Cecilia Lindahl
I uddannelsen af hesten starter jeg med at træne kontragalop så snart, at hesten kan holde en balanceret, retvendt galop. Jeg har to unge heste på 5 år, som begge er godt igang med at træne kontragalop, og også et par elever, hvor træningen for tiden er fokuseret på at højne sværhedsgraden i kontragaloppen. Det kan være en rigtig svær øvelse for heste med en mindre god galop, og det kræver gode ridefærdigheder hos rytteren at ride en flot kontragalop. Heldigvis er det en øvelse, som kan forbedres betragteligt igennem træning, og det vil jeg give jer 7 tips til.
7 tips til at træne kontragalop
1) Kend øvelsen og dens formål: Kontragalop styrker hesten, den lærer at balancere sin galop og at få mere vægt på bagparten. Formålet med kontragalop er at få hesten mere ind og sidde på det indvendige bagben, så den træder ind under sit eget tyngdepunkt og forbedrer sin selvbæring.
Jo højere sværhedsgrad man rider kontragalop i, dvs skarpe og mindre vendinger, jo højere samling kræves af hesten. Derfor skal man i uddannelsen af hesten starte med lette, bløde linier, som undervejs i hestens uddannelse gøres sværere og sværere og dermed virker mere og mere samlende.
2) Linieføringen: Når hesten skal introduceres til kontragalop, kan man starte med at ride en blød volte tilbage og ride kontragalop ned af langsiden med en overgang til trav inden hjørnet.
Når hesten kan udføre denne linie i balance, er det tid til at ride kontragaloppen også på kortsiden. Det vigtige er her at ridebløde vendinger. Dvs vende væk fra langsiden i god tid, i en blød bue, så hesten ikke vendes i skarpe hjørner, som giver anledning til at falde i trav eller changere.
I starten når du begynder at ride kontragaloppen på kortsiderne, kan hesten føles tøvende og lidt usikker på, om den skal fortsætte i kontragalop. Derfor er det vigtigt, at når du har besluttet dig for at ride kontragaloppen på kortsiderne, så rider du efter det og bliver ved med at tro på, at det kan lykkes og rider videre, også selvom hesten tøver. Hesten skal lige lære at den godt, og at den skal fortsætte med at forsøge, også når det bliver svært (samlende). Husk at belønne hesten efter kortsiden og lad den falde i trav. Undervejs i hestens uddannelse i takt med at den finder bedre balance og selvbæring i kontragaloppen, kan du ride flere og flere omgange og ride skarpere og skarpere linier.
3) Hold rundingen og skuldrene på plads: Når du rider kontragalop, skal du være opmærksom på at bibeholde rundingen og blødheden på indvendige tøjle. Indvendige side i kontragalop er den side, som hesten galopere til. I kontragalop på højre volte, galoperer hesten i venstre galop, dvs højre side er her udvendige og venstre side er indvendige i kontragalop til venstre. Du skal bibeholde den lette runding i hesten til indvendige side med indvendige schenkel liggende lidt fremme, og fortsat ride hesten ud til udvendige tøjle, som holder rammen. I sammenhæng med rundingen til indvendige side lader man hestens skuldre falde en smule ud til udvendige, som dog støttes og holdes på plads for de udvendige hjælpere, hvilket resultere i et fint sug på udvendige tøjle.
Pas på med at ride en bøjning i nakken, hvis det ikke er formålet, da det kun gør det sværere for hesten at komme rundt i kontragaloppen. Gå efter at rinde en runding i nakken.
4) Kontrol over bagpart: Vær opmærksom på at hesten er inde og side på indvendige bagben i kontragaloppen. Dvs hesten må ikke gå på to spor ved at tage bagparten ind mod indvendige schenkel. Eller lade bagparten hænge til udvendige. Hesten skal derimod holde bagparten lige under sig, så indvendige bagben kommer ind under dens eget tyngdepunkt, for derigennem kommer samlingen og selvbæringen.
Man kan ride indvendige bagben ind under hesten ved at lægge indvendige schenkel en anelse tilbage samtidig med, at man støtter lidt op i udvendige skulder med schenkel og tøjle. Når du rider kontrol over indvendige bagben, er det vigtigt, at du samtidig holder styr på udvendige side, så hesten ikke falder ind mod midterlinien.
Husk på at schenklernes placering har indflydelse på, hvor på hesten, du indvirker. Nogle gange ligger schenklen lidt tilbage for at ride bagpart og nogle gange lidt fremme for at ride skulder eller runding.
5) Undgå at hesten falder på forparten: Hesten har tendens til at falde lidt på forparten i kontragaloppen for at kompensere for den større vægtfordeling på indvendige bagben. Undervejs i hestens uddannelse skal den lære at blive oppe i nakken og fremme med næsen i kontragaloppen, så den bærer sig selv og finder balancen på bagbenene.
6) Skuldrene holder retning: Når du vælger din linie for kontragaloppen, kan det være en fordel at tænke, at hestens skuldre holder retningen. Dvs rid først hestens skulder ind på retningen, så følger hestens krop automatisk med. Man kan have tendens til i kontragalop at styre med bagparten, hvilket gør det hele meget sværerer. Skuldrene holder retning, og samtidig skal hesten sidde på indvendige bagben. Du kan træne “skulder holder retning” ved på cirkelvolte at runde hesten ind og ud på voltesporet, hvor skuldrene uforandret bliver på din linie i volten – det er en rigtig god øvelse.
7) Fejl i kontragalop: Hvis hesten fejlagtigt changerer i din kontragalop eller falder i trav, skal du helst anspringe til kontragalop igen, så du kan fortsætte øvelsen umiddelbart efter “ulydigheden”. Når du anspringer direkte til kontragalop, skal du helst have lidt luft til barrieren, så hesten ikke føler det unaturligt at anspringe til kontragalop. Hvis hesten gentagende gange misforstår din hjælp og blot springer an til retvendt, afbryd da øvelsen og start forfra med din kontragalop ved at starte med en retvendt galop.
Kontragalop er en rigtig god øvelse igennem hele hestens uddannelse netop fordi, den fungerer godt til at få vægten over på hestens indvendige bagben. Galoppirouetter er den ultimative øvelse i forhold til at ride hestens vægt på indvendige bagben, og Charlotte Dujardin har en fantastisk kontragalop-øvelse som forberedelse til at ride galoppirouetter. Den kan I godt prøve at youtube.
Til forskel fra dressurponyer skal heste også lære at changere! Derfor kan det i uddannelsen af heste være en fordel at lære hesten changementer inden den bliver alt for god til kontragalop.
Jeg håber, at I kan bruge mine tips i jeres træning af kontragaloppen. Rigtig god fornøjelse!
Mvh. Line Hermann Hass