Derfor hjælper specifikke mål

30-11-2022 13:08

Charlotte Skousen

Alle oplever en spændthed i forbindelse med at starte et stævne. Men bliver nervøsiteten for stor, kan det gå hen og ødelægge oplevelsen. Et specifikt mål hjælper dig af med nervøsiteten

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Karina Beck er mentaltræner og har stor erfaring i at hjælpe ryttere af med deres konkurrencenerver. Hun mener ikke, at håndteringen af stævnenerver kan koges ned til 5-10 generelle råd, som vil passe alle.

– Alle har deres egne udfordringer og noget, som kan virke beroligende på én rytter, kan nærmest øge nervøsiteten hos en anden, siger Karina Beck.

Hun fortæller, at det først og fremmest handler om at acceptere, at der er stævnenerver og finde ud af, hvad der præcist udfordrer dig.

Det kan være en speciel øvelse i dressur, et specielt spring, at du spænder op, når du rider et bestemt sted, at du bliver stresset af at se dine konkurrenter ride, eller at du ikke kan få det fokus med ud til stævnet, som du har derhjemme.
Dernæst kan du begynde at arbejde med det.

– Mine ryttere siger ofte, at udfordringen er, at de ikke kan slappe af på banen. Men det kan være svært at finde frem til den egentlige udfordring, nogle gange ved rytteren ikke engang selv, hvad der er årsagen til, at de ikke kan slappe af, fortæller Karina Beck.

Copyright Ridehesten.com
Karina Beck. Foto: Privat

Hun råder derfor til at tale det igennem med dit team. Dit team kan være dine trænere, forældre/hjælpere. Med dem skal du sætte mål for næste stævne. Karina Beck arbejder selv med SMART mål (se faktaboksen).

– Mental forberedelse starter med at opstille og forfølge nogle meget specifikke mål for dig, netop fordi det mindsker nervøsiteten og hjælper rytteren med at holde fokus, forklarer Karina Beck.

De mål skal så trænes, når du rider hjemme, men også uden for ridebanen. Mentaløvelser bør nemlig følges op hjemme, så du også der træner dit mentale fokus.

Karina anbefaler at vælge 2-3 specifikke mål at arbejde mod. De må gerne være helt rytterteknisk, som at huske en halv parade før et specielt bogstav, holde hælene nede der, eller løsne tøjlerne på en bestemt måde i en given øvelse.

Fakta
Det dækker SMART mål over

S:  Specifikt

M: Målbart

A: Attraktivt

R: Realistisk

T: Tidsbestemt

Nyheden fortsætter efter annoncen

Målbart betyder ikke at få et bestemt slutresultat eller en karakter i en øvelse. Det målbare er videoen af turen bagefter, hvor du kan se, om du red, som du havde sat dig som mål.

Det er vigtigt, at målet er attraktivt for dig. Det kan for eksempel være attraktivt for dig, at du kan ride afslappet og målrettet frem mod den vandgrav, som har drillet tidligere. Eller at du kan vise en tilbagetrædning på stævnebanen, som du godt kan lave hjemme, men som har gået dårligt, når du kommer ud.

Det mål du sætter skal være realistisk
– Jeg spørger ofte rytteren: ”Hvor realistisk er det, at du kan gøre det her næste weekend?”. Hvis svaret er 20%, så må målet laves om, forklarer Karina Beck.

Målet skal ifølge Karina Beck være minimum 75% realistisk for, at det er et brugbart mål. Det øger rytteres fokus på de ting, de oplever som overskuelige. Dermed sikres, at målet ligger i nærmeste udviklingszone, og det er her, vi mennesker udvikler os bedst.

At målet er tidsbestemt betyder, at det specifikke mål hører sammen med et specifikt stævne.

– Et mål kan aldrig være at vinde eller få en bestemt procent eller en fejlfri runde, for så er målet ude af dine hænder og ovre i konkurrenternes og dommernes, og derfor duer sådan et mål ikke, siger Karina.

At få bugt med nervøsiteten handler om god forberedelse og god tid. Det vigtigste er ifølge mentaltræneren at lave en individuel plan, som virker for netop dig og din hest.

God forberedelse kunne være:

  • At få en forsikring fra din træner om, at stævnet er det rigtige niveau for dig lige nu
  • At få sat et godt mål for stævnet
  • At ride et program igennem på samme eller højere niveau, end du skal starte
  • At springe en bane på samme eller højere niveau, end du skal starte
  • Sørg for, at hestens træning ugen op til stævnet passer til det, den skal
  • Sørg for, at du selv får trænet, sovet, spist godt
  • Træn dit mentale fokus inden stævnet
  • Lav en realistisk tidsplan for stævnedagen, som passer til dig og din hest
  • Bed din træner om at tage med ud til stævnet og hjælpe dig

– Dette er kun forslag, og det er meget vigtigt for mig at sige, at der ikke er noget facit på, hvad alle skal gøre,  siger Karina Beck. Det handler om at finde frem til, hvad der virker for netop dig.

Fakta
Om Karina Beck

Karina Beck er uddannet terapeut med speciale i kognitiv terapi og mindfulness. Hendes firma Mindful-Performance har specialiseret sig i konkurrenceryttere og deres specielle udfordringer, og hun arbejder med alt fra yngre ponyryttere til topatleter på verdensplan.

Læs mere på mindful-performance.dk

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner