Det kan coronavirus betyde for dig og din hest

26-03-2020 07:53

Merete Haahr

Som hesteejer er det vigtig at overveje, hvad coronavirus COVID-19 og de nye regler kan betyde i tilfælde af, at din hest har brug for at blive tilset af fagpersoner, eller hvis du selv bliver syg

Copyright Ridehesten.com
Har du ansvar for en eller flere heste, så læg en plan for, hvordan du kan passe godt på dem, i tilfælde af at du bliver syg. Foto: Shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Udbredelsen af Coronavirus i Danmark betyder at mange ting er ændret, og har du ansvaret for en eller flere heste, kan det være en god idé at være på forkant i tilfælde af, at der skulle ske noget med dig eller din hest.

Tag kontakt til andre hesteejere, tal om hvad I kan gøre, og læg en plan for, hvordan I håndterer situationen, og hvordan I kan hjælpe hinanden, hvis nogen bliver syge eller skal i karantæne.

Det sidste du har brug for, hvis du er syg, er stress og bekymringer over, hvordan du skal få passet hesten, og har I lagt en plan på forhånd, vil det mindske bekymringerne.

Sådan holder du din hest sund og rask

Ifølge Dyrlægeforeningen, er der ingen videnskabelig dokumentation, der viser at heste kan være bærere at Covid-19 eller kan blive syge af det, men heste og andre kæledyr kan blive påvirket, hvis du eller medlemmer i din familie bliver testet positiv eller skal isoleres.

Hvis du er selv er rask, så kan du forsætte kontakten med din hest som normalt, men god hygiejne er vigtigt, ikke blot på grund af coronasituationen. Sørg for grundig håndvask med vand og sæbe, efter at du har rørt ved hesten, eller har brugt nogle fælles redskaber som trillebør, greb eller kost. Undgå at lade hesten slikke på dig.

Sørg for, at du har rigeligt med foder, hø og halm eller medicin, hvis det behøves. Der er ingen grund til at hamstre, men derfor kan det være rart at have nok forsyninger i stalden, hvis det værste skulle ske, og du ikke selv kan komme ud og købe ind.

Selvom du ikke må tage hesten længere væk end din egen ejendom, hvis du er i isolation, så skal du prøve at holde heste glad,  sørge for nok motion, længere fold tid og samvær med andre heste.

Mindsk brugen af fagpersoner

Hestevelfærd skal prioriteres, og har hesten brug for at blive tilset af fagpersoner, så skal det vægtes højt, men samtidig bør man overveje om det er alvorligt, eller om det er noget der kan vente til senere.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Dansk Ride Forbund anbefaler, at man mindsker brugen af fagpersonale til kun at være det absolut nødvendige. Hvis man planlægger besøg af fagpersoner, så find et tidspunkt, hvor der er så få mennesker i stalden som muligt. Hvis hesten er opstaldet på en rideskole eller andet opstaldningssted, er det en god ide at aftale fælles retningsliner.

Har du en aftale om massage, saddeltilpasning eller andre ikke akutte ting, så anbefales det at udskyde disse aftaler til et senere tidspunkt. 

Kontakt til dyrlægen og smeden

Dyrlægeforeningen har udarbejdet nogle retningslinjer for, hvordan man skal forholde sig i forhold til coronavirus og kæledyr.

Hvis du selv er rask og har brug for dyrlægehjælp til din hest, så kontakt altid klinikken for at høre hvordan de forholder sig til behandlinger. Mange klinikker modtager kun akutte henvendelser for at kunne efterleve regeringens anbefalinger om at mindske social kontakt mellem mennesker.

Har din hest brug for nye sko, eller for at få ordnet hove, så kontakt smeden for, at forstå deres politik under Covid-19 udbruddet. Hvis de kender din hest godt, så vil smeden måske være ok med at sko den, selvom du ikke er tilstede. Hvis de ikke kører ud, så kan de måske anbefale andre beslagsmede som kan hjælpe.

Hvis du selv bliver smittet

Dyrlægeforeningen anbefaler, at hvis du selv er syg med coronavirus, skal du undgå for tæt kontakt med din hest.

Hvis det er absolut nødvendigt, at du er sammen med hesten, så skal du sørge for god håndhygiejne og sprit, både før og efter du er sammen med hesten, og du skal huske at bære mundbind. Det skyldes at dyr, både heste hunde og katte kan have andre bakterier, som risikerer at give infektion, og det kan have alvorlige konsekvenser hvis du i forvejen er svækket afcoronavirus.

Hvis det er muligt, så skal du helst have andre til at passe din hest mens du er syg.

Her kan du læse om Dyrlægeforeningens anbefalinger

Læs også den spændende og meget aktuelle artikel: Hvordan trives din hest uden dig, i Magasinet Ridehesten, november 2019

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen