EM i Milano: Der er meget på spil

23-07-2023 06:35

Annika Knudsen Lorentsen

Fra den 30. august til den 3. september skal det danske springlandshold ride ved europamesterskaberne i Milano, og ved dette mesterskab har Danmark chancen for at sikre sig en kvalifikation til OL i Paris

Copyright Ridehesten.com
Foto: FEI Jumping European Championship Milano 2023

Fem danske ekvipager drager i slutningen af august til Milano i Italien, hvor årets EM i springning afholdes på den historiske galopbane i bydelen San Siro. Galopbanen i Milano har i mere end et århundrede været en af de mest prestigefyldte væddeløbsbaner i verden og er blandt andet kendt for muligheden for at holde mange forskellige løbstyper.

Omdannes til springbane
I forbindelse med EM er det dog ikke galopløbene, der kommer i fokus, men derimod springningen, som finder sted i midten af den kendte væddeløbsbane, der i 2021 blev opgraderet, så den også kan danne rammen om internationale ridekonkurrencer. Banen blev indviet i 2021 i forbindelse med Milano San Siro Jumping Cup, hvor nogle af verdens bedste springryttere fik mulighed for at ride på den bane, der i år skal danne rammen om et internationalt mesterskab.

Copyright Ridehesten.com
Foto: FEI Jumping European Championship Milano 2023

Billetter til OL i Paris
Ved EM i Milano rides der ikke kun om medaljer for hold og individuelt, men også om holdkvalifikationer til OL i Paris 2024. De tre nationer, som ikke allerede har opnået kvalifikation til OL i Paris, men bliver bedst placeret i Milano, får en billet til OL. I skrivende stund har en række europæiske nationer allerede kvalificeret sig til OL. Frankrig som værtsnation har en billet til OL. Sverige, Holland, Storbritannien, Irland og Tyskland sikrede deres kvalifikationer ved VM i Herning sidste år, mens Belgien opnåede sin kvalifikation ved Nations Cup-finalen i Barcelona sidste år. Det betyder, at disse syv nationer ikke tæller med i regnskabet, når billetterne til Paris skal uddeles ved EM, og fordi syv europæiske nationer allerede har kvalificeret sig, er Danmarks chancer de bedst mulige.

Fakta
Mesterskabsformatet

Europamesterskabet starter med en speedkonkurrence den 30. august, som tæller både til det individuelle mesterskab og til holdmesterskabet. Her rides efter metode C, som betyder, at fejl omregnes til tid, og vinderen af klassen er den med den hurtigste tid. De øvrige ryttere får fejl udregnet efter, hvor meget langsommere de er end vinderen.

Herefter følger den anden konkurrence, som er den, der afgør holdkonkurrencen. Den rides over to runder fordelt på to dage, henholdsvis den 31. august og den 1. september. I første runde kan alle deltage, mens den anden runde kun er åben for de ti nationer, der er bedst placeret i holdkonkurrencen, og de 50 individuelt bedst placerede. Efter denne anden runde kåres årets europamester for hold, mens de 25 individuelt bedst placerede går videre til den tredje konkurrence, som afholdes den 3. september over to runder. I den anden og afgørende runde er det kun de 12 individuelt bedst placerede, der kan deltage, og det er blandt disse 12, årets europamester individuelt skal findes.

Fold up
Copyright Ridehesten.com
Andreas Schou er en af de danske ryttere der er en del af bruttogruppen frem mod EM. Foto: Ridehesten.com/Annika Knudsen Lorentsen

Hård konkurrence
Selvom der er de bedst mulige odds for at sikre en OL-kvalifikation i Milano, så bliver det fortsat utroligt svært. Maksimalt to af de nationer, som ikke har kvalifikationen endnu, må placere sig foran det danske landshold, hvis det skal sikre sig en plads, og der er flere stærke nationer, der ligesom Danmark fortsat er på jagt efter de eftertragtede OL-pladser. Det drejer sig f.eks. om Schweiz, der er regerende europæiske mestre for hold, og som ved de seneste fire europamesterskaber har vundet medalje tre gange.

Ridehesten vil være til stede ved EM i Milano, og løbende bringe seneste nyt fra mesterskabet.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner