Trine Askjær-Jørgensen
Torsdag aften afholdt Kirstineholm Rideudstyr og EquiUnite clinic med Cathrine Laudrup-Dufour på Kirstineholm i Højbjerg ved Aarhus, og det blev uden tvivl en lærerig aften for alle dem, der deltog.
Ungrytter Ida Kirstine Bjørn, der har sine heste opstaldet på Kirstineholm, var klar til at modtage undervisning af den erfarne seniorrytter på tre heste, mens Charlotte Mogensen fra Horse2rider var konferencier.
Ida går til dagligt i 3. g på gymnasiet og har ved siden af de tre heste, som er ejet af Munkedal Horses, i ridning, og det var tre vidt forskellige heste i både bygning og temperament, publikum fik fornøjelsen af at se.
Først på banen var den 6-årige hoppe Diamond e. Hesselhøj Donkey Boy/ Solos Landtinus (oprd. Lisbeth B. Andersen). En stor, meget smuk og velgående hoppe, som har skullet bruge ekstra tid på at vokse færdig og derfor er lidt bagud uddannelsesmæssigt. Ida har redet hoppen i seks måneder og havde sagt til Cathrine forud for aftenens clinic, at hun gerne ville have fokus på selvbæring, overgange og sidebevægelser. Der blev blandt andet arbejdet med at skifte mellem versade og renversade for at få den stort gående hoppes skuldre på plads, og så kom Laudrup-Dufour med et glimrende trick til galop-trav overgangene, som alle kan få glæde af. Hun forklarer i videoen her:
De famøse parader
Følger man Cathrine på sociale medier, så vil man have opdaget, at parader er noget af det, hun går meget op i. Som hun sagde: – Jeg vil gerne, at uanset hvor kluntet de kommer ind i paraden, kan de finde ud af at stille sig lige, fordi det har man brug for til stævnerne.
– Der er ikke en gylden nøgle til det med paraderne. Det er bare gentagelser, gentagelser og gentagelser, og så hellere rose og tænke frem i stedet for at straffe eller trække dem tilbage, uddybede hun, og netop det med at rose og tænke frem var et gennemgående tema på aftenen. Cathrine understregede flere gange, at hun synes, man lettest får heste til at forstå, hvad man vil, hvis man bare rider videre, når der sker fejl, og så roser dem meget så snart, de gør det mindste rigtigt.
– Ingen heste går igennem deres uddannelse uden at lave fejl. Vi er to levende væsner, der skal spille sammen, og derfor sker der småfejl, og det er helt ok, sagde hun og anbefalede på det kraftigste, at så snart hesten har kvitteret med noget godt, så giver man den en skridtpause. Bare lige kort, så den kan få lidt luft, syren ud af musklerne og på den måde også fik ros for det, den gjorde.
Se hvordan hun griber paraderne an her:
Næste hest på banen var endnu en 6-års hest, Netstutteriets El Classico DWB e. El Capone/ Blue Hors Romanov (opdr. Merete og Bo Brink), som er mere alderssvarende uddannet en den foregående og netop har gået sin første MB0.
Her var det særligt changementerne, der var i fokus, for selvom hesten er relativt ung, er den ret sikkert i changementerne allerede. Derfor ville Ida nu gerne til at have mere udtryk i dem. Laudrup-Dufour hev en linje frem, som hun selv bruger rigtig meget derhjemme med de unge heste, hvor man drejer skarpt ind mod midten og rider skråt hen over, hvorefter man changerer og rider ud på den anden volte. Se her:
Tricks med tøjlerne
Både med El Classico og den næste hest på banen kom Cathrine med forskellige tricks til måder at holde tøjlerne på, som særligt kan bruges på kandar.
Med El Classico var det "håndtagtaget", som hun kaldte det, der blev brugt. Det var en anderledes måde at holde bridon- og stangtøjlerne på, som Cathrine selv bruger ved behov. Det skulle gøre, at hesten bedre kan mærke, hvilken tøjle rytteren tager i.
Det andet tøjletrick var 3 + 1, som Laudrup-Dufour kaldte det. Her tager man tre af tøjlerne i én hånd (1 bridon- og to stangtøjler) og én i den ene (den anden bridontøjle). Dermed opnår man en form for vægtstangsprincip med mest vægt i den hånd, hvor hesten ikke suger nok, og mindst i den hånd, hvor den ikke vil bøje sig eller give efter.
9-årige Hussmanns Jackson e. Johnson/ Belissimo M (opdr. Stald Hussmann) er Ida i bruttogruppen med og har redet nogle internationale stævner på. Nu begynder hun at nærme sig U25-klasserne, og derfor ville hun gerne se på Grand Prix-øvelserne sammen med Cathrine.
Der blev øvet changementserier, hvor de startede ud med flere galopspring imellem changementerne, og til slut lykkedes Ida med at lave ti etterchangementer. I piaffe og passage træningen var Laudrup-Dufour igen på banen med gode tricks, der bl.a. indebar at bruge en lille springpisk på underlaget for at få Jackson til at løfte maven og ryggen fremfor at toppe op bagtil. På den måde blev passagerytmen mere regelmæssig.
Flere gange i løbet af aftenen blev Cathrines trænere, Nathalie zu Sayn Wittgenstein og Kyra Kyrklund, men også hendes tidligere træner Rune Willum, nævnt som referencer i forhold til de råd og øvelser, hun kom med.
– Mange af de tricks, jeg kommer med i dag, er nogen, jeg har lært fra mine læremestre igennem tiden. Som rytter har man brug for – og særligt når man rider rundt og træner selv – at få nogle analyseredskaber og værktøjer fra sin træner til at løse udfordringerne i hverdagen. For hvis ridningen er på plads, og hesten er rigtig for hjælperne, så kan man også ride øvelser, forklarede hun og fortsatte:
– Jeg har to – max tre – ting, jeg har fokus på i hver træning, fordi det er meget nemmere at lykkes med at gøre noget godt, hvis man kun skal huske to ting. Det har Kyra lært mig, og så har Rasmus Bagger, min mentaltræner, lært mig, at når jeg spænder gjorden efter, skal jeg ved hver af de to gjordstropper lige huske på, hvad de to ting er.
Publikum havde også mulighed for at stille Cathrine spørgsmål, hvilket de flittige benyttede sig af. Der blev både bedt om råd til håndtering af frække ponyer, stillet ridetekniske spørgsmål, som vedrørte de ting, Cathrine og Ida viste i clinicen osv.
Et af de spørgsmål, der kom fra publikum gik på, hvordan man holder hesten motiveret, og her gav Cathrine et helt konkret eksempel på, hvordan en uge i en af hendes hestes liv ser ud for at sikre variation og dermed glæde hos hesten:
Cathrine rundede aftenen af med at fortælle lidt om den biografi med titlen Passage, hun har på trapperne. Bogen udkommer den 9. oktober og vil blandt andet løfte sløret lidt mere for den "private" Cathrine.
Efter clinicen havde publikum mulighed for at besøge butikken Kirstineholm Rideudstyr samt de rideudstyrsstande og madboder, der var stillet op i teltet og på gårdspladsen udenfor ridehallen.