Er du en god leder?

11-05-2015 11:33

Anne-Sofie Schou Munk

Hvordan fungerer kommunikationen med din hest? Er det dig som er lederen? En del af de problemer som opstår under ridning, er forårsaget af at hesten ikke accepterer rytteren som den der bestemmer

Ind i mellem kan alle ryttere komme i vanskeligheder af forskellig slags, når de rider deres hest. Der er en række forskellige måder at løse problemerne på - men vigtigst af alt er det at finde ud af hvorfor ridningen ikke fungerer som du ønsker. Her er nogle værdifulde tips fra Sylve Söderstrand, der er holdkaptajn for det svenske landshold i springning. Han mener, at mange problemer opstår på grund af for svag ledelse.

Det er ikke usædvanligt at der kommer problemer med ridningen fordi hesten ikke accepterer sin rytter som leder. En hest skal have både respekt og tillid til en som rytter - men frem for alt skal den forstå, at det er dig, der er lederen.

- Jeg havde en elev for et par år siden, der havde en hest, der var meget smart. Hesten fandt på unoder hele tiden når hun red, og hun havde problemer med at få den til at gøre fremskridt i træningen. Jeg besluttede herefter, at følge med hende ud i stalden inden en undervisningstime, for at se, hvordan hun og hesten arbejdede sammen der. Ligesom jeg mistænkte, var det hesten der bestemte i stalden. Den forsøgte at bide hende, når hun ville børste den og skubbede hende op mod væggen, da hun ville lægge sadlen på. Hun måtte derfor starte med at lære, hvordan hun skulle tage kontrol over sin hest i stalden, ved at være rolig, men fast og ikke tolerere at den forsøgte at true hende, når hun ønskede at gøre noget. Efter et stykke tid fik hun kontrollen over hesten i stalden, og efterhånden ophørte problemerne i ridningen også, fortæller Sylve.

Håndtering af hesten handler om lederskab. Det er vigtigt, at hesten accepterer os som ledere, som leder har du et ansvar for at lære at forstå hesten, og vide hvordan man bedst uddanner sin egen hest.

Ved håndtering af en hest skal man være konsekvent og tydelig. Du skal opmuntre hesten, når den gør noget rigtigt og irettesætte den på en objektiv måde, uden at involvere følelser når den gør noget forkert.

Alle heste er forskellige

Ligesom mennesker, er heste også forskellige, og du kan ikke styre og behandle alle på samme måde, og så tro, at du får de samme resultater.

- Jeg har nogle gange brugt en sammenligning med elever i en skoleklasse, hvor nogle elever altid sidder nede bag ved, og er glade for at snyde lidt og er mere dovne end de andre. Nogle vil måske endda smide viskelæderet efter læreren, og er generelt rodede. Andre sidder i midten, lader sig ikke bemærke så meget og glider mest ind. Så har vi dem, der altid sidder foran og er meget ivrige, og stiller spørgsmålstegn til alt hvad der bliver sagt, eller dem der også sidder på forreste række, og som er meget ambitiøse og ønsker at gøre alt rigtigt. Du kan ikke behandle alle disse elever helt ens, og tro, at du vil få et godt resultat. En god lærer kan se alle eleverne, og tilpasse sine metoder at undervise dem på, afhængigt af hvad det er for en slags mennesker de er, forklarer Sylve.

Heste kan også opdeles på en lignende måde. Nogle vil gerne sætte spørgsmålstegn ved alt, andre accepterer det meste, men er lidt smålade og ville elske at slippe, uden at gøre den store indsats. Og så er der de heste, der er utroligt ambitiøse og konstant gør alt for at behage deres rytter. Det er dér dine lederevner kommer på prøve. Den dovne hest skal inddrages, og du bliver måske nødt til at stille større krav, for at få den til at udvikle sig. Et varieret arbejde er især vigtigt for sådan en hest, så den synes at arbejdet er sjovt. Den ambitiøse hest er du nødt til at være lidt mere forsigtig med, og ikke øge kravene til for hurtigt, den kræver lige så meget tid til at udvikle sig, som den mere besværlige type. Det er let at presse den ambitiøse hest for hurtigt, men i sidste ende vil den ikke kunne klare de høje krav du stiller, og kan begynde at opponere - og så har du som rytter en hård opgave foran dig, med at få den tilbage til det sted hvor den får ambitionerne tilbage, og har lyst til arbejdet igen.

Dit job er at være en god leder - tænk selv på hvad du sætter pris på hos en god leder, overvej om det er noget du kan give videre i dit lederskab, når du håndterer din hest.

Hvis du har en hest, der normalt fungerer godt, men den får flere og flere problemer med sin opførsel, og sætter sig i mod når du vil have den til at gøre noget, så overvej hvad der kan forklare ændringen. Den mest almindelige årsag er at hesten har ondt et eller andet sted, og derfor bør du begynde med at tage den til en dyrlæge for at kontrollere at den er helt rask.

Har du den rigtige hest?

Mange af de heste der ikke fungerer godt, er som oftest misforståede. Du har måske en hest, der slet ikke er egnet til dig, her er du også nødt til at lære at analysere og forstå, hvorfor det ikke fungerer som du ønsker. Den kan være meget følsom eller kilden, kan have svært ved høje lyde og så videre. Du skal lære at forstå din hest, og hvad der passer bedst for den - det er en hesteviden, som det kan tage lang tid at erhverve. Hvis du har problemer med din hest, er det godt, hvis du forsøger at få hjælp fra en person med mere erfaring.

Få hjælp når du ønsker at købe en hest hvis du ikke er så erfaren, så du finder en hest der passer dig, og som du kan nyde. At finde den rigtige hest er vigtigt for at undgå problemer i fremtiden. Det er også godt hvis du ved lidt mere om hvad hesten har gjort tidligere, og også hvordan den har været at håndtere. At kende hestens historie gør det nemmere at undgå fremtidige problemer, og få den hest du behøver.

Vanskeligheden, men også charmen ved heste, er at de er individer, og der findes ingen facitliste til hvordan man skal gøre med hver hest. Du er nødt til at lære noget af dit samvær med din hest hver dag, og være lydhør over for hvad der virker godt.

Fire tips til god horsemanship

1) Få den rigtige hest. Ønsker du at ride meget i skoven, så køb ikke en hest, der måske aldrig  har været udenfor ridehallen eller ridebanen.

2) Du er hestens leder. Fastsæt grænser, vær tydelig, klar og faktuel, men glem ikke at opmuntre når hesten gør det rigtige.

3) Hvis du har problemer, så prøv at finde ud af hvad årsagen er. Er hesten sund? Er jeg tydelig nok i mit lederskab?

Kilde: Jumpclub

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner