Hvad betyder SEGES?

16-04-2023 06:37

Trine Askjær-Jørgensen

Har du undret dig over navnet SEGES, er du næppe alene. Her får du forklaringen på navnet og viden om, hvad organisationen SEGES arbejder med

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Navnet SEGES kommer fra latin og betyder kornmark eller afgrøde. Navnet blev blandt andet valgt, fordi det staves ens forfra og bagfra og dermed fungerer godt visuelt. Samtidig er det let at udtale på alle sprog, fordi alle lande har regler for, hvordan man udtaler ord fra latin. Det nuværende navn har imidlertid været lang tid undervejs.

Overordnet hedder organisationen SEGES Innovation og er en privat, uafhængig non-profit forsknings- og udviklingsorganisation, der udfører opgaver indenfor landbrugs- og fødevarefaglige områder som f.eks. planteproduktion, husdyrproduktion, miljø, klima osv.

SEGES Innovation blev etableret i 1971 af De Samvirkende Danske Landboforeninger og De Samvirkende Danske Husmandsforeninger under navnet Det Faglige Landscenter.

I november 1987 blev det nybyggede center Landbrugets Rådgivningscenter i det, der nu hedder Agro Food Park i Skejby, taget i brug.

I april 2003 skiftede det navn til Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret. Navnet skulle markere et nyt samarbejde mellem størstedelen af de danske landbrugscentre og Landbrugets Rådgivningscenter.

Nyheden fortsætter efter annoncen

I 2010 skiftede Landscentret navn til Videncentret for Landbrug, og i 2015 fusionerede Videncentret for Landbrug med Videncenter for Svineproduktion og skiftede i samme ombæring navn til SEGES.

Mens SEGES Innovation er navnet på hele organisationen, er denne inddelt i flere fagområder blandt andet SEGES Heste, SEGES Kvæg og SEGES Grise, og disse samarbejder med forskellige, relevante organisationer.

Copyright Ridehesten.com
Chefkonsulent for SEGES Heste, Jørgen Kold. Foto: Ridehesten.com/Trine Askjær-Jørgensen

Samarbejde med Landsudvalget
SEGES Heste har et kompetent bagland i Landsudvalget for Heste, som består af en lang række avlsforbund, der tilsammen udgør den organiserede danske hesteavl.

SEGES Heste fungerer som sekretariat for Landsudvalget for Heste og hjælper i den forbindelse også avlsforbundene.

En af de væsentligste opgaver for sekretariatet er samspillet med myndighederne på vegne af landsudvalgets medlemmer. Landsudvalgets medlemmer giver løbende input til SEGES, som så arbejder på, at aktuelle aspekter af hesteholdet bliver prioriteret af myndighederne.

Formand for Landsudvalget for Heste er Hans Marius Jørgensen, og næstformand er Jan Pedersen, der også er formand for Dansk Varmblod.

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen