En svampet affære

05-12-2013 06:14

Er der problemer med hestens præstationsevne, hårlag, generelle trivsel eller er det svært at finde årsagen til dens sygdom, så har den måske været udsat for svampetoksiner

Copyright Ridehesten.com
Modelfoto: Ridehesten.com

Både kraft- og grovfoder kan blive udsat for svampetoksiner under vækst, høst og lagring, og forhold som plantesygdomme, miljø og insektangreb kan gøre græs og korn mere udsat for toksinerne – og de har særligt gunstige vilkår i Danmark.

Som hesteejer må man forhold sig kritisk til hestens foder, strøelse og miljø, for at kunne mindske mængden af toksiner. Hø der lugter forkert eller med synlige svampesporer bør fx fjernes.

Men ofte er toksinerne så godt som umulige at opdage for selv den mest pernitne hesteejer, og så må der andre midler i brug, for at fjerne toksinerne fra hesten.

Her kommer bindemidlerne ind i billedet ved at binde toksinerne til sig i hestens tyndtarm og føre dem med ud med afføringen. Grovfoder fungerer bl.a. som bindemiddel, men kan også være kilde til toksiner, og så findes der kommercielt udviklede bindemidler.

Magasinet Ridehesten har set nærmere på toksinerne, hvad de gør ved hesten, hvor de kommer fra, samt hvade man som hesteejere kan gøre for at skåne hesten for deres skadelige effekt.

Læs meget mere i magasinet Ridehestens decembernummer.

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen