Hvad er Mountain Trail?

05-01-2021 12:20

Helle Knudsen

Velkommen til den første blog om Mountain Trail – min plan er at introducere jer for, hvem vi er, og hvad denne alsidige sport er. Det vil jeg gøre ved først at fortælle om, hvad det er, og i næste blog give et par eksempler på, hvad Mountain Trail kan gøre for hhv. hesten og rytteren/handleren

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvem er Horse Park Denmark?
I sommeren 2019 byggede vi den første Mountain Trail park i Danmark, Djurs Horse Park, i Nørager på Djursland. Denne blev åbnet med besøg fra Mark og Lee Bolender fra USA, som er stifterne af Mountain Trail-sporten, og parken blev godkendt som IMTCA park efter de internationale standarder i sporten.

Læs Ridehestens artikel fra åbningen her. 

Vi har siden bygget Sjællands Horse Park i Lejre. Parken er bygget i samarbejde med parkens ejer, Charlotte Lemming, og næste år er målet at etablere to parker mere, strategisk placeret i Danmark, således flest mulige kan få adgang til denne nye sport.

Hvad er Mountain Trail?
Er Mountain Trail det samme som trec? – Det spørgsmål møder jeg ofte, og svaret er både lidt ja og lidt nej.
Mountain Trail handler om at kunne navigere sin hest, enten fra jorden elle ryggen, igennem en hel masse forhindringer.

Lidt ligesom i trec, men i Mountain Trail er der mange flere forhindringer, og flere specifikke regler for kvaliteten og måden forhindringerne klares på, samt hvilket niveau af sikkerhed, dommerne ønsker at se. 

Kort og godt så handler ;ountain Trail om at ”skabe sikre og modige ekvipager i alt terræn – en forhindring af gangen!” 

Det betyder, at du kan få dig en hest, som er sikker på fødderne, som har en super god fornemmelse for hele dens krop, samt har mod på at prøve opgaver, uanset om det er i ridehallen, på springbanen eller ude på tur. 

Copyright Ridehesten.com

Mountain Trail så dagens lys tilbage i 2009 i USA, hvor en westerntræner inviterede til stævne, hvor trail klasserne var bygget af netop naturmaterialer, såsom store sten og træstammer.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Deltagerne tog ideen til sig, og det blev et hit at ride denne form for trail, som nu blev døbt Mountain Trail. Mark og Lee Bolender samlede sporten og satte den i et system i foreningen IMTCA, International Mountain Trail Association, som Horsepark Denmark også er medlem af.

Mountain Trail handler om at skabe en tryg, rolig og modig ekvipage, som kan ride i alt terræn med mindst mulig risiko for at komme galt af sted. Med afsæt i den vilde natur, og det at kunne være parat og dygtig nok, til at kunne klare uforudsete forhindringer på vejen, er Mountain Trail parkerne i Danmark designet med forhindringer som netop træner alle mulige forskellige manøvre.

Nuvel, vi har vel lige knap behov for at kunne ride vores heste i bjergene heri Danmark, men en hest som er modig og tryg på benene med en solid tillid til sig selv og sin rytter i flest mulige scenarier, kan også lave en langt bedre præstation, når det virkeligt gælder i den øvrige sport. 

Den ideelle Mountain Trail hest har ingen race, i stedet har den ro og overblik, bevæger sig trygt og stabilt hen over broer, trapper, ned i grøfter, gennem vand, hen over træstammer igennem sten og på ting som bevæger sig, eksempelvis vipper og hængebroer.

Dette kan alle heste lære sammen med deres menneske. Derfor er Mountain Trail også en samlende og inkluderende sport, som giver alle adgang uanset race, størrelse og det udstyr man rider i.  Mountain Trail kan både trænes fra jorden (in-hand) og ridende. Derfor kan alle være med, lige fra shetlændere til varmblod, unge heste fra 1 år og ældre heste, så længe bentøjet kan klare det.

En anden styrke ved Mountain Trail Sporten er, at der er meget få krav til udstyr. Man kan stille op i det udstyr, man normalt vil ride i. 

Vi er begejstrede over at denne sport fokuserer på godt horsemanship og er inkluderende på en måde ingen anden hestesport hidtil har været i Danmark, og så får både hest og rytter et udbytte, som kan bruges i hverdagen og i de øvrige sportsdiscipliner. 

Læs mere her. 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner