Et stævne med hesten i centrum

06-09-2014 11:00

Britt Carlsen

WEG - Ude bagved det store stadion er det en hel lille by opbygget. Her bor hestene i store bokse, de har fri adgang til beslagsmed og dyrlægeklinik. Der er store opvarmnings og longeringsbaner, og dermed super forhold for de firbenede atleter, fortæller rytterne

De danske springryttere og landsholdsdyrlæge Jonas Rasmussen fra Højgaard Hesteklinik er enige om, at forholdene for hestene her i Caen er helt i særklasse gode. Bunden på springstadion og på de mange opvarmnings- og træningsbaner er perfekt. Staldene er rummelige med store, lyse bokse der har en gummimåtte i bunden, og der er adgang til spåner døgnet rundt. Her har hestene mulighed for at slappe af mellem opgaverne på stadion, og der bliver taget godt hånd om de firbenede atleter fortæller Jonas, der har fulgt de danske heste tæt de seneste par uger. Selvom holdets heste ikke som sådan har været ramt af skader, har der hele tiden været nogel småting at behandle eller noget forebygende arbejde med hestene, at tage hånd om. 

I staldområdet er der en beslagsmedje med alt, hvad enhver beslagsmed kunne drømme om at ønske sig. Her har landsholdets beslagsmed fri adgang til sko, specialsko, såler, ekstra horn, eller hvad man du kan ønske at anvende. I tilknytning til staldene er også oprettet en stor veterinærkilinik, hvor man kan få analyseret hestens blod, og få blodværdier, så man kan tage stilling til, om hesten skal have hjælp til at udskille mælkesyre ol. Klinikken er udstyrret med ultralyd og røntgenudstyr, og al behandling og undersøgelse er gratis. Til hvert stadion er også tilknyttet en hesteambulance, og ved hovedstadion er der fem behandlingsbokse og et staldafsnit til heste som kræver mere intens overvågning. Et team af erfarne dyrlæger med heste som speciale er klar til at hjælpe og støtte de dyrlæger, som de forskellige landshold selv har medbragt. Ialt er der 159 dyrlæger på arbejde under WEG i Normandiet.

Til staldene er også tilknyttet vaske pladser med varmt og koldt vandt, Haygain har opsat et par enheder til at opvarme høet til over 80 grader for at slå skimmelsvampe og -sporer ihjel til særligt følsomme heste. Hestene får massage, eller står med magnet eller massage dækkener. 
- Vi har mulighed for at give hestene elektrolytter og sukker i blodet samt aminosyrer så vi kan genoprette hestens væskebalance samt hjælpe dem med at udskille mælkesyre, fortæller dyrlæge Jonas Rasmussen. Ellers er der strenge regler for, hvad man kan og må give hestene i konkurrence, og den behandlende dyrlæge skal underskrive og udfylde en blanket, såfremt man skal behandle hestene i konkurrence, og det kan kun gøres med godkendelse fra stævnedyrlægen.
- Jeg taler med rytterne og hestepasserne om hvordan hestene har det. jeg ser til dem flere gange dagligt, og så vil jeg gerne følge hestene på opvarmningen og i træningen, så jeg kan se, hvordan de bevæger sig, når de bliver sat i arbejde og når de er blevet opvarmet, fortæller han. 

I eftermiddag skal hestene springe to runder på banen og der bliver maksimalt to timers pause mellem første og anden runde, det er en udfordring også for dyrlægen: - Som vi har set det er Lenardo der Kleine, i kraft af sin mindre størrelse, hurtigere til at restiturere end Tailormade Esperanza de Rebel, og det kan naturligvis få betydning, når de skal gå to krævende runder i dag. Når de har gået første runde lader vi dem lige trave lidt af, for i trav får man hurtigere mælkesyren ud af kroppen, så skal de skridtes af, og ellers skal de i boksen for at hvile. De får intet eller meget lidt at sprise i pausen, men de skal drikke alt det de kan, og så vil vi give dem noget druesukker for at genoprette energien, fortæller Jonas.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner