Hvad er TREC?

17-04-2016 10:22

Britt Carlsen

I forbindelse med Dansk Ride Forbunds repræsentantskabmøde fortalte Tina Foldager om den hurtigt voksende disciplin i forbundet, TREC 

Copyright Ridehesten.com
Tina Foldager fortalte engageret om TREC og opfordrede klubberne til at give sig i kast med den nye disciplin.

TREC er en af de hurtigst voksende discipliner og er stort i lande som fx Frankrig, England og Tyskland, fortæller Tina Foldager. Der arbejdes målrettet i udvalget med at få uddannet dommere, ryttere og stævnearrangører, samt udarbejde materiale på dansk. 

TREC består af 3 faser POR MA og PTV.
POR er den franske forkortelse af Orienteringsridtet. Til orienteringsdelen rides der efter kort eller markeringer. Der kan være forskellige hastigheder på selve ruten og det er op til rytteren at finde den rigtige vej, samt afstemme hastigheden med kravene til opgaven. Det er en rigtig spændende konkurrenceform til hest og det stiller krav til rytteren om at finde vej og ikke mindst samspillet mellem hest og rytter. 

MA er den franske forkortelse af Kontrol af Gangarter. Denne opgave udføres på en 75- 100 meter lang bane. Man starter med at, at ride en så langsom galop som muligt på sporet, i bredde klasser er det muligt at vælge  trav eller tölt vælges. Derefter rides der tilbage samme vej i en hurtig og jordvindende skridt. Der gives point efter tiden, der opnås samt evt. fradrag ved fejl. 

PTV er den franske forkortelse af forhindringsbanen. I denne fase, skal der demonstreres den højeste grad af ridelighed og samarbejdsvilje, som naturridningen kræver af hest og rytter. Hestens tillid, mod, håndterbarhed, balance, hvor ”sikker på benene” hesten er samt rytterens korrekte hjælpere og dennes kendskab til forcering af forhindringer i naturen

I forhindringsbanen er der 35 forskellige forhindringer man kan blive præsenteret for.
Tina Foldager fra TREC udvalget fortalte, hvordan de i udvalget har måttet udarbejde regler for TREC herhjemme. Og samtidig er der fuld gang i uddannelse af dommere, ryttere og stævnearrangører. Det danske udvalg har i øvrigt et godt samarbejde med det hollandske TREC udvalg.

TREC er opdelt i en afdeling SPORT og en afdeling BREDDE. REC Bredde hører under Breddeaktiviteterne og reglerne for TREC Bredde findes i Breddereglementet. Hvis man gerne vil kvalificere sig til Landsfinalerne i TREC er det reglerne fra Breddereglementet der skal følges.

TREC Sport er nyt fra 2016 og hører under Sportsdisciplinerne, dette er opstået i erkendelse af, at der er udøvere herhjemme, som gerne vil videreudvikle sig og på sigt ind i internationale konkurrencer.

Læs meget mere om TREC i det kommende nummer af magasinet Ridehesten.

 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner