Cecilia Lindahl
De fleste hesteejere har et ambivalent forhold til hestens pels. Om sommeren beundres den glatte og skinnende pels, der stråler i sommersolen, men om vinteren forbandes den lange og stride vinterpels, der uanset løsning med evt. klipning, dækkener og lignende øger arbejdsbyrden for hesteejeren. Og så må fældningssæsonerne forår og efterår ikke glemmes, for de små hestehår, der sætter sig i udstyr, tøj, hår og ansigt er direkte forhadte af de fleste. Men vi må ikke glemme, at hestens pels og fældning har en vigtig funktion i forhold til hesten termoregulering, og ved at forstå de funktioner, der styrer hestens pelssætning, kan vi også bedre håndtere og i et vist omfang endda kontrollere de til tider vilde hår.
Vinterpels og fældning
Den primære faktor, der bestemmer, hvornår hesten skifter pels, synes at være dagslysets skiftende længde (også kaldet fotoperioden). Lyssignalet dirigeres biokemisk til pinealkirtlen, hypothalamus samt hypofysen. Her foregår kontrollen med hormonerne, der bl.a. påvirker hårvæksten.
Hudtemperaturen spiller også en rolle, og det har vist sig, at brug af dækken og/eller opvarmet opstaldning kan stoppe en fuld vinterpels fra at udvikles, men det er ikke en tænd/sluk-knap.
Et koldt, vådt forår kan forsinke fældningen, og det eksakte starttidspunkt kan variere fra hest til hest inden for samme år, samt variere fra år til år hos samme hest. Sommerpelsen varer fra juni til august, med øget hårvækst i efteråret (både hårlængde og tæthed), og vinterpelsen varer typisk fra september til maj.
Alt i alt kan vinterpelsen være en irritation, men der er en årsag til, at den findes. For bedre at kunne håndtere den optimalt, må man starte med at sætte sig ind i, hvad der får pelsen til at vokse, så man kan optimere sin håndtering og holde hesten komfortabel hele sæsonen.
Nysgerrig? Så find december-udgaven af magasinet Ridehesten fra 2013 frem, hvor du kan læse mere om hestens pels og hvordan du holder den gennem sæsonen.