Cecilia Lindahl
Dressurgjorden
Der findes mange forskellige gjorde. Til dressursadlen kan du for eksempel få en lang gjord eller en kort gjord alt afhængig af, om sadlen har lange eller korte gjordstroppe. Fordelen ved den korte gjord er, at spænderne på gjorden ikke sidder oppe under sadelklapperne. Dermed bliver kontakten mellem rytterens ben og hesten bedre. Den lange gjord er dog lidt lettere at komme til at spænde efter, når man sidder oppe på hesten.
Forskellige materialer
Lædergjorden har den fordel, at den er let at vedligeholde, da hår og skidt ikke sætter sig i den, som hvis den var af stof eller snore. Derudover er den god til tyndhudede heste med tendens til gnavesår.
Snoregjorde er brede og fordele trykket godt, men er ikke velegnede til tyndhudede heste.
Der findes også mange forskellige stofgjorde med diverse former for polstringer. De fås både i bløde og hårde varianter, og flere af dem kan vaskes i maskinen. Vælg den løsning, der passer bedst til dig og din hest.
Springgjorden
Man kan også vælge en speciel springgjord. Den er lavet i læder, og under maven er der en stor klap, som forhindrer springhesten i at slå sig selv med skoene, når den lukker forbene sammen hen over springet.
Elastik
Der findes også både dressur- og springgjorde med elastik i den ene ende. Disse gør det lettere for dig som rytter at stramme gjorden, og heste med tendens til gjordkrampe an få gjorden til at give sig lidt, når de puster sig op, og man kan på en måde forebygge at hesten får ondt i maven pga. gjorden.
Nogle bruger også en stopgjord eller halerem, hvis sadlen glider frem. Men da en sadel ofte glider frem, fordi den ikke passer hesten, er det ikke altid den optimale løsning. Så er det meget bedre at få sadlen tilpasset hesten - eller simpelthen finde en sadel, der passer hesten bedre.
Hold udstyret rent
For hestens komfort og for din egen sikkerheds skyld er det altid vigtigt at have udstyr, der er rent og intakt. Du bør derfor jævnligt sikre dig, at gjorden og gjordstropperne ikke er sprækket eller beskidte. For at passe bedst muligt på udstyret, skal det jævnligt plejes. Er både stropper og gjord af læder, skal de jævnligt have læderpleje - for en gjord, der knækker midt under rideturen, er der vist ingen af os, der har lyst til at prøve!
Hverken for stram eller løs
Gjorden skal kunne holde sadlen godt på plads - uden at være for stram. En alt for stram sadelgjord generer hesten og vil kunne give gnavesår eller trykskader. På den anden side er rytterens sikkerhed på spil, hvis gjorden modsat er for løs.
Er du i tvivl, om gjorden er spændt, som den skal, så få din ridelærer eller en mere erfaren rytter til at tjekke det.