Giver du din hest helsekost?

27-07-2020 15:31

Annika Knudsen Lorentsen

Diverse tilskud kan være et godt supplement til hestens kost, men kan du egentligt finde rundt i de mange forskellige muligheder for helsekost til din hest?

Copyright Ridehesten.com
En hest der er gået i gang med at spise hyben. Foto: Ridehesten.com

Der er rigtig mange tilskudsprodukter, man kan give sin hest. Der er så mange, at det kan være svært at holde styr på de forskellige virkninger, og derfor får I her en guide til nogle af de helseprodukter man kan give til hesten. 

Hyben har et højt indhold af C-vitamin, og fordi hyben har et stort indhold af bioflavonoider, optages C-vitaminet lettere fra tarmen. Man mener, at bioflavonoider har en gunstig virkning ved heling af muskel- og fibersprængninger. 

Magnesium spiller i samarbejde med kalcium en afgørende rolle i mekanismen ved musklerne. Og magnesiummangel kan betyde stive muskler. Magnesium lagres ikke i leveren som reserve til senere, som eksempelvis kobber. De bevirker, at hesten skal have magnesium tilført hver dag. 

Brændenælde kan virke udrensende og understøtter gendannelse af hoven. Derfor kan brændenælde have en gavnlig effekt for forfange heste og ponyer. 

Rosmarin stimulerer kredsløbet og kan virke opkvikkende. Man bruger ofte rosmarin i hovblandinger, hvor det styrker hovens kredsløb. 

Timian er yderst betændelseshæmmende. Det er godt til hosteheste, og har tillige gavnlig effekt på bekæmpelse af indvoldsorm. Timian kan dog ikke erstatte den regelmæssige ormeprofylakse i form at ormekure og gødningsprøver.

Loppefrøskaller har altid været kendt som et tarmregulerende middel, der både virker på diarré og forstoppelse. Det har tillige den fordel, at de ikke virker vanedannende på tarmen. 

Bukkehornsfrø øger tarmens evne til at optage bioaktive stoffer og styker dermed tarmfunktionen. De virker desuden betændelseshæmmende og helende på tarmslimhinderne. 

I martsnummeret 2017 af magasinet Ridehesten kan man læse mere om de forskellige tilskudsprodukter, ligesom man desuden kan læse om B-vitamin og biotin.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen