Hovpleje ved vintertid

31-01-2014 12:00

Britt Carlsen

Mange moderne rideheste bliver i dag kun brugt et par timer i døgnet. Resten af tiden bliver hestene overladt til sig selv enten i boks eller på fold. Det betyder dog ikke mindre pasning af hovene – tværtimod

De fleste heste i dag står i bokse, og specielt om vinteren er det mange timer i døgnet, så boksens bundmateriale er en vigtig faktor i forhold til at holde hovene sunde. Vigtigt er det, at hestene står i en tør og forholdsvis rengjort boks, så hornkvaliteten ikke forringes af et fugtigt og surt miljø i boksen.

Hestens ben tager ikke skade af at gå i mudder og endnu bedre sne ude på folden. De to materialer har nemlig en god rensende effekt på hovene. Det er dog vigtigt, at man sørger for at skylle benene, når hesten kommer ind fra mudderfold. Ellers vil mudder og skidt virke som trækpapir og kan på den måde suge fugt fra hovene.

Den daglige pleje
Den daglige hovpleje er vigtig, men må på den anden side heller ikke overdrives, da det kan fratage hovene deres naturlige funktion. Plejen består først og fremmest i dagligt at rense hovene med hovrenser, når man trækker hesten ud fra boksen og det samme, når hesten kommer ind fra fold. Der er god grund til at være forsigtig med hovrenseren på hornsålen, da hornflagerne er med til at bevare hovens konsistens. Man bør også være forsigtig omkring strålefuren, da hornet i dette område let kan beskadiges.

Efter rensning kan man skylle benet og skure hoven på undersiden, hvorimod skuring af oversiden ikke børe gøres oftere end en til to gange om ugen.
Det er en fordel at bruge en god hovolie på de heste, som har dårlig hornkvalitet. Hverken olie eller fedt giver bedre hornkvalitet, men det kan ændre på hovens konsistens. Hovolie og -fedt blødgør ikke hovene, men gør dem derimod mere hårde og faste. Så hvis man vil smøre hovene med olie eller fedt, så skal det ske lige efter afvaskningen, før hovene er helt tørre.

Antallet af hovpræparater, der skal påsmøres hoven er uendelig stort, men flere af disse produkter lover ofte mere end de kan holde. Ligeledes findes der en række vitaminprodukter som reklamerer med, at de kan give bedre hornkvalitet, men hvis pelsen er blank og fin er det nok ikke denne vej man skal gå. Vitaminer kan dog, i bedste fald, skabe en kraftigere vækst af hoven.

Der findes desuden midler som smøres i kronranden. De skaber en lille varmepåvirkning og dermed kan de forøge hovens vækst. Et gammelt velafprøvet middel er at smøre levertran i kronranden af hoven, som har en smidiggørende effekt på hoven. En anden løsning, som i mange tilfælde, vil have en god effekt på hovenes kvalitet er at give hesten et tilskud af biotin, evt. i samråd med dyrlægen.

Man bør naturligvis løbende holde øje med konsistensen og kvaliteten af hovene – gerne i samråd med sin smed. Men husk på, at hovene som udgangspunkt er en stærk og velafprøvet konstruktion, så medmindre der virkelig er problemer, bør man ikke opfinde dem. 

Ovenstående kan man læse i den populære bog: ”Hovpleje – beslagsmedens bog til hesteejeren”, der kan købes i Ridehestens shop

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner