondition samt ridningen – så både rytter og ponyen/hesten er så klar som muligt når det hele går løs igen.
DET MENTALE OMRÅDE:
FORÆLDRE SKAL VÆRE KLIPPEN – DER KAN SKABE ”RO PÅ”
Forældre kan meget let komme til at havne i en lidt svær situation, med bl.a.:
I situationer hvor vi ikke helt har kontrollen og overblikket, samt hvor uvisheden, for det ene eller det andet, præger vores hverdag – kan der meget let opstå lidt ”trælse situationer” mellem forælder og barn/rytter, bl.a. fordi at begge parter kan have lidt svært at håndtere situationen.
Som forælder er det vigtigt at være klar til at håndtere dette, uden selv at blive grebet af frustrationer - ellers er der stor risiko for at det ender i dårlige situationer.
TEAM
Når der er følelser involveret, kan der i pressede og stressede situationer være svært at tænke rationel og udvikle handlingsplaner – så prøv at se jer som et team
DER KAN LIGGE ET STORT PRES INDE I HOVEDET PÅ EN UNG SPORTSUDØVER
Både mht. præstation og annerkendelse i skolen, uddannelsen og til sporten – og med coronaens-nedlukning af Danmark og hele verden, kan dette give det unge menneske endnu mere at tænke på, og blive frustreret over – for hvor ender det? og hvad kommer det til at have af betydning for rytterens og ponyens/hestens sportslige-niveau?
DET KAN VÆRE SVÆRT AT SKELNE MELLEM FORSKELLIGE TANKER I HJERNEN
Hvis vi har lidt for meget at tænke på, og tanker på hvordan det nu kommer til at gå – kan disse tanker let smelte sammen og blive til en stor ”lidt negativ enhed”, som vil påvirke hjernens indstilling, og derved let kan skabe frustrationer og miste overblikket.
FÅ SAT ORD PÅ
Typisk får vi ikke lige sat tiden af til en længere, eller nærværende snak, pga. praktiske-gøremål og travle dage, og meget køre jo i forvejen på vaner – MEN lige netop nu, vil det virkelig være en god ide, at hjælpe både ”barnet og rytteren” med at få sat ord på de tanker der enten har, eller kan hobe sig op i en tid hvor vores hverdag er blevet fuldstændig ændret.
Vær opmærksom på at det kan tage lidt tid at få barnet/rytteren til at åbne sig op – men giv det tid – og pres ikke på, med at få sat ord på, fordi at nu har du som forælder bestemt dig for, at det skal være nu, at I skal have snakken. Prøv med forskellige indgangsvinkler, så barnet/rytteren selv får lyst til at fortælle.
Brug den viden som I stille og roligt får opbygget ved jeres snakke – til at få lavet nogle brugbare planer, der kan holde barnet/rytteren aktiv, til både at holde niveauet og gode oplevelser.
HJÆLP UDØVEREN MED AT FÅ SKABT ET KLART OVERBLIK
Sammen kan I hjælpe hinanden med at få synliggjort de muligheder der er, for at rytteren kan vedligeholde sit sportslige-niveau, til fordel for både udvikling og gode oplevelser samt for ponyen/hesten.
Tænk ud af boksen: For hver gang I støder på en begrænsning – så forsøg at finde en mulighed. Det er både udviklende at finde på muligheder, samt at føre det ud i livet.
Lav klare målbare planer for hvad rytteren kan gøre og hvordan – inddrag f.eks. også træneren enten via telefon, eller hvis der er ride-undervisning.
DET FYSISKE OMRÅDE:
DER ER TYPISK MANGE MÅDER AT VEDLIGEHOLDE ET FYSISK- OG TEKNISK SPORTSLIGT-NIVEAU
Typisk er vi vanemennesker – vores sport er også præget af mange vaner mht. hvad man gør – så det kan være svært at se forskellige muligheder for optimering, eller alternative trænings-muligheder.
For at kunne optimere sig, skal vi typisk ændre på nogle vaner, eller skabe helt nye – dette kan netop også være en rigtig god mulighed, i den corona-situation som vi står i nu - at tænke på hvordan vi kan træne, og optimere os på den bedste måde, ud fra de muligheder som vi har.
Forældre kan med stor fordel hjælpe udøveren med at komme i gang, ved f.eks. at de træner sammen, og sammen udvikler de nye muligheder, som de har fundet på sammen. Det gør det hele sjovere, og lettere at få implementeret som nye eller midlertidige vaner.
DET KAN VÆRE EN RIGTIG GOD HJÆLPE FOR BÅDE FORÆLDER OG RYTTER AT FÅ HJÆLP UDEFRA, TIL BL.A.:
RIGTIG GOD FORNØJELSE MED AT KOMME GODT GENNEM CORONA-SITUATIONEN, OGSÅ SPORTSLIGT
Med sportslig hilsen
Lars mars
Mental- og fysisk træner samt optimering
WWW.RYTTEROPTIMERING.DK