Har du det bedste team omkring dig?

13-08-2020 20:39

Lars Mars

Et godt team er for alle - og kan hjælpe alle – det er altså ikke kun de allerbedste der har behov for, eller glæde af, at have et godt team omkring sig

Copyright Ridehesten.com
Rytter Simone Lund Linde sammen med fra venstre: Lars Mars, træner Bas Steffens og hendes far Jørgen. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Uanset hvilket konkurrence- og ambitionsniveau rytteren rider på, er det afgørende, for at få den bedste udvikling, de bedste præstationer og de bedste oplevelser, at de mennesker som hjælper rytteren, kan få det bedste frem i rytteren og ”mennesket inde i rytteren”.

Et team behøves ikke at bestå af mange personer - det kan f.eks. bare være rytteren og forældre, eller træneren, eller en hjælper. Med team-tanken hjælper man hinanden til at tage ansvar i fællesskabet, og til at gøre hinanden gode, altså at finde de måder og taleformer, som kan skabe den bedst mulige udvikling og tryghed for rytteren.

”Du” vs. ”Vi”
Hvis vi prøver at bytte ”du” ud med ”vi”, så sker der en anderledes påvirkning i vores hjerne. Der opstår en synergi – som forstærker trygheden - når vi er flere der committer os til det samme, og er indstillet på at gøre vores bedste, for at få det bedste udbytte, og ud fra det der kan hjælpe rytteren bedst muligt. 

Det er ofte de små detaljer der gør forskellen når vi ønsker at udvikle os, eller præstere bedst muligt.

Faglige- og menneskelige område
En rytter ved jo godt at præstationen afhænger af dem selv og ponyen/hesten – det er derfor at der er kæmpe fordele ved at skabe teamånden - så rytteren ikke kommer til at stå alene, med eventuelle tanker, usikkerheder og mangler. Det skaber tryghed når teamet sørger for detaljerne og nørder med hvor de kan hjælpe rytteren bedst muligt både fagligt og menneskeligt

I et team kan man skabe et ”rum” hvor man kan være mere konkret – uden at det bliver misforstået – fordi at alle ved, at det bliver sagt og gjort for at opnå de bedste udbytte.

Kommunikationen
Klar kommunikation kan være en svær størrelse - og det kan nogle gange være svært at sige hvad man har brug for, bl.a. fordi man ikke vil ”forlange/kræve” noget af andre – for sæt nu at de bliver ”sure, eller skuffede”, eller måske tænker ”om det ikke er godt nok, det som de gør”.

Men kommunikationen er den, der kan hjælpe os med at skabe viden, og den der kan være med til at hjælpe os til optimal udvikling, at kunne ”skabe ro på” samt at skabe tryghed. 

  • Det er vigtigt at der er klare afstemte aftaler mellem rytteren og de mennesker der er omkring.
  • Det er vigtigt at rytteren fortæller hvad der kan hjælpe, og hvad der genere – så dem der er omkring rytteren ved hvordan de bedst kan hjælpe.
  • Undgå dårlig kommunikation – og at der er for mange følelser i kommunikationen.
  • Jo bedre rytteren er til at kommunikere – jo bedre mulighed har, dem der er omkring rytteren, for at kunne hjælpe optimalt.
Copyright Ridehesten.com

Forældre og barn/rytter
Pas på med følelserne – der kan meget let opstå en ”lidt anspændt stemning” mellem forældre og barn/rytter, og specielt i pressede og stressede situationer. Jeg høre og ser ofte til træninger og på stævnepladserne, at ”bølgerne kan gå lidt højt” – og det er på ingen måde godt for hverken udviklingen, præstationen, eller at skabe gode oplevelser.

Over tid bliver der oparbejdet en masse vaner, som både kan være rigtig gode - men de kan desværre også være "knap så gode", og kan faktisk være hæmmende for både udvikling, præstationen, og gode oplevelser. Udfordringen kan blive, at få ændret de ”knap så gode” vaner, fordi det kan være følsomt at skulle tage snakken.

Se jer som et team og skab forståelse for den fantastiske mulighed der er, for at kunne skabe et ”rum” hvor man kan skelne mellem hverdagen, forældre/barn-følelser, samt de praktiske ting - og sporten med de områder der skal tages stilling til. Således at der er en tydelig forskel på "Forældre-rollen", og "Hjælper rollen":

  • I rollerne som "forældre og barn" - er der stor risiko for at hverdagen, og følelser bliver involveret i ridningen, og det er typisk ikke hensigtsmæssigt.
  • I et TEAM - kan rollerne ses som "hjælper og udøver" - det giver en meget bedre mulighed for at være rationelle både i tanker og tale.

Husk at det altid er vigtig med afstemte forventninger – lav klare planer hjemmefra, så der ikke skal tages større valg eller diskussioner til træning eller ved stævner.

Træneren og rytteren
Sørg for at have en god kommunikation – og klare afstemte forventninger. Der kan let opstå en bestemmende-rolle fra træneren, og en accepterende-rolle fra rytteren – på den måde kan der opstå ”usagte uoverensstemmelser”, eller ”manglende hjælpende muligheder” - med stor risiko for at det vil påvirke rytterens udvikling, præstation og trivsel.

For at træneren kan få succes med rytterens udvikling og præstation, og at rytteren kan få optimal udbytte af trænerens undervisning og hjælp - er det vigtigt at træneren ved hvordan han/hun kan hjælpe rytteren og ”mennesket inde i rytteren” på den bedste måde, og ikke kun med undervisning. Men også med vejledning og hjælpende kommunikation på de rette tidspunkter. Dette sker kun ved en tæt kommunikation, og ikke ved at gætte sig frem.   

Træneren kan med stor fordel informere rytteren, om fordelene ved, at søge viden fra eksterne-hjælp om mentale-, fysiske- eller optimerende områder, der kan hjælpe både rytteren og ponyen/hesten, og derved vil træneren også hjælpe sig selv,  når han/hun har en optimeret rytter.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Mental- og/eller fysisk træner i dit team
Der er store fordele ved at bruge kompetent hjælp til optimering, eller til håndtering af udfordringer. Sparring mellem rytter, træner og mental-, eller fysisk træner giver optimale muligheder for både udvikling, præstation samt gode oplevelser.

Rytteren og ponyen/hesten
Se dig og din pony/hest som et team – tag en snak med den, og fortæl den hvad planen er inden ridningen – og at du nok skal hjælpe den alt hvad du kan - men at du så også forventer at den hjælper dig.

Måske gør du det allerede – eller måske tænker du, at det er godt nok lidt for skørt – men fakta er, at når du taler til din pony/hest, og mener det som du siger – så påvirker du faktisk din hjerne positivt, og forstærker derved den plan som du har, og derved er der store chancer for at det også kommer til at ske. Ps. og tænk nu, hvis ponyen/hesten kan forstå det som du siger.

I et TEAM hjælper man til at gøre hinanden gode, og skaber forståelse for hinanden - således at alle kan hjælpe og yde på den bedste måde. Det skaber tryghed for alle – og hjælper rytteren til optimal udvikling og præstation samt gode oplevelser.

Et team kan altså bestå af få personer inklusiv rytteren, til den forkromede udgave med mange forskellige hjælpere, der har hver deres fagområde og hjælpende funktion.

Vi kan have forskellige cirkler i et team, som f.eks.:

  • Dem der er tæt på i hverdagen - som f.eks. forældre, træner, familie, hestepasser/hjælper o.l.
  • Dem der hjælper når der er behov - som f.eks. dyrelæge, smed, tilpasning af saddel, samt heste-behandler o.l.
  • Den eksterne hjælp - som f.eks. fysisk træner, mental træner, behandler (f.eks. massør), samt hjælper ved stævne o.l.
  • Sponsorere og leverandør-aftaler.

Sørg for at alle er committet til at hjæpe dig, og den eller de ponyer/heste som du rider - så du ved at du får den bedste hjælp og vejledning. 

Planlægning af dit team
Lav en klar plan over hvilke områder hvor du er dækket godt ind, og hvilke områder der måske kan optimeres på – både i hverdagen, til træning og til stævnerne.

  • Hvem hjælper og vejleder dig med, at du og din pony/hest er optimal optimeret i hverdagen, til træning og til stævne ?
  • Hvem hjælper dig med, at dine mentale-kompetencer, udvikler sig i takt med din sportslige udvikling – eller med håndtering af udfordringer ?
  • Hvem hjælper og vejleder dig med, at din fysik og smidighed udvikles i takt med din sportslige udvikling – eller med håndtering af udfordringer ?
  • Hvem hjælper dig med at ”skabe ro på” til stævnerne – og som virker ?

Vær opmærksom på at det hele hænger sammen
Når jeg hjælper ryttere, har jeg stor fokus på helheden, både det mentale-, fysiske- og alle de optimerende områder og små detaljer, der kan hjælpe til en optimal udvikling, eller håndtering af udfordringer.

Jeg deltager både til træninger og til stævner, for at kunne hjælpe eller vejlede på alle optimerende områder – således at rytteren bedre kan fokusere på ”opgaven”, at vise hvad de kan.    

Forvent ikke noget – hvis du ikke har sagt hvad du forventer
Se alle dem som du har omkring dig som et team – fortæl dem at du bruger dem fordi, at de er de bedste for dig. Forklare dem, at du også forventer, at de altid vil hjælpe og vejlede dig med alle de optimerende og hjælpende muligheder der er, for at du og din pony/hest kan få de bedste betingelser for udvikling, præstation samt gode oplevelser.

  • Der må aldrig forventes mere end det der er aftalt på forhånd.
  • Det er ikke en gætte konkurrence - derfor er det vigtigt, at have en klar kommunikation, og klare aftaler om hvem der gør hvad og hvordan.

RIGITG GOD FORNØJELSE MED AT FÅ SKABT DIT OPTIMALE TEAM – MED KLAR KOMMUNIKATION, AFSTEMTE FORVENTNINGER OG COMMITTEDE HJÆLPERE.

Du kan læse mere om hjælpende og optimerende muligheder på min hjemmeside WWW.RYTTEROPTIMERING.DK samt på min blog på Ridehesten.com

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner samt optimering 

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen