Hestetandplejeren guider: Tandspids, foderpakning og skævt bid

29-05-2020 17:30

Marie Helene Rigård Rohleder

Har du helt styr på det med hestens store mund og de mange udfordringer, som kan gemme sig derinde? Hestetandplejer Sabbine Fill Laebel forsøger her at gøre os lidt klogere på tandspidser og foderpakninger 

Copyright Ridehesten.com
Her ses tandkroge på en hest med skævt bid. Den til venstre er noget kortere end den til højre på billedet. Dette skyldes, at hesten æder mere i den ene side end den anden. Krogene skal slibes ned i niveau for ikke at låse hesten i sin kæbebevægelse. Foto: privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

Tandspidser, foderpakninger og skævt bid. Det er alle tre ting, som din dyrlæge eller hestetandplejer skal undersøge, når din hest skal til sit årlige tjek hos tandlægen. 

Hestetandplejer Sabbine Fill Laebel gør os her lidt klogere på nogle af de ting, som kan give problemer i hestens mund. 

Sat lidt på spidsen
Tandspidser er faktisk helt naturligt for hesten. De vilde heste udvikler også tandspidser, fordi det kommer af den måde, som hesten slider sine tænder på. 

Hestens tænder vokser ikke, og derfor kommer spidserne frem i takt med, at hesten slider sine tænder. Spidserne opstår ved hestens kindtand, og når vi putter næsebånd eller en stram grime på hesten, så trykkes tandspidsen ind mod kinden og giver sår. En tandspids kan give store sår og smerter i hestens mund. 

Copyright Ridehesten.com
På billedet her ses tandspidser der sidder ned langs tandrækken ud mod kinden som har lavet sår og mærker i hestens kind. Foto: privat

– Heste tygger ikke på samme måde som mennesker. De laver cirkulære bevægelser med kæben og kører tandfladerne frem og tilbage over hinanden. På den måde maler de høet eller græsset til små partikler, og det giver slid på tænderne, siger Sabbine Fill Laebel og fortsætter: 

–Tandspidser er en naturlig ting, og det bliver først et problem, når vi giver hesten unaturlige ting på som hovedtøj og grime, der kan spænde kæberne sammen. Derfor er det vigtigt, at hesten får afrundet sine tandspidser ned mindst én gang om året. Når det kommer til sårerne i kinden, så er heste heldigvis hurtige til at hele, og det kræver normalvis et par dages fri efter tandbehandlingen, og så er såret helet, siger Sabbine Fill Laebel. 

FAKTA OM TÆNDER

En hest har mellem 36 og 44 tænder. Alle fortænder og kindtænder tæller 36 stks. En fortand er smal og har én rod, hvor en kindtand er bred og har to til tre rødder. 

Hvis hesten har hjørnetænder og ulvetænder kan den have op til 44 tænder i alt. 

Kilde: Hestetandplejer Sabbine Fill Laebel

En madpakke i munden 
I sit arbejde som hestetandpleje oplever Sabbine ofte, at heste har en eller flere foderpakninger i munden. 

En foderpakning er, når foderet sætter sig fast mellem tænderne inde i tandrækken. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Det kan eksempelvis opstå på baggrund af en forkert tandstilling, hvor en tand i overmunden er for høj og derved trykker ned i mellemrummet mellem to tænder i undermunden. Presset skyder så de to tænder fra hinanden, og det giver rum til, at foder, som typisk er hø og græs, kan ophobe sig. Det fortæller Sabbine Fill Laebel. 

– Når jeg behandler en hest med foderpakninger, så rasper jeg den høje tand ned til normal højde, og så er hestens tænder så smarte, at de faktisk selv kan rykke tilbage på plads, når presset ovenfra fjernes, siger Sabbine. 

Et skævt smil
Der skal være balance mellem hestens kæbeled, kindtænder og fortænder. Det er Sabbines primære opgave at sørge for, når hun som hestetandplejer er ude og behandle heste. 

Hvis fortænderne er for lange, skal hesten eksempelvis lave meget store bevægelser i kæben for at kunne male sit foder, fordi kindtænder har svære ved at nå sammen når fortænderne er for lange. Dette kan give spændinger i kæbe og nakke.

– Heste slider naturligt sine fortænder ved at nippe græs, men mange danske heste står på boks eller får ikke mulighed for at spise græs, og så er det nødvendigt at raspe fortænderne, siger Sabbine. 

Hun er stor fortaler for, at man husker at kigge efter hestens fortænder. Det kan hesteejeren også gøre selv, så længe at man er forsigtig. 

Hvis du synes, at din hest har et skævt bid eller den ene tand er større end den anden blandt fortænderne, så tag kontakt til din dyrlæge eller hestetandpleje, råder Sabbine Fill Laebel til. 

– Vær opmærksom på om din hest spytter høbolde ud, når den spiser, er den svær/hård at dreje på den ene volte, slår den fra i ridningen osv. Det kan være indikatorer på, at hesten har udfordringer i sin mund, afslutter Sabbine Fill Laebel. 

Hvem er Sabbine Fill Laebel?

Sabbine er medlem af Dansk Hestetandpleje Union. Hun har været på fire skoleforløb hos Academy Of Equine Dentistry i Idaho, USA. På skoleforløbet havde hun både teori og praksis.

I 2019 blev hun certificeret hos International Association of Equine Dentistry og blev samtidig færdiguddannet. Sabbine bor i Farsø, Vesthimmerland som ligger i Nordjylland tæt på grænsen til Midtjylland. Hun holder derfor hovedsageligt til i denne omegn men kører gerne i det meste af Danmark.

En hestetandplejer må ikke bedøve eller operere en hest. Det er kun dyrlæger, som må det. Derfor kører Sabbine oftest rundt sammen med en dyrlæge, når hun behandler en hest. 

Læs også

Tjek din hestekrop og undgå dyrlægebesøg

05-03-2021 15:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Tjekker du, om din hest er sund og rask? Det kan du kun, hvis du ved, hvad du skal kigge efter. Dyrlæge Peter Hjuler guider dig her til nogle af de vigtigste vitale sundhedstegn hos hesten

Det gode pensionistliv: Bette er 37 og næsten tandløs

28-02-2021 17:45, af Marie Helene Rigård Rohleder
Pony|

Lise Lorentzen og connemaraponyen Bette har fulgtes ad næsten hele livet. I dag er Bette en glad pensionist på 37 år med næsten ingen tænder tilbage. Dyrlæge Heidi Nielsen tjekker Bette hvert halve år og opfordrer alle til at være ekstra opmærksom på tænderne hos gamle heste

Susanne og Anton: Sammen i mere end 32 år (video)

12-11-2020 18:07, af Annika Knudsen Lorentsen

Fjordhesten Anton er i dag 33 år, og selvom han har store udfordringerne med sine gamle tænder, så formår Susanne Jensen at passe ham og fodre ham, så han har et godt liv - et liv, som de har delt i over 32 år

Endoskopi-assisteret tandpleje forbedrer traditionel "hestetandpleje i blinde".

29-12-2008 07:43, af Charlotte Linder
Efter at have undersøgt teknikken hos mere end 300 heste, konkluderer østrigske forskere, at endoskopisk evaluering af mundhulen er et sikkert og effektivt middel til grundigt at vurdere hestes tandsæt som en del af en rutinemæssig dental undersøgelse. Dette gælder især for subtile læsioner af kindtænder, som man ellers ville overse ved rutinemæssige tandundersøgelser.

Send hesten til tandlæge

17-06-2018 10:47, af Cecilia Lindahl

Lad dyrlægen se din hest i munden. Heste kan få tandspidser, som kan genere den meget

Tandpleje og bedøvelse

06-12-2013 16:32, af Nina Marie Villadsen

De fleste ved, at rideheste skal have efterset deres tænder minimum en gang årligt for at forebygge problemer i ridning, men det er måske ikke alle som overvejer, også at få tjekket tænder på avlshopperne, så de kan omsætte foderet optimalt

Besøg af hestetandlægen

11-04-2017 07:00, af Cecilia Lindahl

Dt kan se dramatisk ud, når hestetandlægen står med en elektrisk fil inde i munden på en bedøvet hest med mundspærre på. Men optimal tandpleje er hestevelfærd. Ridehesten er taget med hestetandlæge Jeanett Bruun for step for step at følge tandbehandlingen på en af hendes faste klienter

Skal din hest have gebis?

16-10-2015 05:18, af Thomas Bach Jensen

Dansk Varmblods region 2 inviterer til et foredrag om korrekt fodring og tandpleje. Arrangementet afholdes den 22. oktober i Næstved

Hestetandplejer med 10 års jubilæum

28-01-2011 09:33, af Thomas Bach Jensen
Det er nu ti år siden, at Danmark fik sin første uddannede hestetandplejer Mai Nicholaisen

Hestetandpleje til avlshopper

04-11-2016 07:46, af Kristine Ulsø Olsen

Det er de fleste bekendt, at rideheste skal have efterset deres tænder minimum en gang årligt for at forebygge problemer i ridning, men det er måske ikke alle som overvejer, også at få tjekket tænder på avlshopperne, så de kan omsætte foderet optimalt

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Kristine Ulsø Olsen

Kristine Ulsø Olsen
20 24 29 25
kuo@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Sophie Schwarck: Virussen slog min hest ihjel (video)

02-03-2021 10:27, af Annika Knudsen Lorentsen

Sophie Schwarck Asmussen mistede i søndags en af sine heste under herpesvirusudbruddet på stævnepladsen i Valencia, og hendes to andre heste er også ramt af virussen, og kæmper for deres liv. Sophie beskriver forløbet som forfærdeligt, uvirkeligt og fuldstændig ude af kontrol, og så fortæller hun, at på trods af, at hendes heste alle er vaccineret mod virussen, så lader det til, at de ingen beskyttelse har haft

Heste dør på stribe af herpesvirus til stævne i Spanien (video)

28-02-2021 14:57, af Marie Helene Rigård Rohleder

De danske springryttere ved stævnet i Valencia, Spanien, gennemlever deres livs værste mareridt. Kirsten Rie Truelsen og hendes familie kæmper for deres ni heste efter, at stævnet er blevet ramt af herpesvirus 1. Stævnearrangørerne har ikke taget truslen alvorligt, og der er først i går, at de gav lov til at adskille de raske heste fra de syge (Opdateret med billeder)

Kevin Lemke i fokus for mishandling (video)

07-03-2021 07:30, af Thomas Bach Jensen

Den amerikanske dyreværnsforening PETA har sat fokus på springrytter Kevin Lemke, der under et springstævne i Californien piskede sin hest hårdt flere gange for at refusere og tvang hesten til at forcere en forhindring, som den ikke var i stand til at springe

Familien Truelsen: Vi beder for vores hestes liv

02-03-2021 15:10, af Marie Helene Rigård Rohleder

Kirsten Rie Truelsen og hendes familie kæmper for at redde deres ni heste, som de tog med til springstævne i Valencia, Spanien. Stævnet er ramt af en ekstrem aggressiv variant af herpesvirus 1 og flere heste er døde 

Rikke Andersen om Valencia-tur: Jeg er så lettet!

03-03-2021 12:04, af Annika Knudsen Lorentsen

Rikke Andersen var blandt de danske ryttere til start i Valencia, men sammen med sit team nåede hun at forlade stævnepladsen med sine heste i god behold. Hun fortæller, at hun er lettet, men samtidig chokeret over, at hun potentielt kunne have stået i samme situation, som hendes mange rytterkollegaer, der lige nu kæmper for, at så mange heste som muligt overlever virusudbruddet

Det går fremad i Valencia - også for de danske heste

04-03-2021 17:21, af Kristine Ulsø Olsen

Det begynder så småt at gå fremad for de heste som er fanget i herpesvirusudbruddet på stævnepladsen i Valencia, og det gælder også for familien Truelsen, som nu kun har en hest tilbage der har brug for ekstra pleje

Søren Rasmussen: Har du en Plan B?

06-03-2021 20:40, af Thomas Bach Jensen

Manden bag Frandsbjerg Horses, Søren Rasmussen, har efter at være kommet hjem fra det internationale springstævne i Valencia skrevet en besked til sine hestevenner på Facebook, og han har et budskab til alle i denne vanskelige tid

Fire heste rejste fra Valencia til Doha

04-03-2021 09:54, af Kristine Ulsø Olsen

I den kommende weekend er der sæsonpræmiere på Longines Global Champions Tour i Doha, hvor verdens bedste ryttere samles. Fire heste kom fra herpesvirusudbruddet på stævnepladsen i Valencia og til stævnet i Doha, hvor én af dem er testet positiv for den farlige virus

To positive dopingprøver ved kåringen i Westfalen

04-03-2021 13:14, af Kristine Ulsø Olsen

Forleden kom det frem at reservefløjhingsten Darling’s Dream var blevet testet positiv i dopingprøven ved hingstekåringen i Westfalen, og det viser sig nu at det også er tilfældet for hingsten Ferrari Superfast

Four Oaks investerer i endnu en top DV-hest

05-03-2021 20:16, af Thomas Bach Jensen

Ingrid og Poul Thøgersen, der ejer DV-hoppen Heiline's Danciera, som har fået international succes med berider Carina Cassøe Krüth, har erhvervet den meget lovende DV-bronzemedaljehoppe Diaz, der allerede står i stalden hos Carina Cassøe Krüth