Thomas Bach Jensen
I 1992 – for mere end 30 år siden – blev ulven fredet som følge af EU's habitatdirektiv. I de efterfølgende år er Europas ulvebestand vokset, og særligt det seneste årti er bestanden tiltaget.
I Danmark er bestanden nu nået op på omkring 40 voksne ulve, der alle befinder sig i Jylland, og i vores direkte naboland Tyskland anslog man sidste år, at der var mere end 160 ulvekobler – altså flokke af ulve bestående af en han og en hun samt deres afkom fra de seneste to år.
Det politiske åbensyn overfor ulvens udbredelse i Nordeuropa fik i 2022 et knæk, da Europa-Kommissionsformand Ursula von der Leyen mistede sin pony i et ulveangreb i den tyske delstat Niedersachsen. Hun udmeldte derefter, at tiden er kommet til at revurdere ulvens beskyttelsesstatus i EU, fordi man vurderer, at koncentrationen af ulveflokke i nogle europæiske regioner er en reel fare for husdyr og potentielt også for mennesker.
I marts 2023 blev en hest dræbt af en ulv på Borris Hede i Vestjylland, hvilket fik flere danske politikere på banen om deres holdning til ulven i Danmark.
Den månedlige status fra ulveovervågningen i Danmark, har vurderet, at ved udgangen af februar 2024 befandt sig 39-44 ulve i Danmark, og det tal er siden justeret til 37-42, da to ulve blev påkørt og dræbt i weekenden 9.-10. marts 2024. Man har registreret otte etablerede ulvepar, og de resterende i bestanden er mestendels danskfødte hvalpe født i 2022 eller 2023.
På nedenstående billedes ses geografisk fordeling af sikre og bekræftede fund af ulv i Danmark i perioden 2012-2024. Orange cirkler markerer områder med ulvepar, mens grønne cirkler markerer områder med stationære enlige ulve.
Er man interesseret i at følge udviklingen af ulvene her til lands, kan man følge Facebooksiden Her er ulven i Danmark. I Magasinet Ridehesten finder du en række artikler om ulven, ulvesikret hegn, danskerne og deres hestes møde med ulven, der har været bragt i de senere år. Du kan fremsøge artikler i Ridehestens artikeldatabase.