Hvorfor er vinklen på næsen vigtig?

15-08-2023 19:07

Trine Askjær-Jørgensen

I dressursporten er der indimellem meget fokus på, at hestens næseryg under ridning og særligt konkurrence skal være fremme i lodret eller endda lidt foran. Men ved du egentlig, hvorfor det er så vigtigt? Ny forskning gør det nu klart

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

I et ganske nyt studie lavet af en række forskere fra Lissabon, Portugal, og udgivet i det videnskabelige tidsskrift Animals, bliver det nu tydeligt, hvor lille en forskel i bøjningen af hestens nakke under ridning, der faktisk har stor effekt på hestens åndedrætssystem og konfliktadfærd.

Derfor er det ikke lige meget, om hestens næseryg er foran, i eller bag lodret, når vi rider.

Effekten af forskellige grader af nakkebøjning på ridehestes velfærd er tidligere blevet undersøgt, men The International Society for Equitation Science anbefalede, at der skulle udføres yderligere forskning i de fysiologiske og psykologiske effekter af mindre grader af nakkebøjning.

Undersøgelsen med "Effects of a 15° Variation in Poll Flexion during Riding on the Respiratory Systems and Behaviour of High-Level Dressage and Show-Jumping Horses" havde netop til formål at evaluere effekten af to grader af nakkebøjning med en forskel på kun 15 grader.

Nyheden fortsætter efter annoncen

20 dressurheste og 20 springheste på højt niveau gennemgik en 40 minutters ridetest ved en jordvinkel på 85 grader, og tre uger senere gennemgik de en ridetest i en 100 graders jordvinkel (vinklen mellem jorden og linjen fra panden til næsepartiet, hvor 90 grader er lodret/lige på jorden). Altså havde de i den første test mulen godt fremme, så næseryggen var foran den lodrette linje, og i den anden test bag lodret.

Hos både spring- og dressurheste så man ved vinklen på 100 grader (bag lodret) konfliktadfærd såsom pisken med halen, rysten på hovedet, åbning af munden, tænderskæren, åbning og lukning af munden, der betegnes som kæbebevægelse, og overdreven savlen. Derudover sås abnormiteter i de øvre luftveje hyppigere, det indvendige tryk på brystkassen var højere, og svælgdiameteren var lavere.

Ved 85 grader (næsen foran lodret) så man mere afspændingsadfærd hos hestene; altså heste, der var mere afslappede og tilpasse.

De signifikante forskelle, der er fundet i undersøgelsen her, understøtter ideen om, at går hesten bare med næseryggen en smule bag den lodrette linje, kan det have negative effekter på hestens åndedrætssystem og adfærd og derfor på dens velfærd.

Kilde: Tilley, Paula, Joana Simões, and José Paulo Sales Luis. 2023. "Effects of a 15° Variation in Poll Flexion during Riding on the Respiratory Systems and Behaviour of High-Level Dressage and Show-Jumping Horses" Animals 13, no. 10: 1714.

Thilde Alsing

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thilde Alsing