Fra Ung i DV til Stutteri Ask

22-06-2024 07:04

Lasse Bendixen var som ung med i Ung i DV, og det har haft betydning for hans valg af karriere, der har resulteret i det spændende job, han i dag besidder på Stutteri Ask

Nyheden fortsætter efter annoncen

32-årige Lasse Bendixen var på Ålestrup Naturefterskole i 2008/2009. På daværende tidspunkt var Anette Nilausen formand for Ung i DV og lærer på skolen, og hun fik engageret Lasse i foreningen.

Han kommer ikke fra en hestefamilie, men har redet siden han var 5 år, og det var derfor også nærliggende for ham at tage hesten med på skole. Efter endt skolegang kom han i job et år på Katrinelund hos Ib Kirk, og fik et godt indblik i arbejdet på en hingstestation. 

– Jeg var en kort periode i lære som beslagsmed, men havde ikke fysikken til det, fortæller Lasse, som tog en uddannelse som staldmester og kom til Stutteri Ask, hvor han har været siden 2012. Stutteri Ask har en sportsafdeling, som regerer på den lokation, som kendes som Stutteri Ask, mens avlshopper, føl og plage bliver opdrættet på Schelenborg Gods. Godset ligger ved siden af ridecenteret med en grusvej imellem, som går mellem store græsmarker med græssende heste og regulær landsbrug. I år bliver der født 17 føl på Schelenborg.

Alsidigt job med heste i fokus
Lasse understreger, at det er en dejlig arbejdsplads, hvor han har flere opgaver af meget forskellig art:

Mit arbejde er meget sæsonbetonet, men egentlig fungerer jeg som bindeled mellem Stutteri Ask og Schelenborg, fortæller han og fortsætter:

– Der er som udgangspunkt et fast team på begge ejendomme, og jeg er involveret i begge teams. Det er Betina (Møller red.) og mig, som står for tilridningen, og vi har ansvaret for avlshopper, føl og plage. Vi inseminerer også avlshopperne her på stedet.

Lasse er back-up til hingstestationen, hvor han hjælper Kaj Rosenlund i spidsbelastninger. Det er også Lasse, som er bindeleddet mellem hestecentrene og landbruget, hvor der dyrkes hø/wrap mv.

Vi har fået en del stævner til Stutteri Ask, så der er jeg også engageret i afviklingen og hele logistikken omkring det. Jeg har en del at lave op til stævnerne, men skulle helst ikke have noget under afviklingen, lyder det fra en smilende Lasse.

Avlen har altid haft et godt tag i Lasse, og når det bliver efterår/vinter ser han frem til at komme med til de udenlandske hingstekåringer for at være med til at spotte en måske kommende avlshingst til stutteriet.

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Vi er konstant på udkig efter et hingstemne af en super interessant afstamning, som passer ind i den kollektion vi har i forvejen, uddyber han.

Copyright Ridehesten.com
Ved Dansk Varmblods hingstekåring i 2013 blev Lasse Bendixen tildelt Hestens Værns mønstringsmedalje for mønstring af Cornettino Ask. Medaljen blev overrakt af H.K.H. Prinsesse Benedikte og formanden for Hestens Værn Julie Fjeldborg. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

Ridning er ikke min primære tilgang
Lasse er springrytter og har redet flere stævner. De senere år er det ikke blevet til så meget ridning og konkurrencedeltagelse, men ridning har heller ikke været hans primære indgang til hesteverdenen. Interessen for heste ligger dybt, og arbejdet på hingstestationen, rådgivning af kunder og arbejdet med de unge heste er der, hans interesse ligger.

I 2013 blev han hædret med Hestens Værns mønstringsmedalje for fremvisningen af Stutteri Ask’s Cornettino Ask.

Guldmedalje til VM
Da Lasse gik ind i Ung i DV, oplevede han et stort fællesskab. Og da han har været Dansk Varmblods repræsentant ved verdensmesterskaberne for ungavlere flere gange, har han fået et internationalt netværk, som han i dag nyder godt af. Flere af de engagerede unge fra hans tid i International Young Breeders, er dybt involveret i hesteavlen i dag. En af dem, han konkurrerede imod, er nu avlsleder i Holsten.

– Jeg har været med i Frankrig (2011), Sverige, England og Canada, fortæller Lasse om ungavler VM, der afvikles hvert andet år, og i år skal holdes på Stutteri Ask arrangeret af Ung i DV.

Ved VM i Canada i 2017 vandt Lasse Bendixen guld på tværs af alle discipliner i hans sidste senior år. Det blev til hele 4 medaljer for Lasse i Canada: En guldmedalje i mønstring, en bronzemedalje i bedømmelse af løsspringning, en femteplads i eksteriørbedømmelse og fejlfri teori. I det samlede resultat, hvor både junior og senior indgår, måtte Lasse se sig slået af en af juniorerne – og vandt sølv. 

Lasse har hver gang placeret sig i top 10, og titlen af verdensmester var naturligvis et ekstra krydderi, men, understreger han, selvom det var sjovt at vinde, så er det også en stor oplevelse at se, hvordan andre lande/avlsforbund har hest på. Der er også stor forskel på kvaliteten af de heste, som bliver stillet til rådighed for deltagerne, fortæller Lasse.

Ved VM på Stutteri Ask skal Ung i DV finde ca. 35 heste, der skal mønstres og nogle skal løsspringes samt deltage i eksteriørbedømmelse og grooming.

– Der er en del læring i at være en del af Ung i DV, i teorien og det praktiske i håndteringen og bedømmelsen af heste, fortæller Lasse - og den læring har han haft god gavn af i sit job på Stutteri Ask, mener han.

Han opfordrer til, at man lægger vejen forbi Stutteri Ask, når der afvikles VM for unge avlere fra 20 nationer fra den 4.-6. juli.

Copyright Ridehesten.com
Landsholdet ved VM i Canada: Juniorholdet: Linnea Jansa, Frederikke Spanggaard Christensen, Anna Østergaard Madsen, Ena Heide Poulsen. Seniorholdet: Anja Thorup Hansen, Maria Østergaard Madsen, Lasse Bendixen, og Christian Springborg. Foto: Privat
Trine Askjær-Jørgensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen