Hjerteflimmer hos heste

20-09-2017 07:31

Hidtil har det været en udbredt opfattelse, at heste med forkammerflimmer kan bruges til sport på samme niveau som raske heste, men resultaterne af et nyt studie lægger op til revidering af tidligere anbefalinger. 

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Der kan være mange årsager til, at vores sportsheste ikke yder optimalt. I de senere år er der kommet mere fokus på hjerteflimmer som årsag til nedsat præstation. 

I foråret 2016 blev der udarbejdet et projekt, hvor formålet var at undersøge, om heste med forkammerflimmer har motionsintolerance. Det har længe været mistænkt på baggrund af statistikker fra væddeløb, samt med den viden man har fra mennesker, der lider af forkammerflimmer, men det er aldrig dokumenteret hos heste. 

En række heste blev indkøbt til forsøget, hovedsageligt heste, der er stoppet i travsporten. Alle heste fik i starten af forløbet indoperereret en pacemaker, som kan styre hjerterytmen. Pacemakere bliver rutinemæssigt indopereret på mennesker i dag, men på heste er det stadig ret unikt, selvom procedurerne er helt de samme som på mennesker.
?Pacemakeren blev opereret ind i hestene under lokalbedøvelse, mens hestene var let bedøvet, og de er placeret lige under huden på hestens bringe. Ved hjælp af denne pacemaker kunne der optages informationer fra hestenes hjerter undervejs i forsøget. Desuden blev pacemakeren brugt til direkte at påføre forkammerflimmer i hjerterne på seks af hestene. Det skete ved, at pacemakeren gav minimale elektriske impulser direkte i hestens  hjerte, hvilket resulterede i en rytmeforstyrrelse i forkamrene, som senere manifesterede sig som permanent forkammerflimmer. Disse impulser havde så lav en styrke, at de ikke kunne mærkes af hesten, som bare ville stå og æde eller slappe af. De sidste tre heste var kontrolheste og fik ikke introduceret forkammerflimmer. 
For at kunne undersøge hestenes præstation, blev der udarbejdet en motionstest. Hestene skulle gennemføre motionstesten før de havde forkammerflimmer samt til sidst i forsøgsperioden, mens de havde forkammerflimmer. 

I denne måneds udgave af magasinet Ridehesten kan du læse meget mere om forsøget og hvilke resultater forskerne er kommet frem til.

Nyheden fortsætter efter annoncen

 

 

 

 

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen