Hold din stævneform ved lige

24-03-2020 11:24, af Lars Mars

Brug ikke energi på, hvor længe corona-situationen varer – men hvordan du kan være så klar som muligt når den stopper

Copyright Ridehesten.com

TEST DIG SELV OG EKVIPAGEN

I stedet for kun at træne er det en rigtig god ide at lave test-dage, hvor du får skabt en viden: Om du får et optimalt udbytte af det som du gør.

I en periode hvor man ikke lige kan komme til stævner/konkurrencer er det vigtigt at opretholde ”spændingsniveauet”, og de vaner som man har til stævnerne/konkurrencerne.

Vores hjerne kan let blive lidt doven, og lidt ”rusten” hvis den ikke er blevet presset til at yde optimalt i en periode – dette har stor indflydelse på vores kreativitet, energi, koncentration og overblik. Det kan tage tid inden man kan komme op i højeste præstationsniveau igen, fordi at man ”først lige skal i gang igen”.

Det er sundt at tage en slapper i hjernen engang i mellem, for den skal også restituere lige som resten af kroppen samt ponyen/hesten, for at den kan yde optimalt – men vi er også nødt til at træne og presse den, på en kontrolleret måde for, at den kan udvikle sig, så vi kan præstere bedre. 

Lige nu står vi i en situation som giver en ufrivillig pause fra stævnerne, og hvor der er en stor risiko for, at vores hjerne kan begynde at spille os et lille puds, og måske tænke mere i begrænsninger i forhold til muligheder – bl.a. fordi der måske er mange andre ting der påvirker hjernen som f.eks., at vi ikke lige har et overblik over hvor lang tid der går endnu inden vi kan komme tilbage til de normale træninger og stævner.    

Med test-dage kan vi gøre rigtig meget for at opretholde et godt niveau indenfor flg. vigtige områder:

 • Mentalt
 • Fysisk
 • Teknisk
 • Planlægning

ACCEPT af SITUATIONEN

Det vigtigste er at vi først skaber accept for situationen – således at vores hjerne ikke konstant prøver, bevidst eller ubevidst, at finde undskyldninger for bl.a.:

 • At det er ”synd for mig” – nu får jeg ikke redet de stævner som jeg havde trænet til.
 • At nu gik ponyen/hesten lige så godt, inden det hele lukkede ned.
 • At nu kan det være, at vi ikke er lige så gode når stævnerne starter op igen. 
 • Osv. osv.

Ved at skabe accept på en situation som vi ikke kan gøre noget ved – skabe vi ”ro på” i hjernen – dette gør, at vi bedre kan fokusere på det som vi kan gøre noget ved – f.eks. ved at tage ansvar for:

At vi vil være så klar som muligt, når de normale træninger og stævnerne starter op igen.

På den måde kan vi undgå, at vores niveau falder for langt ned – og derved kan vi hurtigere komme tilbage til vores topniveau, og udvikle ud fra det.

PLANLÆGNING AF TEST FOR BÅDE RIDNING OG TILLÆGSTRÆNING 

Lav en god langsigtet planlægning som er holdbar for både din personlige udvikling samt din rideudvikling – for vi ved jo ikke hvornår der er normale tilstande igen.  

 • Hvor kan du ride – hvis du ikke har et sted, så sæt gang i dine kontakter, og gør en indsats for at finde et sted.
 • Få lavet gode trænings- og testplaner, evt. med din træner, eller forældre – så du altid er optimal forberedt.
 • Lav skemaer hvor du synligt kan se hvordan træning eller testen gik – vores hjerne kan virkelig godt lide når noget er synligt, og specielt i situationer hvor hjernen kan være lidt mere presset, som f.eks. i den situation som vi står i nu.
 • Accepter at I lige skal finde rytmen på udendørsbanen, nøjagtig som alle de andre år hvor du starter op med at ride ude.
 • Lav også planer for test af dine tillægstræninger – styrke, smidighed, stabilitet, kondition, optimering – så du også kan følge om de giver et optimalt udbytte – så du kommer tilbage i endnu bedre form, til stor fordel for både dig selv, ponyen/hesten, jeres ridning.

LAV DINE EGNE STÆVNEDAGE

Hvor du gør nøjagtig det samme som du vil gøre til et stævne – og hvis du plejer at ride flere konkurrencer over flere stævnedage, eller flere heste, så gør du også det i testen. 

 • Pak bilen på nøjagtig samme måde – hvis du skal køre.
 • Udfør opsadling, opvarmning og ridningen (fuld program) på nøjagtig samme måde som du vil gøre til et stævne.
 • Vær seriøs og perfekt i det hele – det er en TEST - så du har mulighed for at evaluere på det hele efterfølgende.
 • Optag video, som du og din træner kan nørde med efterfølgende. 

FORDELE VED AT LAVE TESTDAGE

Når vi har lavet en test, har vi også skabt en GOD VIDEN som vi kan bruge aktivt og nørde med, til endnu mere udvikling.

Med test får vi holdt vores hjerne skarp og aktiv til konkurrencesituationer.

 • Du får viden om der er noget som du med fordel kan træne eller optimere på.
 • Du har mulighed for at prøve noget af, uden at det har indflydelse på registrerede resultater.
 • Det er motiverende at have noget at se frem til

EVALUERING

Typisk når vi laver test eller har været til konkurrencer, så evaluere vi på resultater – vi glemmer ofte at evaluere på alt det inden, som f.eks.: Dagen inden, pakningen, vores mentale indgangsvinkel, stemningen og samarbejdet med hjælperne og træneren, opvarmningen, den mentale påvirkning osv. 

 • Efter hver test – så prøv at gennemgå det hele lige fra starten – prøv at se dig selv, og det som du gør fra et helikopter-perspektiv, altså med et åbent sind – og stil dig selv så spørgsmålet: ”GØR JEG DET OPTIMALE FOR AT FÅ DET BEDSTE RESULTAT”?
 • Er der noget som du med fordel kan gøre anderledes ?
 • Bruger du alle de optimerende muligheder der kan hjælpe dig til de bedste resultater og oplevelser?

Ps. I et videoklip udtalte dressurlandstræner for pony, junior og ungryttere Dennis Fisker sig til Ridehesten.com med flg. anbefalinger og forslag til rytterne:

Hold jer i gang på udendørsbanerne – Optag video – Øve programmer – Bliv mere klar til udendørssæsonen. 

HUSK PÅ GLÆDEN TIL DET SOM DU GØR

Tjek meget gerne min hjemmeside – med inspiration, råd og vejledning til optimering – til endnu mere udvikling og gode oplevelser WWW.RYTTEROPTIMERING.DK

KOM GODT GENNEM CORONA-SITUATIONEN, OGSÅ SPORTSLIGT

Med sportslig hilsen

Lars mars

Læs også

Optimering af rytteren: Fordele ved konditionstræning

29-03-2020 16:01, af Lars Mars

Der er rigtig mange gode argumenter for at ryttere har en god grundkondition - det er til stor fordel for både ponyen eller hesten, rytteren samt ridningen - uanset ridedisciplin, rideniveau og alder

Kære forældre til en rytter

19-03-2020 11:01, af Lars Mars

Det kan kræve store ressourcer af forældre i disse corona-tider – her vil jeg dog nøjes mig at skabe fokus på forældres rolle til rytteren og ”mennesket inde i rytteren”.

Er du omstillingsparat?

16-03-2020 13:54, af Lars Mars

Det er en rigtig l.... situation vi er havnet i - verden er under pres, og på den sportslige side kan der også let opstå situationer 

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Kristine Ulsø Olsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Kristine Ulsø Olsen
20 24 29 25
kuo@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Mirakelføl: Sædcelle har overlevet i 13 dage

07-04-2020 10:22, af Annika Knudsen Lorentsen
Avl|

Sidste år blev hoppen Dollar Girl insemineret frem mod, at der skulle laves et embryoføl på hende. Det lykkedes ikke i første omgang, da hun viste sig at være uren ved skylningen, og hos HP Horses valgte man derfor at prøve på ny. Da de nogle uger senere scannede for at se efter om der var et nyt æg der kunne insemineres, viste det sig, at hoppen var drægtig med et 14 dage gammelt foster

Kronprins Frederik højt til hest

04-04-2020 19:45, af Marie Helene Rigård Rohleder

Unge prinser der prøver kræfter med voltigering, en Ridehesten fotograf på pletten og en håndlavet billedcollage, som med nød og næppe når fra Hobro til Amalienborg i tide.
Ridehesten har været i arkiverne og fundet billeder og gode historier frem fra De Kongelige Stalde 

Blue Hors Fortron midlertidigt ude af avlen

02-04-2020 15:02, af Annika Knudsen Lorentsen
Avl|

Det er ikke mange dage siden, at vi skrev, at præmiehingsten fra oldenburger-hingstekåringen og fra Dansk Varmblods hingstekåring, Blue Hors Fortron ville blive i Danmark på grund af den tårnhøje efterspørgsel herhjemme - men nu er hingsten midlertidigt ude af avlen meddeler Blue Hors

En frisk og fit Harry-K tilbage i Danmark

07-04-2020 17:31, af Annika Knudsen Lorentsen

DV-hingsten Harry-K, som er avlet og uddannet af Søren Knudsen, og som de seneste mange år har deltaget i alverdens Grand Prix-klasser med tyrkiske Derin Demirsoy er tilbage på dansk jord hvor han skal nyde sit otium hos Christina Madsen

Dyrlægen guider: Sådan sikrer du, at bid og trense passer

05-04-2020 10:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

En hestemund er ikke skabt til at få et bid i, og et utilpasset bid og trense kan give hesten skader. Bliv klogere på hvordan du opdager, om hesten har smerter i munden, og hvordan du derefter tilpasser trense og bid med dyrlæge og hestetandlæge Heidi Nielsen

Lukningen fortsætter yderligere fire uger

06-04-2020 20:40, af Annika Knudsen Lorentsen

Restriktionerne i forhold til sportsaktiviteter og i forhold til, at man ikke må samles mere end 10 personer fastholdes tom. 10 maj, det meddelte statsministeren ved det netop overståede pressemøde, hvor hun også meddelte at forbuddet mod større forsamlinger forventes fastholdt tom. august måned

Hest og rytters tragiske død kan føre til øget sikkerhed

05-04-2020 14:00, af Merete Haahr

En dybt tragisk ulykke i Florida, hvor både hest og rytter omkom ved et styrt, har fået rytterens efterladte mand til at starte en indsamling, for at forhindre at lignende ulykker skal ske igen

Dufour med to heste i top 10 på verdensranglisten

01-04-2020 21:56, af Kristine Ulsø Olsen

FEI's verdensrangliste er netop blevet opdateret og det er til stor glæde for den danske dressursport, hvor fem danske ekvipager nu er at finde i top 50. Cathrine Dufour har indtaget både femte - og syvendepladsen

Vi bygger stort hestemekka i Hobro

01-04-2020 09:04, af Annika Knudsen Lorentsen

I samarbejde med LEGO, MCH og Dansk Varmblod starter vi nu byggeriet af et stort hestemekka i Hobro, som kommer til at huse et stort antal arenaer, hvor der i fremtiden kan holdes de største internationale ridestævner og mesterskaber

Hjallerup marked er aflyst, men ikke ridestævnerne

03-04-2020 09:39, af Annika Knudsen Lorentsen

Hjallerup Marked 2020 er aflyst, men Hjallerup Rideklub planlægger fortsat at afholde deres tre stævner de næste måneder hvis det er muligt, inklusiv landsstævnet i springning som normalt afholdes i forbindelse med Hjallerup Marked