Hest ramt af arvelig muskelsygdom: – Jeg er knust

22-04-2021 20:37

Annika Knudsen Lorentsen

Ditte Sofie Pedersen har i de sidste 5 år været i vildrede over sin hest TwinHors Don'a Ballerina, som har haft den ene udfordring efter den anden, hvor den har svinget imellem at være ridelig og vild og utilpas. Det tog 5 år, men nu er det klarlagt, at hoppen lider af en genetisk arvelig muskelsygdom, som både moderen og faderen til hende er bærer af

Copyright Ridehesten.com
Ditte Sofie Pedersen og Rina. Foto: Privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

Ditte Sofie Pedersen er selv avler af hoppen TwinHors Don'a Ballerina e. Blue Hors Don Olymbrio/Bernstein, som i daglig tale hedder Rina, og siden hoppen var klar til at blive ridehest, har hun kæmpet for at få hende til at fungere som ridehest. En kamp, som har været rigtig hård og uden meget succes, netop fordi, at Rina er ramt af en arvelig genetisk muskelsygdom kaldet PSSM2.

– Jeg har så mange gange hørt sætninger som "din hest er ustyrlig" eller "du rider forkert" eller "du skal sætte dig i respekt" eller "du bør sætte din hest i ridning", fortæller Ditte Sofie Pedersen, som de seneste 5 år har kæmpet med at finde ud af, hvad der var galt med Rina. 

– Det har været et sandt helvede at være hesteejer, og alle disse ord, som jeg har fået smidt i hovedet, gjorde, at jeg til sidst vitterligt begyndte at tvivle på mig selv og min mavefornemmelse. Jeg har haft uendeligt mange udfordringer med Rina, og jeg har oplevet problemer som eksplosiv adfærd, manglende fremaddrift og periodisk halthed. 

Har kæmpet for en løsning
De mange problemer betyder også, at Ditte Sofie har fået Rina tjekket for alverdens ting, og der er blevet gjort rigtig meget for at forsøge på at få styr på problemerne. 

– Hun har haft et utal af behandlere, dyrlægebesøg, hun har fået tilpasses sadel og vi har forsøgt med alverdens træningsmetoder. Vi har forsøgt med foder og tilskudsprodukter, og hun er blevet undersøgt over det hele med røntgen osv., forklarer Ditte Sofie og fortsætter:

– Jeg har været i den vildeste vildrede de sidste 5 år siden Rina startede som ridehest. 

Copyright Ridehesten.com
Ditte Sofie Pedersen og Rina. Foto: Privat

Vendepunktet
Førnævnte er blot et lille udsnit af Rinas og Ditte Sofies historie, men endelig efter 5 lange år, er der fundet en forklaring på Rinas opførsel og problemer. 

– Jeg har altid haft en mavefornemmelse, som sagde, at der var noget galt. Jeg kunne bare ikke finde en årsag. Jeg var ikke et sekund i tvivl om, at Rina ikke er som alle andre, fortæller Ditte Sofie. 

– For to måneder siden var jeg ude at fotografere heste i Jylland, og her mødte jeg en sød ung kvinde. Hun driver et rehabiliteringscenter, og vi faldt i snak om de udfordringer der kan være med heste, og her faldt snakken på Rina. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Kvinden fortæller så Ditte Sofie, at hun har haft en hest med lignende symptomer, og at hun havde fået stillet en diagnose på hesten, som hun synes, at Ditte Sofie skulle få testet Rina for. 

– Derfor sendte jeg før påske en test afsted til Tyskland. Det var med en kæmpe klump i halsen, og jeg var samtidig fyldt med håb, frygt og frustrationer. Den 19. april modtog jeg svaret. Rina er diagnosticeret med PSSM2, og hun er testet positiv for P3/P3 og n/P4. 

– Jeg er knust, men jeg har vished. Og vigtigst af alt, min mavefornemmelse var rigtig. 

Fakta
Dyrlægens ord om PSSM

PSSM står for polysaccharid storage muopathy, og er en muskelsygdom, som især ses hos Quarter hesten, men som også ses hos andre hesteracer. Årsagen er en abnorm opsamling af glykogen i muskelcellen. Glykogen er musklens interne energireserve og hos hesten med PSSM kommer der en abnorm ansamling af glykogen, som fører til en forstyrrelse af musklens energiproces. PSSM deles op i to underformer: 

  1. PSSM1 skyldes en mutation af glykogen synthase gen 1 (GYS-1). Ca. 6-10 % af Quarter heste har denne mutation, og også en stor del koldblodsheste, samt en lille andel af varmblodsheste. Det er den sygdom, som man tidligere kaldte mandagssygdom, og som kan trigges ved let arbejde, især hvis hesten har haft pause i flere dage. 
  2. PSSM 2 er heste med abnorm glykogen ophobning, men uden genmutationen GYS-1. Ca. 35 % af PSSM tilfælde er type 2, og hos varmblodsheste er det ca. 80 % af PSSM-syge heste, der har type 2. 

Det er sværere at stille diagnosen PSSM2 via en gentest, i modsætning til PSSM1, hvor man har identificeret en mutation i GYS-1, som årsag til sygdommen. Der tilbydes en gentest for PSSM2, men hvis man vil have en videnskabeligt valideret resultat, skal man få foretaget en muskelbiopsi, som med sikkerhed kan stille diagnosen. 

Ekspertkilde: Charlotte Hopster-Iversen, dyrlæge og lektor ved Københavns Universitet

Rina er testet positiv for to varianter indenfor PSSM2, hvor man tester for 6 forskellige varianter. Hun er homozygon P3, hvilket betyder, at hun har modtaget P3 gen-mutationen fra begge sin forældre. Derudover er hun eterozygon P4, hvilket betyder, at hun har modtaget denne gen-mutation fra en af sine forældre. 

– Om det er Rinas mor eller far der bærer P4-genet ved vi ikke, og det kan vi kun få svar på, hvis Blue Hors Olymbrio bliver testet. En ting er dog sikkert, hun har fået P3 fra begge sine forældre, fortæller Ditte Sofie, og fortsætter:

– At en hest bærer en af disse mutationer betyder ikke automatisk, at hesten viser symptomer, og ej heller, at hesten bliver syg, som Rina er. Derfor lever mange heste med disse mutationer i sig, og som de så kan videregive til deres afkom, uden at man ved det. Heterozygone mutationer har 50% risiko for nedarvning, mens homozygone mutationer har 100% risiko for nedarvning. Det vil også sige, at jeg ikke skal have føl på Rina. Det er vedmodigt, men det er det rette at gøre, da jeg kan være helt sikker på, at hun videregiver P3 til sit føl. 

Copyright Ridehesten.com
Ditte Sofie Pedersen og Rina. Foto: Privat

En opfordring til at tænke sig om 
Efter den oplevelse, som Ditte Sofie har haft, vil hun gerne opfordre avlere til at teste deres heste, ligesom hun gerne vil opfordre til, at man behandler hinanden ordenligt.

– Jeg har oplevet, at jeg har fået mange grimme ord med på vejen i den her proces, og derfor håber jeg også, at min historie kan bidrage til, at vi tænker mere over, hvordan vi snakker til hinanden, understreger Ditte Sofie, og fortsætter:

– Samtidig vil jeg gerne opfordre avlere til at være opmærksom på PSSM. Det er vigtigt at tænke over, at der ikke bliver avlet videre på den her sygdom, for det er ualmindeligt hårdt og smertefuldt for både heste og ejere. Personligt havde jeg aldrig hørt om sygdommen før, og det gør mig inderligt ked af det. Hvis du har en hest, som synes at være "besværlig", så observer, om din hest viser nogle af de klassiske tegn på PSSM. Det kan være forklaringen på vanskelig adfærd.

Læs også

Carina og Danciera fortsætter dansen

12-10-2018 10:57, af Thomas Bach Jensen

Prima ballerina-ekvipagen Carina Cassøe Krüth og Heiline's Danciera fortsætter deres overbevisende dans ved Dansk Ride Forbunds championater for ungheste powered by Pavo på Blue Hors i Randbøl, hvor de netop har sat sig på sejren i den indledende klasse for 7-års dressurheste sponseret af Wiegaarden

Jeg tror på "min" hest

14-02-2015 07:59, af Nina Marie Villadsen

Ud over Blue Hors Unghestechampionat i dressur, så skal Katrine Kraglund også på banen i Helen Langehanenbergs clinic torsdag aften ved Dansk Varmblods Hingstekåring

Rytterskifte i dressurchampionatet

17-10-2014 14:41, af Britt Carlsen

Katrine Kraglund har måttet melde fra til dagens dressurfinaler efter et fald fra hesten i går, der har udløst en hjernerystelse - det betyder af First Ballerina nu skal rides af Joan K. Jensen - der aldrig har siddet på hoppen

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Kristine Ulsø Olsen

Kristine Ulsø Olsen
20 24 29 25
kuo@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Landsstævnedebut til Kronprinsesse Mary (video)

09-05-2021 13:25, af Kristine Ulsø Olsen

For blot otte måneder siden, red H. K. H. Kronprinsesse Mary sit første dressurstævne, og i denne weekend tog hun skridtet videre og debuterede med Blue Hors Edelman ved landsstævnet i Frederiksværk

Vanrøgtede Little Hope græsser nu i hestehimlen

12-05-2021 10:23, af Liv Haumann
Pony|

Det var et vendepunkt for den vanrøgtede pony Little Hope, da 16-årige Camilla Rask tog hende under sine vinger, tilbage i januar 2021. Desværre havde livet været for hårdt for Little Hope, og den lille pony har nu fået fred på de evige græsmarker

Sandra Enemark åbner op om en svær tid

11-05-2021 15:33, af Annika Knudsen Lorentsen

For 9 år siden mistede Sandra Enemark sin eneste søster, topspringrytteren Camilla Enemark. I et personligt interview fortæller Sandra om tiden mens Camilla var syg, og om tiden efter, at søsteren gik bort

Fra sorg til solstrålehistorie

06-05-2021 14:14, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Hos Stald Lindballe ved Holstebro har foråret budt på en svær foling, der efterfølgende har ført til store komplikationer for hoppen, der til sidst måtte aflives. Da slaget for at redde hoppen var tabt, handlede det om at finde en ammehoppe til føllet, og det krævede flere forsøg og til sidst en hel masse køresygetabletter

Flere flotte debuter i Frederiksværk (video)

07-05-2021 20:43, af Annika Knudsen Lorentsen

Landsstævnet hos Frederiksværk Rideklub startede i dag med en sejr til Liva Addy Guldager Nielsen i MB1, mens Cathrine Dufour red en sejr hjem i den 7-årige Eternitys Prix St. Georg-debut. Anne Troensegaard tog sejren i Intermediaire II, mens Nadja Aaboe Sloth red sig til en andenplads i sin debut i Intermediaire med den 8-årige Favour Gersdorf

Dufour og Vamos Amigos dansede i aftensolen (video)

08-05-2021 22:22, af Kristine Ulsø Olsen

Der blev vist dressur på særdeles højt niveau ved dagens landsstævne i Frederiksværk, hvor der blev redet alt fra MB0 til Bundgaard Byg Cup og afslutningsvis Grand Prix, som Cathrine Dufour og Vamos Amigos trak sig sejrsrigt ud af med over 77%

Springbank II VH og Valverde solgt til Tyskland

10-05-2021 15:44, af Thomas Bach Jensen

En tysk dressurrytter har sikret sig to lovende og meget vindende yngre dressurhingste hos Helgstrand Dressage, de to 7-årige hingste Springbank II VH og Valverde

Ny tophest til Kamilla Ladefoged Rasmussen

07-05-2021 19:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Eva og Lars Kramer har solgt den talentfulde Colina til Kamilla Ladefoged Rasmussen fra Frandsbjerg Horses. Den 10-årige hoppe har kapacitet til både EM og OL, fortæller Lars Bak Andersen, som har redet hesten det seneste års tid

Sådan! Danmark blev 2'er i Nations Cup

07-05-2021 17:39, af Annika Knudsen Lorentsen

De danske ryttere leverede endnu engang fire fantastiske ridt i anden runde af Nations Cup i Prag, og det betød, at holdet avancerede i den samlede stilling, og endte på en flot andenplads, kun overgået af hjemmebaneholdet fra Tjekkiet. Landstræner Bo K. Møller fortæller glad om deres resultat, og forklarer, at det er et vigtigt skridt frem mod OL og EM

Bjerregårds Qlimax til 10-årige Julie Bille Andersen

08-05-2021 16:12, af Annika Knudsen Lorentsen

Karoline Sloth Kjær har haft utallige sejrer med 2'er ponyen Bjerregårds Qlimax, både nationalt og internationalt, men nu er tiden kommet til, at den sejrsrige pony skal videre til en ny ryttere. Familien Kjær har solgt Qlimax til 10-årige Julie Bille Andersen