DM er forberedelse mod EM

10-05-2013 10:18

Britt Carlsen

Når hele den danske senior elite mødes i dag og på søndag til DM i ridebanespringning i Kolding, så er det ikke alene en kamp om æren og medaljerne, men også et vigtigt skridt på vejen mod EM, der afvikles hos MCH Messecenter Herning til august

Danmark er fra den 19. til 25. august vært for ECCO FEI European Championships i dressur, springning og para-dressur. Det er helt unikt og første gang i historien, at tre europamesterskaber afvikles samtidigt. Det er den midtjyske by Herning, som kommer til at danne rammen om mesterskaberne.

Landstræner ser frem mod EM
Lars Pedersen, der er landsholdsspringrytter og tidligere førsterytter i direktør Kjeld Kirk Kristiansens springstald, Stutteri Ask, blev 1. marts 2012 ansat af Dansk Ride Forbund til at varetage stillingen som elite- og talentchef for de hjemlige springryttere.
Han ser frem mod EM i Herning, hvor målet er, at det danske landshold vil være med i den afgørende fase, når holdkonkurrencen afgøres torsdag den 22. august. Forberedelserne af ryttere og heste har været i gang længe, og weekendens danske mesterskab er en væsentlig del af forberedelserne frem mod Europamesterskabet.

- Helt grundlæggende er DM hvert eneste år et højdepunkt på nationalt plan, for her mødes de mere erfarne landsholdsryttere med de bedste ryttere fra den hjemlige liga. Og det er altid interessant, indleder Lars Pedersen. Mesterskabet bakkes op af hele den danske elite, hvor også de bedste ryttere, som er bosat i udlandet, kommer ”hjem” for at ride med om æren og kampen om en plads på bruttoholdet til EM. I praksis betyder det, at samtlige danske ryttere med EM-potentiale er i aktion i Kolding i weekenden.

- DM-stævnet ligger tidligt på stævnesæsonen, og det vil give mig et indtryk af ryttere og hestes status lige nu, samt et indtryk af hestenes form og deres potentiale. Det danske mesterskab afvikles stort set efter samme modus som EM med to krævende runder fredag den 10. maj og igen to udfordrende runder søndag den 12. maj, blot er der ikke, som det er tilfældet ved EM, en indledende tidsspringning, forklarer landstræneren. Han har behov for at danne sig et indtryk af hestenes aktuelle form, da han skal sammensætte et konkurrencedygtigt hold til det internationale springstævne i Bernstorffsparken, København, som afvikles to uger efter DM-stævnet med en holdkonkurrence; Coral Reef FEI Nations Cup.

Ser man på startfeltet ved årets danske mesterskab, så er det absolut ikke klart, hvem der vil stå med medaljerne på søndag. Sidste års danske mester Søren Nørgaard Pedersen, der er bosiddende i Tyskland kommer til Kolding i forsøget på at genvinde titlen. Han formodes dog at skulle kæmpe hårdt for at genvinde titlen, idet DM-feltet på 35 ekvipager er meget stærkt. Søren Nørgaard Pedersen kommer bl.a. til at ride mod vinderen fra 2011 Thomas Sandgaard fra Herning og Tina Lund, der har to heste på startlisten. Emilie Martinsen, der har tilbragt vintermånederne i Florida, hvor hun har trænet med sine heste hos OL-bronzevinderen fra Barcelona amerikanske Norman Dello Joio, vender også hjem for at forsøge at gentage DM-sejren fra 2010.

- Desuden er der enkelte af de erfarne ryttere, som har yngre, talentfulde heste til start i mesterskabet, så også det øger spændingen, bekræfter Lars Pedersen. I de kommende uger og måneder frem til slutningen af juli, hvor holdet til EM skal sættes, vil han komme til at følge rytternes præstationer tæt. – Efter CSIO-stævnet i Bernstorffsparken skal vores nuværende bruttotrup på omkring 14 ryttere reduceres til 6-8, men det betyder ikke, at det vil være umuligt for andre at ride sig ind på holdet frem mod EM, understreger landstræneren. Gode resultater og stabile præstationer er det, der vil bringe en rytter i søgelyset til EM.

Hos familien Schou er alle sejl sat til for at gøre DM-stævnet til en væsentlig del af forberedelserne frem mod EM. Både arrangørerne, rytterne og landstræneren håber på, at mesterskabsstævnet igen i år vil kunne tiltrække et stort antal tilskuere.

- Det er vigtigt at alle, ikke blot arrangører, ryttere, officials og hjælpere bakker op omkring DM, vi skal have højnet det sportslige niveau herhjemme, så vi kan få skabt en større bredde i toppen af dansk springsport. Og i det spil er tilskuerne også en vigtig brik, for det er tilskuerne, som skaber stemningen og er med til at sætte rytterne under pres, slutter Lars Pedersen.

 

Info

DM-stævnet hos Absolute Horses starter torsdag, hvor der er 1. kvalifikation for både children- og ungryttere. Fredag er senior- og juniorrytterne så i gang, og lørdag er det finaletid for children- og ungrytterne – deres finaler starter henholdsvis kl. 12 og kl. 14.15. Søndag kl. 11 starter juniorrytternes finale, og stævnet kulminerer søndag kl. 14, hvor seniorrytternes DM-finale over to runder tager sin begyndelse.
Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen