Historisk lægemiddel mod antibiotikaresistens

23-11-2020 12:33

Merete Haahr

Antimikrobiel resistens er en af de største og mest presserende problemer i vores tid, og hvis ikke almindelige hestesygdomme og operationer skal blive uhelbredelige i fremtiden, må vi se efter nye behandlinger

Copyright Ridehesten.com
Ved behandling af resistente infektioner er det vigigt at se på en kombination af ingredienser og ikke kun et enkelt virkningsfuldt middel. Foto: Shutterstock.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Antimikrobiel resistens, AMR, er en stor bekymring for alle, der er involveret i hestesundhed, idet resistens kan udgøre en stor udfordring i forhold til at behandle infektioner. AMR er resistens over for lægemidler, som anvendes til behandling af infektioner, som ikke blot er forårsaget af bakterier, men også af andre mikrober som f.eks. parasitter, virus og svampe. Hvis ikke traditionel medicin virker på samme måde, som de plejer, så kan en superbakterie, som de modstandsdygtige bakterier kaldes, skabe en helt ny æra, hvor infektioner, der før var lette at behandle, pludselig bliver livstruende uhelbredelige. Forskere mener, at man hos mennesker skønner, at i 2050 vil flere dø af antimikrobiel resistens end, der dør af kræft.

Antimikrobiel modstandsdygtighed er en stor bekymring for de, der er involveret i hestesundshed, idet resistens kan udgøre en stor udfordring i forhold til at behandle infektioner. Infektioner, der skaber biofilm, er endnu sværere at behandle. Biofilm er en film af bakterier på overfladen af et sår og biofilm kræver 100-1000 gange højere dosis af antibiotika end infektioner der ikke producerer biofilm.

Derfor er det værd at studere planter og andre naturmaterialer, som historisk er blevet brugt til at behandle infektioner. Hvor moderne medicin isolerer en enkelt aktiv ingrediens, har man i traditionel historisk medicin som regel gjort brug af flere forskellige ingredienser og kombinationer af hele planter.

Jessica Furner-Pardoe, Blessing Anonye og Ricky Cain, har sammen med en gruppe forskere undersøgt effektiviteten af et 1000 år gammelt lægemiddel, som blev beskrevet i et gammelt engelsk medicinkompendium fra det 10. århundrede. Midlet hedder Balds øjensalve og består af ingredienser som løg, hvidløg, tør hvidvin, og salt af ko-mave galde.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Forskerne fandt, at denne salve havde gavnlig virkning på sår. For at lave salven hakkede og knuste forskerne løg og hvidløg og bryggede dem med vin og galdesalt. Blandingen blev hældt på glasflasker og opbevaret mørkt og køligt i 9 dage ved en temperatur på omkring 3,8 grader. Herefter blev blandingen siet og centrifugeret, og væsken blev så filtreret og opbevaret igen i de samme sterile glasflasker.

Da forskerne afprøvede salven på sår, som indeholdt MRSA, virkede Balds Eye salven til at kunne slå 90% af alle bakterierne ned, og det var sammenligneligt med traditionelle antibiotika. Salven gjorde ingen skade på hverken menneske-celler eller laboratoriemus, som blev brugt i undersøgelsen. 

Det var kombinationen af alle ingredienser, der gjorde salven effektiv imod biofilm. Hvis en eller flere af ingredienserne blev udeladt, var medicinen ikke længere effektiv.

NB: Rådfør dig altid med din dyrlæge, inden du behandler din hest med denne salve, eller enhver anden form for hjemmelavet medicin.

Læse hele studiet her: Anti-biofilm efficacy of a medieval treatment for bacterial infection requires the combination of multiple ingredients

Info

Antimikrobiel resistens opstår når mikroorganismer som bakterier virus, svampe og parasitter ændrer sig på en måde, som gør at den medicin, der bruges til at behandle infektionen bliver ineffektiv.
Når mikroorganismerne bliver modstandsdygtige over for anitimikrobiel medicin , kaldes de Superbakterier. MRSA er af disse superbakterier, som forårsager forskelligartede infektioner der er vanskelige at behandle.
Det er en stor bekymring, da en resistent infektion kan være dødbringende, det kan sprede sig til andre og det skaber store omkostninger for individuelle og for samfundet.
Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner