Hjælp mit føl har bukkehov!

07-04-2020 12:08

Britt Carlsen

Bukkehov er betegnelsen for den afvigende benstilling hos føl, hvor hovens tåvæg står meget stejlt og dragterne ikke når jorden, hvorfor de ikke slides som normalt og derfor bliver for høje. Det skal og kan afhjælpes, men skal gøres i rette tid og med omhu

Copyright Ridehesten.com
Bukkehov hos føl. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

Ny viden fra et veterinært specialeprojekt kan ændre behandlingsstrategien for føl, der udvikler bukkehov efter fødslen. Det kan man læse i en stor, faglig artikel i det nye nummer af magasinet Ridehesten.

Bukkehov er betegnelsen for den afvigende benstilling, hvor hovens tåvæg står meget stejlt og dragterne ikke når jorden, hvorfor de ikke slides som normalt og derfor bliver for høje. Derved bliver hoven, set fra siden, mere firkantet end normalt. En bukkehov er resultatet af overdrevet bøjning af hovleddet – en såkaldt fleksordeformitet.
Fleksordeformiteter opstår som følge af et forkert længdeforhold mellem bøje- og/eller strækkesener og knogler. Fleksordeformiteter kan både være medfødte og erhvervede (udviklet efter fødslen). 
Der findes i dag to overordnede behandlingsstrategier: den konservative og den kirurgiske. Det omfatter længerevarende smertebehandling, korrektiv beskæring med påsætning af limtå eller -sko, kontrolleret motion og i nogle tilfælde intravenøse injektioner med oxytetracyclin. Disse ting tilsammen vil fjerne smerten, øge gennemtrædningen og korrigere længdeforholdet mellem sene og knogle.
Kirurgisk behandling omfatter en overskæring af den dybe bøjesenes støttebånd, et mindre indgreb, der udføres i fuld narkose. Når støttebåndet skæres over, mister den dybe bøjesene et tilhæftningspunkt, hvilket gør at senen strækker sig og forlænges lidt. Kirurgisk behandling kan ikke stå alene og skal altid kombineres med korrektiv beskæring, tåforlængelse samt smertebehandling.

Ny viden
Dyrlæge Emilie Schouenborg Larsen og vejledere professor Stine Jacobsen fra Institut for Klinisk Veterinærmedicin på Københavns Universitet og dyrlæge Kiwa Riis-Olesen fra Hillerød Hestedyrlæger satte sig for at undersøge effekten af oxytetracyclin-behandling hos ældre føl med erhvervet fleksordeformitet. Og specialeprojektets konklusion var, at man, mod den gængse opfattelse, kan få god gavn af at give oxytratracyclin-behandling til føl med erhvervede fleksordeformiteter som et supplement til andre konservative behandlingstiltag. Dette er ikke tidligere beskrevet i den videnskabelig litteratur, og studiet har således bidraget til at udvide behandlingsmulighederne for lidelsen. 

Denne artikel og mange andre faglige artikler, spændende nyheder og interessante profiler kan man via magasinet Ridehesten få ind i sin postkasse hver måned. Tegn abonnement på Ridehesten HER

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner