Hestetandplejeren guider: Tandspids, foderpakning og skævt bid

29-05-2020 17:30

Marie Helene Rigård Rohleder

Har du helt styr på det med hestens store mund og de mange udfordringer, som kan gemme sig derinde? Hestetandplejer Sabbine Fill Laebel forsøger her at gøre os lidt klogere på tandspidser og foderpakninger 

Copyright Ridehesten.com
Her ses tandkroge på en hest med skævt bid. Den til venstre er noget kortere end den til højre på billedet. Dette skyldes, at hesten æder mere i den ene side end den anden. Krogene skal slibes ned i niveau for ikke at låse hesten i sin kæbebevægelse. Foto: privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

Tandspidser, foderpakninger og skævt bid. Det er alle tre ting, som din dyrlæge eller hestetandplejer skal undersøge, når din hest skal til sit årlige tjek hos tandlægen. 

Hestetandplejer Sabbine Fill Laebel gør os her lidt klogere på nogle af de ting, som kan give problemer i hestens mund. 

Sat lidt på spidsen
Tandspidser er faktisk helt naturligt for hesten. De vilde heste udvikler også tandspidser, fordi det kommer af den måde, som hesten slider sine tænder på. 

Hestens tænder vokser ikke, og derfor kommer spidserne frem i takt med, at hesten slider sine tænder. Spidserne opstår ved hestens kindtand, og når vi putter næsebånd eller en stram grime på hesten, så trykkes tandspidsen ind mod kinden og giver sår. En tandspids kan give store sår og smerter i hestens mund. 

Copyright Ridehesten.com
På billedet her ses tandspidser der sidder ned langs tandrækken ud mod kinden som har lavet sår og mærker i hestens kind. Foto: privat

– Heste tygger ikke på samme måde som mennesker. De laver cirkulære bevægelser med kæben og kører tandfladerne frem og tilbage over hinanden. På den måde maler de høet eller græsset til små partikler, og det giver slid på tænderne, siger Sabbine Fill Laebel og fortsætter: 

–Tandspidser er en naturlig ting, og det bliver først et problem, når vi giver hesten unaturlige ting på som hovedtøj og grime, der kan spænde kæberne sammen. Derfor er det vigtigt, at hesten får afrundet sine tandspidser ned mindst én gang om året. Når det kommer til sårerne i kinden, så er heste heldigvis hurtige til at hele, og det kræver normalvis et par dages fri efter tandbehandlingen, og så er såret helet, siger Sabbine Fill Laebel. 

FAKTA OM TÆNDER

En hest har mellem 36 og 44 tænder. Alle fortænder og kindtænder tæller 36 stks. En fortand er smal og har én rod, hvor en kindtand er bred og har to til tre rødder. 

Hvis hesten har hjørnetænder og ulvetænder kan den have op til 44 tænder i alt. 

Kilde: Hestetandplejer Sabbine Fill Laebel

En madpakke i munden 
I sit arbejde som hestetandpleje oplever Sabbine ofte, at heste har en eller flere foderpakninger i munden. 

En foderpakning er, når foderet sætter sig fast mellem tænderne inde i tandrækken. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Det kan eksempelvis opstå på baggrund af en forkert tandstilling, hvor en tand i overmunden er for høj og derved trykker ned i mellemrummet mellem to tænder i undermunden. Presset skyder så de to tænder fra hinanden, og det giver rum til, at foder, som typisk er hø og græs, kan ophobe sig. Det fortæller Sabbine Fill Laebel. 

– Når jeg behandler en hest med foderpakninger, så rasper jeg den høje tand ned til normal højde, og så er hestens tænder så smarte, at de faktisk selv kan rykke tilbage på plads, når presset ovenfra fjernes, siger Sabbine. 

Et skævt smil
Der skal være balance mellem hestens kæbeled, kindtænder og fortænder. Det er Sabbines primære opgave at sørge for, når hun som hestetandplejer er ude og behandle heste. 

Hvis fortænderne er for lange, skal hesten eksempelvis lave meget store bevægelser i kæben for at kunne male sit foder, fordi kindtænder har svære ved at nå sammen når fortænderne er for lange. Dette kan give spændinger i kæbe og nakke.

– Heste slider naturligt sine fortænder ved at nippe græs, men mange danske heste står på boks eller får ikke mulighed for at spise græs, og så er det nødvendigt at raspe fortænderne, siger Sabbine. 

Hun er stor fortaler for, at man husker at kigge efter hestens fortænder. Det kan hesteejeren også gøre selv, så længe at man er forsigtig. 

Hvis du synes, at din hest har et skævt bid eller den ene tand er større end den anden blandt fortænderne, så tag kontakt til din dyrlæge eller hestetandpleje, råder Sabbine Fill Laebel til. 

– Vær opmærksom på om din hest spytter høbolde ud, når den spiser, er den svær/hård at dreje på den ene volte, slår den fra i ridningen osv. Det kan være indikatorer på, at hesten har udfordringer i sin mund, afslutter Sabbine Fill Laebel. 

Hvem er Sabbine Fill Laebel?

Sabbine er medlem af Dansk Hestetandpleje Union. Hun har været på fire skoleforløb hos Academy Of Equine Dentistry i Idaho, USA. På skoleforløbet havde hun både teori og praksis.

I 2019 blev hun certificeret hos International Association of Equine Dentistry og blev samtidig færdiguddannet. Sabbine bor i Farsø, Vesthimmerland som ligger i Nordjylland tæt på grænsen til Midtjylland. Hun holder derfor hovedsageligt til i denne omegn men kører gerne i det meste af Danmark.

En hestetandplejer må ikke bedøve eller operere en hest. Det er kun dyrlæger, som må det. Derfor kører Sabbine oftest rundt sammen med en dyrlæge, når hun behandler en hest. 

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen