Dufour rider sølvet sikkert hjem

03-08-2024 15:41

Trine Askjær-Jørgensen

I denne nyhed opdaterer vi løbende fra holdfinalens Grand Prix Special, når de danske og flere af toprytterne har været på banen ved OL i dressur i Paris, og det er selvfølgelig med kommentarer fra vores kompetente OL-dressurekspert Christine Winther Prip

I denne weekend skal medaljerne uddeles ved OL i dressur ved Versailles i Paris. I dag går det nemlig løs med holdfinalen i Grand Prix Special, mens den individuelle finale afvikles i Grand Prix Kür i morgen.

Den indledende Grand Prix fandt som bekendt sted i tirsdags og onsdags og fungerede som en kvalifikation til hver af weekendens klasser. De 18 bedste ekvipager har kvalificeret sig til søndagens kür, mens vi i dag skal se de ti bedste hold, som er gået videre til Specialen baseret på deres samlede resultater fra Grand Prixen. 

Fakta
Dommerne i Grand Prix Special - Ground Jury

Dommerpanelet i Grand Prix Special består af:

  • C: GER Henning Lehrmann (overdommer)
  • K: FRA Raphael Saleh
  • E: SWE Magnus Ringmark
  • ​H: NED Mariette Sanders
  • M: USA Michael Osinski
  • B: GBR Isobel Wessels
  • ​F: DEN Susanne Baarup Christensen
Fold up

Her på siden opdaterer vi løbende med kommentarer fra vores OL-dressurekspert Christine Winther Prip efter hver danske ekvipage og de bedste af de øvrige ekvipager. Du finder den seneste opdatering øverst.

Start- og resultatliste for Grand Prix Special.

Opdateret kl. 15.41:

Som sidste ekvipage kom den forsvarende, olympiske mester, 38-årige Jessica von Bredow-Werndl på banen sammen med den 17-årige trakehnerhoppe TSF Dalera BB e. Easy Game/ Handryk. Helt atypisk havde ekvipagen faktisk flere fejl hist og her, og det gjorde, at holdkonkurrencen pludselig blev usædvanlig tæt. Jessica hev dog pointene hjem til sidst og sikrede med 79,954% Tyskland holdguldet, mens Danmark kom tættere på OL-guldmedaljen end nogensinde før.

– En ikke vanligt skarp Dalera i dag, som ikke virkede helt løsgjort. Hun stod lidt uvant imod, og det kneb lidt med kontakten, hvor Dalera viste tungen lidt i højre side og kom lidt forsigtig i gang med første piaffe, fortæller Christine Prip og fortsætter:

– For mig lidt flot belønnet, og det bliver næsten for ubærligt tæt med 0,121 fra guldet, men det skal ikke tage noget fra en helt fantastisk flot præstation af det danske hold, der bare har leveret toppræstationer og en helt fantastisk sølvmedalje – sikke en præstation! Og Cathrine med den højeste procent i dag, der giver et super udgangspunkt for küren i morgen.

Copyright Ridehesten.com
Jessica von Bredow-Werndl og TSF Dalera BB. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Opdateret kl. 15.26:

32-årige Cathrine Laudrup-Dufour rider i Paris sit tredje OL, denne gang med den 15-årige hannoveranerhoppe Mount St John Freestyle e. Fidermark/ Donnerhall, der tidligere har været tophest for briten Charlotte Dujardin. Cathrine og ”Free”, som hoppen kaldes i daglig tale, er et relativt nyt makkerpar, men hver for sig har de enormt meget erfaring, der kombineret har resulteret i allerede meget imponerende bedrifter. I dagens Grand Prix Special viste parret noget virkelig flot piaffe, måske noget af det bedste, vi har set dem lave. De leverede mange højdepunkter, og det blev til 81,216%.

– Så stærk gået af en overnaturligt mentalt stærk Cathrine. Flot, flot tur med masser af højdepunkter redet med den absolut største indføling. Der var en lillebitte fejl i etterchangementserien, men ellers fejlifri tur med lethed og elegance, siger Christine Prip.

Opdateret kl. 15.16:

Charlotte Fry og Glamourdale e. Lord Leatherdale/ Negro er som bekendt regerende verdensmestre fra Herning i 2022, og det er den 28-årige brites andet OL. I dagens Grand Prix Special leverede Fry og den natsorte avlshingst et ridt til 79,483%.

– Imponerende start med flot traversade og form. Klar skridt, går lidt i stå i anden piaffe og savner generelt lidt mere løft og aktivitet her. Vanlig stor grundkvalitet i galoparbejde med flere velfortjente 10-taller b.la. i fri galop, fortæller Christine Prip. 

Copyright Ridehesten.com
Charlotte Fry og Glamourdale. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Opdateret kl. 15.08:

34-årige, hollandske Dinja van Lieres tophest 12-årige Hermès N.O.P. e. Easy Game/ Flemmingh har været ude af topsporten nogen tid, siden parret i 2022 vandt dobbelt individuelt bronze ved VM i Herning. Ved OL i Paris er parret vendt stærkt tilbage, og Hermès ser ud til at være i god form. I dagens Grand Prix Special leverede de til 77,720%.

– Meget flotte vinkler i sikker, aktiv passage og piaffe. Der løber en spænding ind i anspringet til galop hvor Hermès slår efter hjælpen. Flotte, afspændte og lige seriechangementer, lidt spændt først i den første galoppiruette, men en overbevisende afsluttende midterlinje, vurderer Christine Prip.

Copyright Ridehesten.com
Dinja van Liere og Hermès. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Opdateret kl. 13.43:

55-årige Isabell Werth fra Tyskland rider i Paris sit syvende OL, denne gang med et relativt nyt partnerskab i den 10-årige dansk varmblodshoppe Wendy de Fontaine e. Sezuan/ Blue Hors Soprano (opdr. Kurt Gosmer). Hun er verdens mest vindende dressurrytter og en utrolig erfaren dame, og det fik man virkelig at se i dag. Med 79,894% har hun sikret Tyskland en foreløbig føring.

– Isabell har nerver af stål! Hun styrer Wendy sikkert rundt med stor rutine og blot en fejl i den anden etterchangementserie. Der er masser af kvalitet i hoppen, der brillerer med en kæmpe ja-hat. En overbevisende tur og en sidste midterlinje, hvor Wendy bare cruiser afsted med masser af udtryk og løft, helt afspændt, med en tydelig tilpas Isabell på ryggen, siger Christine Prip.

Copyright Ridehesten.com
Isabell Werth og Wendy de Fontaine. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Anden danske ekvipage her i holdfinalen var 31-årige Nanna Skodborg Merrald med den 16-årige vallak Blue Hors Zepter e. Blue Hors Zack/ Wolkentanz II. Det er Nannas andet OL, og med den store, røde vallak blev det i dag til flotte 78,480%.

– Sådan Nanna! Superflot tur, en lille fejl ud af ellers flotte toerchangementer, hvor Zepter lige sætter to ekstra ettere på. På den afsluttende midterlinje lukker Nanna rigtigt op for Zepter, og de får vist en superstærk afslutning. Well done! siger Christine Prip.

Nanna Skodborg Merrald fortæller selv om ridtet:

– Jeg er rigtig godt tilfreds. Jeg fik rettet op på det, jeg godt kunne tænke mig. Så kom der nogle småfejl, og Zepter blev lidt usikker på, hvad han skulle her og der, men det var ikke det store, siger hun og fortsætter: 

– Det var så fedt at ride derinde foran så mange danskere. Det var kæmpestort, og jeg følte, at jeg red godt og gjorde, hvad jeg kunne for at hive det bedst mulige resultat hjem. Der kom et par misforståelser undervejs, men det er sådan, det er, og jeg synes, det lykkedes rigtig godt.

57-årige Carl Hester rider her sit syvende OL, og han var bl.a. med på det guldvindende, britiske hold ved OL i London 2012. Med 14-årige Fame e. Bordeaux/ Rhodium red han i dag til 76,520%.
Christine Prip fortæller om ridtet:

– Dejlig blød kontakt og de fineste bløde hjælpere på en lidt varm Fame, der desværre galopperer i overgangen tilbage fra anden øgning. Der indløber små spændinger undervejs, men Carl rider mesterligt med stor føling og kommer godt igen med balanceret ridning og gode højdepunkter. Trods momentvis lidt kort hals er kontakten altid let og med helt lukket mund.

Copyright Ridehesten.com
Carl Hester og Fame. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Opdateret kl. 11.53:

Tyske Frederic Wandres med Bluetooth OLD e. Bordeaux/ Riccione fik også lidt udfordringer på banen. Det så ud til, at hans hest også trykkede sig lidt i det samme hjørne som Vayron. Dermed præsterede første tysker måske ikke helt op til sit bedste. Det blev til 75,942%, og dermed fører Storbritannien faktisk netop nu, med Danmark efter og så Tyskland.

– Wandres starter med godt flow i vanlig stor harmoni, men i galopturen sniger der sig spændinger ind, hvor der kommer samlede bagben i den ene serie med etterchangementer og en stor spænding i den anden piruette, der trækker tendensen ned, fortæller Christine Prip.

Copyright Ridehesten.com
Frederic Wandres og Bluetooth OLD. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Opdateret kl. 11.31:

11.20 blev det endelig tid til den første danske ekvipage, 34-årige Daniel Bachmann Andersen og den 13-årige westfalerhingst Vayron e. Vitalis/ Gloster. Det er både hest og rytters OL-debut, og i Grand Prixen lagde de ud med at sætte personlig rekord med et vanvittigt flot ridt, så der var også lagt i kakkelovnen til i dag. Parret leverede et vanvittig flot travprogram, og der var også rigtig mange højdepunkter i galoppen, hvor Vayron dog desværre fik øje på noget i et hjørne og trykkede sig lidt. Det blev til 75,973%.

– Daniel starter superflot ud med kæmpe udtryk og flot selvbæring og trender godt over 80%. Vayron spænder lidt i anspringet til galop, og der kommer lidt spændinger i det ene hjørne i galopturen, som Daniel administrerer med stor føling, men det trækker selvfølgelig desværre lidt ned. Virkelig flot afslutning, siger Christine Prip.

Daniel Bachmann fortæller selv om ridtet: 

– Indtil vi sprang an i galop, var jeg så glad. Jeg følte virkelig, at vi var ovenpå og ejede den bane. Da vi sprang an, kunne jeg godt mærke, at der blev for meget gas. Så måtte jeg lige skifte gear og ambitionsniveau og få ro på. Det lykkedes nogenlunde, der kom lidt små fejl her og der, men ikke noget stort, hvilket er det vigtigste, siger han og fortsætter:

– Vayron er en meget følsom hest, så jeg måtte lige have fat i nogle af mine mentale og tekniske værktøjer og skifte strategi, fordi vi så ikke længere kunne ride efter det perfekte, men bare skulle sikkert i mål. Jeg er stolt over, at det lykkedes, og af at være her, og at jeg har den værktøjskasse at trække på, så jeg kunne løse det.

Becky Moody og Jagerbomb e. Dante Weltino OLD/ Jazz, der oprindeligt var reserver til det britiske hold, men endte med at komme med på holdet, fordi Charlotte Dujardin trak sig, overraskede rigtig positivt i Grand Prixen tidligere på ugen. Den stil fortsatte parret i dag og red til 76,489%.

– Virkelig flot og topharmonisk ridt. Jagerbomb går i en dejlig afspændt form i flot kontakt, hele tiden i balance og helt regelmæssig i piaffe og passage. Det er klassisk flot dressur, som vi gerne vil se det. Absolut godkendt for Storbritanniens reserverytter, siger Christine Prip.

Copyright Ridehesten.com
Becky Moody og Jagerbomb. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Opdateret kl. 10.34:

Som anden ekvipage kom finske Henri Ruoste på banen som den første for sit hold, og det gjorde han med den 12-årige dansk varmblodshoppe Tiffanys Diamond e. Tailormade Temptation/ His Highness (opdr. Hansenberg). Parret red til 71,322%, og om dem fortæller Christine Prip:

– Det er en letfodet og meget elegant hoppe med flotte tendenser i trav- og passagearbejde. Der var lidt spændinger i galoparbejdet, men en klar forbedring fra den indledende Grand Prix. 

Copyright Ridehesten.com
Henri Ruoste og Tiffanys Diamond. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Fakta
Fakta om Christine Winther Prip
  • Mange års erfaring som dressurrytter og har uddannet flere heste op til Grand Prix.
  • Er i regi af Dansk Ride Forbund udnævnt som overdommer, og er i det internationale rideforbund FEI 4* dommer.
  • En af Christines kompetencer er, at hun er god til at kommunikere og udtrykke sig. Hun har en bachelor i erhvervssprog og medier.
  • Hun er ansat som koordinator for avlsledelsen hos Dansk Varmblods på Vilhelmsborg.
Copyright Ridehesten.com
Christine Winther Prip. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen