Hvor stammer military fra?

16-01-2022 15:14

Christine Krogh Frausing
Skribent

De fleste kender sportsgrenen military, men hvor stammer den egentligt fra, og hvornår blev disciplinen tilgængelig for almindeligt hestefolk? Læs meget mere om det her

Copyright Ridehesten.com
Arkivfoto: Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Military er en sportsgren der går mange år tilbage, og trods den ikke altid har været for helt almindeligt ridende folk, er det i dag en udbredt disciplin verden over. Military har - som navnet antyder - rødder i militæret, og var kavaleriet's træning i slutningen af 1800-tallet. Den første kendte konkurrence blev afholdt i Paris i 1902, og i 1912 kom disciplinen for første gang på det olympiske program. Inden 2. verdenskrig var det en sport for officerer, og først i 1948 kunne civile herre for første gang deltage i OL på lige fod med officererne. Kvinder måtte dog stadig ikke deltage i disciplinen, ligesom underofficerer heller ikke var velkommen.

Som tiden skred frem, blev der i mindre grad brugt heste i forsvaret, og kvinderne begyndte at komme frem i dagens lys i sporten. Da briten Sheila Wilcox tog guldet med hjem ved EM i military i 1957, blev disciplinen åbnet for alle ved OL, og military var for første gang en sportsgren for almindeligt ridefolk. 

Copyright Ridehesten.com
Casper Rasmussen og Chaccadee. Foto: Ridehesten.com/ Maria Lerche Mortensen

Military helt konkret

Helt overordnet er military som regel et event på tre dage, men ved mindre stævner kan konkurrencen afvikles på en enkelt eller to dage.

Når konkurrencen afvikles over tre dage, rides der dressur på førstedagen. Dressurprøven skal vise hestens lydighed og smidighed, når ekvipagen rider et dressurprogram. På andendagen skal alle en tur i terrænet hvor der rides på faste forhindringer, igennem vand, og på lange strækninger. Prøven skal vise udholdenhed, mod og hestens evner på en terrænbane. Slutteligt skal der rides ridebanespringning på sidstedagen, for at vise at hesten stadig kan udvise forsigtighed og koncentration på en almindelig springbane, efter at have sprunget på faste forhindringer. Der bliver undervejs i konkurrencen uddelt strafpoint, og vinderen er selvsagt den der står tilbage med færrest. 

Copyright Ridehesten.com
Peter Flarup. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Tidligere danske resultater

  • Kaptajn Frode Kirkebjerg (1888-1975) fik sølv ved OL i 1924 med hesten Metoo
  • Kaptajnløjtnant Hans Lunding (1899-1984) fik bronze ved OL i 1936 på hesten Jason
  • Nils Haagensen (f. 1955) opnåede EM-guld i 1979 og vandt i 1980 det uofficielle VM med hesten Monaco

Flere dygtige danske militaryryttere i dag

I dag har vi flere dygtige danske militaryryttere, og har både været godt repræsenteret ved OL, EM, NM og UVM i det forrige år. Få blandt andet et indblik i terrænbanen ved Nordisk Mesterskab her, og læs om de flotte resultater ved UVM her.

Bliv klogere på military i artiklen med Sophia Stegman her

Kilde: Den Store Danske

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner