Trine Askjær-Jørgensen
På baggrund af foruroligende afsløringer i forbindelse med dokumentarer om dressursporten er der kommet fornyet fokus på hestenes velfærd i forbindelse med sport.
Et godt og nødvendigt fokus, mener Europaparlamentskandidat for Venstre, Marianne Lynghøj, der dog stiller sig meget kritisk overfor et forslag fra Socialdemokratiet, som har fremsat ni forslag til europæisk regulering af dressursporten, der blandt andet vil betyde, at en ekvipage som f.eks. Cathrine Laudrup-Dufour og Mount St. John Freestyle ikke kan stille til start ved OL.
– Da jeg læste forslaget fra Socialdemokratiet, må jeg sige, at jeg blev helt paf. Forslagene rammer helt skævt. For eksempel stiller de et krav om en ”længerevarende relation på op til fem år mellem hest og rytter inden mesterskaber”. Det vil jo så betyde, at Cathrine Laudrup-Dufour ikke kan stille til start ved OL på MSJ Freestyle i august i år, fordi den ekvipage ikke har en relation på fem år. Det er jo helt skørt. Med det her forslag fra Socialdemokratiet straffer man hele dressursporten, fordi der har været nogle brodne kar. Det er jeg stærk modstander af, siger Marianne Lynghøj, EP-kandidat for Venstre.
Forslaget fra Socialdemokratiet indeholder blandt andet krav om forbud mod udstyr, der kan påføre enhver form for smerte, krav om op til fem års relation mellem hest og rytter inden stævnestart til mesterskaber og krav om hestelicens for alle ansatte og frivillige på rideskoler og stutterier.
– Jeg rider selv dressur på hobbyplan på min dansk varmblodsvallak Zeus, og når jeg læser forslaget fra Socialdemokratiet igennem, er det jo helt åbenlyst, at de ikke aner, hvad dressurridning handler om. Eksempelvis sammenlignes ”eftergivenhed” med underdanighed og kontrol, men eftergivenhed i dressur har aldrig handlet om underdanighed og kontrol, men derimod nærmere det modsatte, siger Marianne Lynghøj og fortsætter:
– Der er ingen tvivl om, at det fokus, der er kommet på hestens velfærd i dressursporten efter dokumentarerne fra TV2, har været godt og tiltrængt. Jeg har også været glad for at se, at det har ført til udskiftning i DRF’s bestyrelse og nye tiltag for hestens velfærd i sport, f.eks. at FEI nu har gjort sporer valgfrie i internationale dressurkonkurrencer, men at indføre europæisk detailregulering, som Socialdemokratiet foreslår, er i min bog at gå alt for langt, slutter Marianne Lynghøj.
/Pressemeddelelse