Hello Sanctos - verdens beste springhest? (video)

19-12-2020 21:04

Britt Carlsen

Jeg har altid ønsket at leve af at ride, fortæller Scott Brash, og jeg har levet et helt ubeskrivelit liv, takket være Hello Sanctos, fortæller han

Copyright Ridehesten.com
Ved EM i Herning 2013 vandt Scott Brash og Hello Sanctos hold guld og individuel bronze. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Sanctos van het Gravenhof blev født den 13. maj 2002 i Lembeke, halvvejs mellem Brugge og Antwerpen i Østflandern. Hans opdrætter, Willy Taets, solgte ham to og et halvt år gammel til Dany van Lombergen, en anden flamsk opdrætter. Herefter levede Sanctos en lidt omtumlet tilværelse, hvor han blev flyttet og handlet mellem forskellige ejere indtil han som 7-årige kom i stald hos amerikanske Peter Wylde, hold bronzemedalje ved World Equestrian Games i Jerez de la Frontera i 2002 og hold guldmedalje ved Athen Olympiske Lege i 2004. Parret havde en meget god 2010 sæson, men han endte med at forlade amerikaneren for et ”ublu” beløb. Dens nye ejer Oleksandr Onyshchenko, satte Katharina Offel i sadlen på Sanctos, men på trods af et par internationale topplaceringer blev vallakken sat på salgslisten, igen.

Britiske David Broome, en international top rytter i 1970'erne og 80'erne, rådede Pauline Harris og Pauline Kirkham til at få Scott Brash, en ung rytter, der stadig var relativt anonym, og som de ønskede at se konkurrere ved OL i London, til at prøve hesten syv måneder senere.

Copyright Ridehesten.com
Ved OL i London var Scott og Hello Sanctos med til at vinde holdguld for England. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen

Med nyt nav, Hello Sanctos og under Scott Brash åbnede parret deres samarbejde med en World Cup sejr i Wellington. Tilbage i Europa kom parret på det engelske landshold ved CSIO 5 * Nations Cup i Rom, hvor de sikrede holdet to fejlfrie runder. Det gentog de ved CSIO 5 i Rotterdam, og dermed sikrede de sig en plads på det engelske landshold ved OL i London.

Nyheden fortsætter efter annoncen

I London vandt Scott Brash og Sanctos sammen med Nick Skelton, Peter Charles og Ben Maher guld, mens Brash missede en podieplads i den individuelle konkurre, da han fik en fejl i anden runde af finalen.

Guld og bronze i Herning
I 2013 vandt han to medaljer ved EM i Herning: holdguld og individuel bronze. Dobbelt vinder af Longines Global Champions Tour i 2013 og 2014, Brash, og de toppe verdensranglisten i to år. På grund af madforgiftning kom Scott Brash og Sanctos ikke til start ved WEG i Normandiet, men de kom stærkt tilbage og scorede en hidtil uset double ved CHI i Genève, hvor han vandt Top Ti-finalen og Grand Prix.

Copyright Ridehesten.com
Ved WEG i Normandiet måtte Scott Brash trække sig på grund af et maveonde. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen

I maj 2015 vandt parret Grand Prix ved CSI 5 * i Aachen. Fra da af fokuserede Brash fuldt ud på Rolex Grand Slam med fokus på Grand Prix CSI 5 * i Genève, Aix og Calgary med det mål at vinde de en million euro, der blev lovet vinderen. Den 13. september 2015 i Calgary vandt han Rolex Grand Slam, hvad mange ryttere anser for at være den ultimative udfordring ved springning. Til dato er han fortsat den eneste, der har fået ultimativ succes i denne udfordring.

I 2016 blev der ikke et OL til parret i Rio. Hello Sanctos blev skadet i februar, og de næstevil der ikke være nogen olympiske lege i Rio for vallak, som blev stoppet i februar på grund af en skade. Og efter næste tre år forsøgte Scott Brash at få hesten tilbage i sporten, men uden held. Derfor blev det besluttet at give Hello Sanctos en velfortjent pension i 2019.
Kilde: Eurosport

Info

2010: Vinder af CSI 2 * Grand Prix Oldenburg og andenplads i CSI 2 * Grand Prix Rogge med Peter Wylde.
2012: Hold guldmedalje ved OL i London; vinder af World Cup Grand Prix i Wellington med Scott Brash.
2013: Holdguld og individuel bronzemedalje ved EM i Herning; vinder af Grand Prix World Cup i Oslo, Grand Prix CSI 5 * i Doha og Nations Cup i Dublin, anden ved Grand Prix i Estoril og Genève, tredje ved Grand Prix i Chantilly og Coupe des Nations i La Baule med Scott Brash.
2014: Vinder af Top Ti og CSI 5 * Grand Prix-finalen i Wellington, Estoril, London, Cannes og Genève, anden i Dublin Nations Cup, tredje ved Hamburgs Grand Prix med Scott Brash.
2015: Vinder af CSIO 5 * Grand Prix i Calgary og CSI 5 * Grand Prix i Aachen, Cascais og Miami, tredje i CSI 5 * Grand Prix i Basel og Bois-le-Duc med Scott Brash.
Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen