Forventninger vs. Afstemte forventninger

21-05-2020 07:43

Lars Mars

Ridesporten er en sport med mange følelser, og kan let være fyldt med forventninger, både til sig selv, til ponyen/hesten, forældre, træner osv. Og dette kan være en lidt farlig cocktail

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Efter en lang tid med nedlukning fra stævnerne, glæder de fleste sig til at komme i gang med at konkurrere og præstere igen. Bevidst eller ubevidst bliver vi typisk påvirket af vores forventninger til hvordan vi håber, at det bliver, både mht. omgivelserne, stemningen, oplevelserne og resultaterne mm.

Forventningspres
Vi skal være opmærksomme på, at med forventninger kommer der også et pres, som gør, at vi meget let kan blive sårbare og frustrerede. For hvad hvis oplevelsen ikke bliver som vi forventede. Så er der stor risiko for, at vi bliver påvirkede følelsesmæssigt, og dermed kan det blive svært at tænke rationelt og få det bedste udbytte.

Forberedelse
Inden det hele starter op, vil det være en rigtig god hjælp for rytteren at have klare afstemte forventninger, både til sig selv, men også til de mennesker som har, eller kan have, indflydelse på dine præstationer og oplevelser.

  • Fortæl hvilken hjælp og kommunikation du har brug for, fra bl.a. din træner, forældre og fra resten af dit team – på den måde har de mulighed for at give dig den optimale hjælp.
  • Spørg ind til hvad der ”forventes” af dig fra bl.a. din træner og forældre – på den måde kan du meget bedre forberede dig, i stedet for, at noget kommer bag på dig.

Planlægning
Vær opmærksom på, at du lige skal i gang igen efter en lang stævnepause. Forvent derfor ikke, at du kan starte op der hvor du stoppede inden pausen.

  • Lav en god planlægning for hvordan din opstart skal være, så du undgår et stort forventningspres fra starten.
  • Opbyg din plan som en trappe – hvor målet er at skabe viden, og genskabe rytmer samt præstationserfaringer, inden du tager skridtet op på næste trin.
  • Hold fokus på glæden til din sport – så det ikke kun er præstationen der er i fokus.

På den måde får du opbygget en sund opstart, som du kan bygge videre på. HUSK at informere og inddrage din træner, forældre og resten af dit team.

Skab ro i hovedet med afstemte forventninger
Forventningerne kan fylde mere i underbevidstheden end vi regner med.

Hvis vi skal præstere optimalt er det vigtigt, at vi kan skabe ”ro i hovedet”, så vi kan holde optimal fokus og koncentration på ”opgaven” – og med en klar viden om:

  • ”Hvad skal jeg” ?
  • ”Hvad kan jeg” ?

Ikke bygget på drømme eller håb – men ud fra viden, erfaringer og god planlægning.

Tryghed med afstemte forventninger
Afstemte forventninger skaber tryghed, og fjerner et unødigt pres - til stor fordel for både udviklingen, præstationen samt oplevelserne. 

Tænk på situationer som f.eks.:

  • Hvis du er usikker på hvad træneren forventer af dig vil din hjerne konstant arbejde bevidst eller ubevidst på, at du rammer det som du tror, at din træner forventer, at du kan eller gør.
  • Hvis du har store forventninger til dig selv – vil din hjerne automatisk begynde at tænke på det, der kan gå ”knap så godt”, i stedet for at koncentrere sig om det som du ved, at du kan, og glæder dig til at vise.
  • Hvis du ikke føler, eller er usikker på om din hjælpere/team siger eller gør det rigtige, eller på den rigtige måde ud fra dine krav og behov – vil din hjerne automatisk have et behov for at kontrollere, eller selv udføre nogle af ”opgaverne”, for at skabe tryghed.      

Forventninger til andre
Det er så let at have forventninger, enten til sig selv eller til andre – men det er simpelthen ikke fair at have forventninger til andre, hvis de ikke har kendskab til forventningerne til dem.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Der er også stor risiko for, at forventninger til andre kan ramme en selv, bl.a. fordi vores hjerne ubevidst vil tænke ”hvad mon andre tænker om mig”.

Kommunikation
Tanker eller udtryk som ”Jeg troede at…” eller ”Jeg håbede at…”, er ofte noget der kan komme op i os, specielt hvis vi bliver usikre eller skuffede over personer eller vores egen præstation.

Vi skal være opmærksomme på, at vores hjerner måske ikke ser tingene på samme måde, og derfor kan der let opstå misforståelser, som kan tage meget energi og skabe irritation og give frustrationer. 

God kommunikation, hjælper til at skabe viden og klarhed så ingen skal gætte sig til hinandens tanker og behov. Det skaber tryghed og mulighed for et optimalt udbytte.

Undgå at hverdagen og sporten bliver til en gættekonkurrence

  • Forvent ikke mere af andre end du har givet dem viden om.
  • Forvent ikke, at din træner er opmærksom på hvordan du har det, og hvad du ønsker – sørg selv for at fortælle det.
  • Forvent ikke et større udbytte end du har kompetencer til, og det som du har gjort for at nå det.

Afstemt forventninger med din træner
Sørg altid for at have helt klare aftaler og afstemte forventninger med din træner.

  • Rytteren skal informere træneren om mål og ønsker.
  • Træneren skal informere rytteren om det er muligt, samt en plan for hvordan det kan blive opfyldt.
  • Sørg altid for at opbygge robuste fundamenter og kompetencer inden du stiger i sværhedsgrader.

På den måde sikrer I jer et godt afstemt samarbejde.

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED AT FÅ AFSTEMT DINE FORVENTNINGER INDEN DU SKAL PRÆSTERE IGEN.

Du kan læse mere om en god start på stævnerne i mine andre blogindlæg her på Ridehesten.com, eller på min hjemmeside WWW.RYTTEROPTIMERING.DK

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner, samt optimering

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner