Hvad ved du om indavl?

10-09-2015 07:01

Når man kombinerer en indavlet hoppe med en genetisk ubeslægtet hingst, vil afkommet ikke blive indavlet. Men hvordan kan det nu gå til og hvorfor er indavl så overhovedet et problem, hvis det er så let at komme ud af?

Copyright Ridehesten.com

Det er vigtigt at være opmærksom på faren for indavl og de konsekvenser, som det kan medføre. Det er ikke så meget bekymringen for et enkelt indavlet individ, der er i fokus. Det er derimod bekymringen for, at populationen som helhed bliver indavlet.

Fra andre husdyrpopulationer ved man nemlig, at indavl kan medføre nedsat frugtbarhed og levedygtighed; nedsat avlsfremgang pga. at genmassen indsnævres samt øget risiko for at arvelige defekter kommer til udtryk.

For at forstå indavlsproblematikken er det nødvendigt med en grundlæggende forståelse af genernes nedarvning.

Indavl defineres som avl mellem beslægtede individer. Det medfører risiko for, at afkommet modtager de samme arveanlæg fra både far og mor. Hvis de samme gener optræder på begge afkommets kromosomstrenge er det, at de uheldige bivirkninger kan opstå.

I septembernummeret af magasinet Ridehesten skriver Dansk Varmblods avlskonsulent Karina Christiansen om indavl, hvor du kan blive meget klogere på emnet.

Læs meget mere i magasinet Ridehestens septembernummer

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen