Hold din stævneform ved lige

24-03-2020 11:24

Lars Mars

Brug ikke energi på, hvor længe corona-situationen varer – men hvordan du kan være så klar som muligt når den stopper

Copyright Ridehesten.com

TEST DIG SELV OG EKVIPAGEN

I stedet for kun at træne er det en rigtig god ide at lave test-dage, hvor du får skabt en viden: Om du får et optimalt udbytte af det som du gør.

I en periode hvor man ikke lige kan komme til stævner/konkurrencer er det vigtigt at opretholde ”spændingsniveauet”, og de vaner som man har til stævnerne/konkurrencerne.

Vores hjerne kan let blive lidt doven, og lidt ”rusten” hvis den ikke er blevet presset til at yde optimalt i en periode – dette har stor indflydelse på vores kreativitet, energi, koncentration og overblik. Det kan tage tid inden man kan komme op i højeste præstationsniveau igen, fordi at man ”først lige skal i gang igen”.

Det er sundt at tage en slapper i hjernen engang i mellem, for den skal også restituere lige som resten af kroppen samt ponyen/hesten, for at den kan yde optimalt – men vi er også nødt til at træne og presse den, på en kontrolleret måde for, at den kan udvikle sig, så vi kan præstere bedre. 

Lige nu står vi i en situation som giver en ufrivillig pause fra stævnerne, og hvor der er en stor risiko for, at vores hjerne kan begynde at spille os et lille puds, og måske tænke mere i begrænsninger i forhold til muligheder – bl.a. fordi der måske er mange andre ting der påvirker hjernen som f.eks., at vi ikke lige har et overblik over hvor lang tid der går endnu inden vi kan komme tilbage til de normale træninger og stævner.    

Med test-dage kan vi gøre rigtig meget for at opretholde et godt niveau indenfor flg. vigtige områder:

  • Mentalt
  • Fysisk
  • Teknisk
  • Planlægning

ACCEPT af SITUATIONEN

Det vigtigste er at vi først skaber accept for situationen – således at vores hjerne ikke konstant prøver, bevidst eller ubevidst, at finde undskyldninger for bl.a.:

  • At det er ”synd for mig” – nu får jeg ikke redet de stævner som jeg havde trænet til.
  • At nu gik ponyen/hesten lige så godt, inden det hele lukkede ned.
  • At nu kan det være, at vi ikke er lige så gode når stævnerne starter op igen. 
  • Osv. osv.

Ved at skabe accept på en situation som vi ikke kan gøre noget ved – skabe vi ”ro på” i hjernen – dette gør, at vi bedre kan fokusere på det som vi kan gøre noget ved – f.eks. ved at tage ansvar for:

At vi vil være så klar som muligt, når de normale træninger og stævnerne starter op igen.

På den måde kan vi undgå, at vores niveau falder for langt ned – og derved kan vi hurtigere komme tilbage til vores topniveau, og udvikle ud fra det.

PLANLÆGNING AF TEST FOR BÅDE RIDNING OG TILLÆGSTRÆNING 

Lav en god langsigtet planlægning som er holdbar for både din personlige udvikling samt din rideudvikling – for vi ved jo ikke hvornår der er normale tilstande igen.  

  • Hvor kan du ride – hvis du ikke har et sted, så sæt gang i dine kontakter, og gør en indsats for at finde et sted.
  • Få lavet gode trænings- og testplaner, evt. med din træner, eller forældre – så du altid er optimal forberedt.
  • Lav skemaer hvor du synligt kan se hvordan træning eller testen gik – vores hjerne kan virkelig godt lide når noget er synligt, og specielt i situationer hvor hjernen kan være lidt mere presset, som f.eks. i den situation som vi står i nu.
  • Accepter at I lige skal finde rytmen på udendørsbanen, nøjagtig som alle de andre år hvor du starter op med at ride ude.
  • Lav også planer for test af dine tillægstræninger – styrke, smidighed, stabilitet, kondition, optimering – så du også kan følge om de giver et optimalt udbytte – så du kommer tilbage i endnu bedre form, til stor fordel for både dig selv, ponyen/hesten, jeres ridning.

LAV DINE EGNE STÆVNEDAGE

Hvor du gør nøjagtig det samme som du vil gøre til et stævne – og hvis du plejer at ride flere konkurrencer over flere stævnedage, eller flere heste, så gør du også det i testen. 

  • Pak bilen på nøjagtig samme måde – hvis du skal køre.
  • Udfør opsadling, opvarmning og ridningen (fuld program) på nøjagtig samme måde som du vil gøre til et stævne.
  • Vær seriøs og perfekt i det hele – det er en TEST - så du har mulighed for at evaluere på det hele efterfølgende.
  • Optag video, som du og din træner kan nørde med efterfølgende. 

FORDELE VED AT LAVE TESTDAGE

Når vi har lavet en test, har vi også skabt en GOD VIDEN som vi kan bruge aktivt og nørde med, til endnu mere udvikling.

Med test får vi holdt vores hjerne skarp og aktiv til konkurrencesituationer.

  • Du får viden om der er noget som du med fordel kan træne eller optimere på.
  • Du har mulighed for at prøve noget af, uden at det har indflydelse på registrerede resultater.
  • Det er motiverende at have noget at se frem til

EVALUERING

Typisk når vi laver test eller har været til konkurrencer, så evaluere vi på resultater – vi glemmer ofte at evaluere på alt det inden, som f.eks.: Dagen inden, pakningen, vores mentale indgangsvinkel, stemningen og samarbejdet med hjælperne og træneren, opvarmningen, den mentale påvirkning osv. 

  • Efter hver test – så prøv at gennemgå det hele lige fra starten – prøv at se dig selv, og det som du gør fra et helikopter-perspektiv, altså med et åbent sind – og stil dig selv så spørgsmålet: ”GØR JEG DET OPTIMALE FOR AT FÅ DET BEDSTE RESULTAT”?
  • Er der noget som du med fordel kan gøre anderledes ?
  • Bruger du alle de optimerende muligheder der kan hjælpe dig til de bedste resultater og oplevelser?

Ps. I et videoklip udtalte dressurlandstræner for pony, junior og ungryttere Dennis Fisker sig til Ridehesten.com med flg. anbefalinger og forslag til rytterne:

Hold jer i gang på udendørsbanerne – Optag video – Øve programmer – Bliv mere klar til udendørssæsonen. 

HUSK PÅ GLÆDEN TIL DET SOM DU GØR

Tjek meget gerne min hjemmeside – med inspiration, råd og vejledning til optimering – til endnu mere udvikling og gode oplevelser WWW.RYTTEROPTIMERING.DK

KOM GODT GENNEM CORONA-SITUATIONEN, OGSÅ SPORTSLIGT

Med sportslig hilsen

Lars mars

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen