Thomas Bach Jensen
Onsdag aften blev der afholdt en workshop i regi af Dansk Ride Forbund for forbundets B-teknisk delegerede, som af rideforbundets veterinærkonsulent, dyrlæge Mette Uldahl, fik en grundig uddannelse i hvordan og hvorfor, hesteeftersyn er en vigtig del af DRF’s virke.
I international ridesport står hestevelfærd højt på dagsordenen, og det er Dansk Ride Forbunds (DRF) højeste prioritet at være med til at vise vejen frem. DRF gennemførte i perioden 2020-2022 udstyrskontroller, som viste, at der er behov for flere eftersyn.
Hesteeftersyn ved ridestævner kan medvirke til at udbrede viden og bevidsthed om bl.a. mundsår hos heste. Eftersynet skal sikre, at hesten i enhver forstand er ”fit to compete”, ligesom det skal forebygge fremtidige skader samt gøre ryttere og trænere opmærksomme på deres ansvar som dem, der tager beslutninger på vegne af hesten.
Ved hesteeftersynet kigges efter skader på hesten, og det kan f.eks. være gennembrud af hud eller slimhinde (sår) i hestens mundvige eller på laderne. Gennembrud af hud eller slimhinder som følge af brug af udstyr, f.eks. mundsår efter bid, vil altid føre til udelukkelse fra konkurrence.
Ligeledes vil andre skader, som giver hesten ubehag eller smerter, generelt altid blive bedømt i forhold til, om hesten kan starte stævne. Det er vigtigt at være opmærksom på, at et sår ikke behøver at bløde for at det kan føre til udelukkelse.
– Oftest ses der ikke blod i forbindelse med sår i munden efter brug af bid, fortalte Mette Uldahl til de fremmødte TD’er.
Ved konstatering af mundsår udelukkes ekvipagen fra stævnestart. Det er ikke muligt at få omstødt beslutningen ved det pågående stævne. Beslutningen tages af den eller de ansvarlige for hesteeftersynet, og er en dagsdato-afgørelse. Det er planen, at der vil blive foretaget hesteeftersyn på alle stævneniveauer fremadrettet, både med og uden forudgående orientering.
/DRF.