Nina Marie Villadsen
”Sporten, der er et satsningsområde for os, kombinerer horsemanship og sportsmanship, da der både er fokus på at gennemføre ridtene og komme i mål i gode tider, samtidig med, at hesten både før, under og efter ridtet skal være frisk og i den forbindelse kunne gennemgå flere dyrlægekontroller. Dette kræver et unikt samspil mellem rytter og hest. Sporten giver også en lang række fantastiske oplevelser, hvor både træning og konkurrence foregår i naturen på skovveje, ved vandet, langs små veje og i byer. Distancesporten er med ca. 450 registrerede starter ved C-, B- og FEI-stævner en af de mindste discipliner under Dansk Ride Forbund, mens sporten har potentiale til langt flere udøvere.
Distancesporten har gennem årene desværre været præget af mange interne konflikter, der til tider har medført uheldig og ubehagelig kommunikation - både rytter og rytter imellem og mellem udvalg og ryttere. Distanceudvalget har gjort en kæmpe indsats for at fremme sporten i Danmark, hvor udvalget har haft fokus på at sikre, at sporten hele tiden har hestevelfærden som førsteprioritet.
På internationalt niveau har distancesporten haft en vanskelig periode med diskussioner om de hestevelfærdsmæssige aspekter, særligt koncentreret om problematikker i de arabiske lande (UAE). Det internationale forbund FEI tog i marts 2015 det drastiske skridt at suspendere UAE fra FEI i en periode, mens man undersøger forholdene under afvikling af distancestævner i disse lande.
På et dialogmøde i maj mellem distanceudvalg og ryttere i Danmark blev sporten diskuteret bredt ud fra flere perspektiver: Konkurrence, hestevelfærd, kommunikation, ryttere, elite, bredde, officials m.v. Det var en diskussion, der på mange måde viste forskelligheder i opfattelsen af sport, elite, velfærd m.m., men diskussionen bragte også mange positive input til det videre arbejde med sporten.
I Dansk Ride Forbund er vi af den opfattelse, at distancesporten kan og skal udvikles. Vi finder, at det er helt essentielt for sportens overlevelse og videreudvikling i Danmark, at vi finder sammen i en ”distancekultur” med fokus på både bredde, sport og elite. Grundlaget for videreudviklingen skal bunde i et ønske om at sikre en kultur, hvor sammenhold, fællesskab og hestevelfærd er det, der binder sporten sammen.
Dansk Ride Forbund ønsker at stå i spidsen for udviklingen, og vi har derfor besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal udarbejde en langsigtet og holdbar helhedsplan for distancesporten i Danmark. Arbejdsgruppen vil i efteråret 2015 arbejde med hele disciplinen: fra bredderyttere til internationale ryttere, fra D-stævner til elitestævner, officials, kulturen, udvikling af sporten i klubberne, kommunikation osv.
Arbejdsgruppen ledes af generalsekretær Jens-Erik Majlund, Lone Aalekjær og veterinærkonsulent Mette Uldahl. Arbejdsgruppen vil i løbet af efteråret inddrage en række af sportens aktører og stakeholders i arbejdet.
Det er samtidig besluttet, at distanceudvalget indstiller sit arbejde i en periode, mens arbejdsgruppen arbejder med helhedsplanen. Den daglige administration af sporten varetages af administrationen i samarbejde med Lone Aalekjær.
Spørgsmål eller kommentarer til arbejdsgruppen kan rettes til Generalsekretær Jens-Erik Majlund på mail: distance@rideforbund.dk.”
Kilde: Dansk Ride Forbund