Annika Knudsen Lorentsen
Det er ikke kun de mange nødvendige COVID-19 tiltag, der er nye ved årets DM i ridebanespringning, som afvikles hos Absolute Horses på Tågerup nær Kolding fra den 18. til den 23. august. Første afdeling af mesterskaberne afvikles i år i metode C, som er en springning, hvor fejl omregnes til tid.
Det gælder både DM for seniorer og DRF-mesterskaberne for junior- og ungryttere. Tidligere har såvel første, som anden afdeling af mesterskaberne været afviklet i metode A, hvor man opgør fejl og tid.
Men metode C er tidligere – for mere end 10 år siden - brugt til første afdeling af mesterskaber i Danmark. Og med ændringen tilbage til metode C afvikles de danske mesterskaber nu på samme måde som de internationale mesterskaber.
Metode C sætter fart på springningen, for får man en nedrivning eller et ben i vandet, så lægges der fire sekunder til ens tid. Det betyder, at hvis man er hurtig nok, kan man stadig ligge rigtig godt i konkurrencen, selvom man river ned. Ved tidsfejl tillægges et ekstra sekund.
Resultatet opgøres som fejlpoint. Den rytter, der har den hurtigste totaltid, får 0 fejl. De følgende ryttere får fejl svarende til halvdelen af den tid, deres totaltid er langsommere end vinderens. Fejlene fra første runde lægges sammen med de fejl, rytterne får i anden afdeling, og derefter er vinderen den som har færrest fejl sammenlagt.
Højden på springene er de samme som tidligere år. Seniorerne rider på 150 cm høje forhindringer i første afdeling og 160 cm i anden. Ungrytternes højde er 145 cm i begge afdelinger, mens juniorrytterne rider i højden 140 cm.
Kvalifikationskravene til mesterskaberne er i år på grund af COVID-19 ændret, så det kun afgøres af rytterkategori – man skal altså være minimum rytterkategori 5 for at deltage i senior- og ungrytter-mesterskabet og minimum kategori 4 for at deltage hos juniorerne.
Et alsidig stævne
I forbindelse med stævnet afvikles der også en kvalifikation i Pavo og Dansk Ride Forbunds championat for 4-, 5- og 6-års heste. Der afvikles desuden youngster-klasserne, som ikke kun er for championatshestene, ligesom der afvikles almindelige springklasser helt ned til en højde på 125 cm. Stævnet er altså ikke kun for mesterskabsrytterne.
Stævnet skulle oprindeligt have været afviklet fra 10. til 14. juni sammen med et internationalt stævne, som er blevet aflyst.
Tilmelding er åben via DRF GO her.