Dyrlægestuderende: Mangler knap to måneders praktisk undervisning

13-05-2020 19:00

Marie Helene Rigård Rohleder

På grund af coronakrisen har dyrlægestuderende mistet mange ugers vigtig praktisk undervisning ude på hospitalerne. Nu håber de studerende, at undervisningen kan blive afviklet i sommerferien, men uvisheden tynger, og de frygter, at uddannelsen bliver forlænget med op til et helt år 

Copyright Ridehesten.com
Josefine Sinkjær Søndergaard. foto: privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

Omkring 75 procent af Josefine Sinkjær Søndergaards undervisning foregår ude på klinik, dyrehospital eller i besætninger. Hun studerer til dyrlæge og går på 2. semester af sin kandidatuddannelse på Københavns Universitet. 

Men da regeringen lukkede store dele af Danmark ned tilbage i marts måned, så satte det også en stopper for Josefines undervisning. 

– Jeg mangler omkring to måneders praktisk undervisning, som er blevet aflyst på grund af corona, siger Josefine Sinkjær Søndergaard. 

Især på kandidatstudiet af dyrlægeuddannelsen foregår en stor del af uddannelsen ude på universitetshospitalet for smådyr på Frederiksberg eller universitetshospitalet for store husdyr i Taastrup. 

Siden marts har universitetshospitalerne kørt med nødbemanding, og det har betydet, at de studerende var forment adgang. 

Josefine og hendes medstuderende skulle her i foråret blandt andet have haft undervisning i, hvordan man håndterer blodprøver, haft vagter i akutmodtagelsen på universitetshospitalet og været med til operationer af mindre kæledyr. 

I stedet har de knap 170 studerende på Josefines årgang modtaget online undervisning i det omfang, at det var muligt. Men det er slet ikke tilstrækkeligt for de studerende, mener Josefine Sinkjær Søndergaard, som også sidder i studienævnet for sin uddannelse. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

(Et studienævn er et udvalg på en videregående uddannelse med repræsentanter fra undervisere og studerende. Det er de studerendes nærmeste bindeled for at blive hørt og få indflydelse på de beslutninger, der bliver taget omkring uddannelsen.)

Vi kæmper en kamp for vores faglighed sammen med vores dygtige undervisere. Jeg er bekymret for om vores uddannelse bliver forlænget med et halvt eller et helt år, hvis vi ikke kan nå at indhente den tabte undervisning, siger Josefine. 

Undervisning i sommerferien? 
Hun håber meget på, at Københavns Universitet kan få lov til at tilrettelægge det sådan, så de mange timers manglende praktisk undervisning kan gennemføres i sommerferien. For ellers bliver det meget svært for de studerende at fortsætte på næste semester fra den 1. september. 

Selvom regeringen har sendt alle studerende på landets videregående uddannelsesinstitutioner hjem på grund af smitte-udviklingen af COVID-19, så er der en lille åbning for, at nogle studerende kan vende tilbage i forbindelse med fase 2 af genåbningen af Danmark. 

Med bestemmelsen fra fase 2 genåbnings-planen: “Aktivitet på de videregående uddannelsesinstitutioner, hvor fysisk fremmøde er nødvendig, åbnes fra den 18. maj.” bliver de dyrlægestuderende nemlig også inkluderet. 

I denne uge er Københavns Universitetet så i gang med at forberede, hvordan de studerende på det sundhedsfaglige fakultet (herunder dyrlægestuderende) kan vænne tilbage til undervisningen fra på mandag den 18. maj.

Det er dog lavet en begrænsning på maksimalt 500 studerende på det sundhedsvidenskabelige fakultet, som må møde op på universitetet igen pr. dag. 

– Det er et kæmpe puslespil, som skal gå op, for der er ikke plads til os alle. Politikerne tager ikke højde for, hvor store konsekvenser nedlukningen har for studerende på de sundhedsfaglige uddannelser. Desuden får universitetet også en ekstra økonomisk regning på grund af den store undervisningsbyrde, som skal afvikles. Og her er der ingen hjælpepakker at søge, siger Josefine Sinkjær Søndergaard. 

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen