Halve eller hele parader?

26-04-2020 16:15

Annika Knudsen Lorentsen

Et stop der fører til, at hesten står helt stille, kaldes en parade, mens anholdninger kaldes for halve parader - men hvornår har man brug for at lave en halv parade?

Copyright Ridehesten.com
Hollandske Hans Peter Minderhoud i en parade ved World Cup-finalen 2019. Foto: Ridehesten.com

En grundlæggende øvelse, som er vigtig at mestre, er de halve og de hele parader. Et stop der fører til, at hesten står stille, kaldes en parade. En anholdning kaldes for en halv parade, og bruges når:

  • Man skal lave en overgang fra én gangart til en anden
  • Man skal ændre tempoet indenfor den samme gangart eller regulere tempoet
  • Man skal gøre hesten opmærksom på en ny øvelse
  • Man vil forbedre samlingsgraden, hestens holdning eller stabilisere den

De halve parader bliver givet ved, at rytteren kortvarigt "rammer hesten ind" ved hjælp af sin vægthjælp (sædet), schenklerne og tøjlerne, som derefter afløses af en eftergivende tøjle.

Så snart man mærker at hesten reagerer på anholdningen, den halve parade, skal man øjeblikkeligt blive let i hånden igen. Hvis det er nødvendigt, må man lave flere halve parader efter hinanden. 

Den hele parade
En parade kan udføres fra alle gangarter. Normalt forberedes paraden gennem én eller flere halve parader, indtil hesten står helt stille. For at parere, bruger man samme hjælpere som ved en halv parade, dog med den forskel, at for at få hesten til at stå helt stille, er det nødvendigt med sæde og schenkler i et kort øjeblik at drive hesten frem til en vedvarende anholdende tøjle. 

Intensiteten af denne hjælp afhænger af hvor velredet hesten er.

Læs mere om forskellige øvelser og den klassiske grunduddannelse i bøgerne Rytter og Hest bind 1 og 2. De kan købes i Ridehestens webshop her på siden.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner