Trine Askjær-Jørgensen
Indenfor dyrevelfærd arbejder man med det, man kalder femdomænemodellen. Den består af fire funktionelle og fysiske domæner: 1. ernæring, 2. miljø, 3. sundhed og 4. adfærd, der alle påvirker et dyrs mentale tilstand, som udgør det femte domæne.
– Indenfor hver af disse domæner har dyret mulighed for at have forskellige oplevelser, der kan være enten positive eller negative. Samlet set udgør de dyrets velfærdstatus, indleder lektor og forsker ved Aarhus Universitet, Janne Winther Christensen, og fortsætter: – Indenfor hvert domæne er der nogle udfordringer og muligheder, som er relevante for både fritlevende og tamheste.
Indenfor ernæring kan udfordringer for hesten være begrænset føde- og vandindtag eller føde af dårlig kvalitet, hvilket kan give anledning til negative mentale oplevelser, altså tørst og sult. Omvendt er der også muligheder for positiv velfærd, hvilket kan være tilstrækkelig føde og vand af god kvalitet, varierede og foretrukne fødeemner med forskellig smag, duft og tekstur. Det giver anledning til positive oplevelser hos hesten som f.eks. belønnende aktiviteter som undersøgelse og fouragering, velbehag ved variation i smag, duft og tekstur samt mavetarmkomfort og mæthed.
Indenfor miljø kan udfordringer være ekstrem varme eller kulde, mangel på skygge, læ eller ly og rovdyrangreb, mens muligheder kan være temperaturmæssig komfort, adgang til skygge, læ eller ly, varieret underlag og terræn mv.
Indenfor sundhed er udfordringer akutte eller kroniske skader og sygdom, dårligt helbred og svaghed. Muligheder er, at hesten kan være fri for skader, have robust, god sundhed og et godt helbred.
Indenfor adfærd kan udfordringer være social isolation og begrænsede positive, sociale interaktioner, hvilket er særlig relevant for tamheste. Muligheder er, at hestene kan undersøge og fouragere samt socialisere med artsfæller.
– Denne model kan vi bruge uanset, hvor vores hest opholder sig. Om det er heste, der bruges til ekstensiv græsning og naturpleje, eller vi har dem i en stald. Vi skal hele tiden tænke i, hvilke velfærdsmæssige muligheder og udfordringer vi byder hestene, og hvilke positive og negative mentale tilstande det giver anledning til, fordi det er det, der afgør, hvor godt dyret har det, understreger Janne.
Hesten som dyr
Hesten har udviklet sig over millioner af år fra Eohippus, som var et dyr på størrelse med en ræv, der levede i skoven og havde tre tæer, til de hestearter, vi kender i dag. Udviklingen er sket i takt med, at miljøet...
LÆS HELE ARTIKLEN I MAGASINET RIDEHESTEN
KØB ABONNEMENT OG FÅ ADGANG TIL ALLE ARTIKLER TILBAGE FRA 2005
Allerede abonnent? – Log ind her
Du finder artiklen i magasinet Ridehesten april 2025 s. 160-165. Det kan fås via abonnement eller købes i løssalg på vores webshop.