Hvad sker der, når hesten skifter pels?

06-10-2018 06:52

Cand. Agro. Christina Kryder Pedersen

Pelsskifte sker to gange om året hos en sund og rask hest. Det kræver en del næringsstoffer og energi at sætte en tyk vinterpels. For nogle heste kan denne ressourcekrævende proces betyde, at de er længere tid om at smide pelsen, eller at de ændrer adfærd i pelsskifteperioden

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Pelsskiftesæsonen er lige om hjørnet, og afhængig af pelstype kan den strække sig fra august til november måned. Nogle heste går tidligt i gang, mens andre er meget længe mo at sætte en tyk og varm vinterpels. Hvor længe, hesten er om at lægge vinterpels, afhænger af hestens race, sundhedsstatus, hvor godt den er fodret samt alder. Ældre heste kan af forskellige årsager have sværere ved både at komme af med deres pels og lægge ny pels, men der kan også være ubalance i deres krop og hormonelle system, så ledes at deres pelsskifte enten er forsinket eller for tidligt på den. Men heste i alle aldre kan være påvirkede af pelsskiftet, da det er en ressourcekrævende proces. Understøttende tilskud er derfor ofte en nødvendighed i denne periode.

Pelsskifte, træthed og blodmangel
Pelsskifte sker to gange om året hos en sund og rask hest. Da det som ovenfor nævnt er styret af dagslængden og ikke temperaturer, ses det indimellem, at hesten begynder at sætte vinterpels i august måned, hvor dagene så småt begynder at blive kortere.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Det kræver en del næringsstoffer og energi at sætte en tyk vinterpels. For nogle heste kan denne ressourcekrævende proces betyde, at de er længere tid om at smide pelsen, eller at de ændrer adfærd i pelsskifteperioden. Hesten kan blive sløv og træt, da der i denne periode er øget behov for næringsstoffer og energi. Hesten kan endda være så påvirket, at dens blodprocent falder, hvilket kan tage lang tid at rette op.

For at undgå skader kan det derfor være en god idé at sætte hesten lidt ned i træning i pelsskifteperioden samtidig med, at man gennem foderet sørger for dækning af det øgede behov.

Læs mere om hestens pels i oktobernummeret af magasinet Ridehesten, der netop er udkommet.

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen