Camilla Tiefensee Schrøder
Der er bare noget helt specielt ved hesten. Det ved vi hestefolk jo udmærket godt. Men forskere er forundrede over, at det tilsyneladende altid har været sådan. Europæiske hulemalerier vidner om, at hesten har haft en helt særlig betydning for mennesket allerede mange tusind år inden den begyndte at blive brugt som husdyr og ridedyr. Det skriver Science Alert.
Georges Sauvet, som forsker i forhistorisk kunst ved Universitetet i Toulouse, har lavet et studie af 12.000-30.000 år gamle hulemalerier i Spanien og Frankrig. Her viste det sig, at heste udgjorde næsten 30 % af alle afbildede dyr, og at tre fjerdedele af alle huler med malerier havde mindst én hest på væggene.
Hestens rolle var meget fremtrædende i forhold til de andre dyr som f.eks. bisonokser, løver, bjørne og mammutter, fortæller forskeren:
– De valgte nogle helt særlige placeringer, ofte højt oppe og så synligt som muligt, hvor store heste blev malet. Det var, som om man valgte de mest spektakulære placeringer for symbolsk at vise, at hesten var hævet over de andre arter, argumenterer Sauvet.
Hesten var altså tydeligvis det mest populære dyr, når vores forfædre malede kunst på væggene. Hvis man allerede dengang havde brugt hesten som transportmiddel eller byttedyr ville det ikke have været så underligt. Men det er netop ikke tilfældet. Malerierne blev malet mange tusind år før hesten blev et ridedyr, og det foretrukne byttedyr dengang var rensdyr, ikke heste.
Derfor undrer forskerne sig. For det er tydeligt, at hesten havde en helt speciel betydning for vores forfædre i den tidlige stenalders Europa, men præcis hvorfor den var så betydningsfuld, ved man ikke. Men Georges Sauvets bud er, at hesten har haft mytologisk status.
Uanset hvad, så er der måske nu en god forklaring på, hvorfor hestepiger er så glade for at klistre væggene til med hesteplakater. Det ligger dybere i os, end vi tror!