De danske heste overvåges nøje

06-08-2016 00:50

Britt Carlsen

OL

Der er intet overladt til tilfældighederne i den danske stald ved OL i Rio. Hestene overvåges nøje, fortæller landsholdsdyrlæge Jonas Rasmussen, og han melder alle heste særdeles fit

Copyright Ridehesten.com
Landsholdsdyrlæge Jonas Rasmussen i den veludstyrrede veterinærklinik der ligger inde på staldområder.

Hestene har nogle gode forhold i stalden. Alle roser de store bokse, de brede staldgange, og det gode klima i staldene, men alligevel er hestene under skrapt opsyn, fortæller den danske landsholdsdyrlæge Jonas Rasmussen, som fløj til Rio to dage før hestene, for at kontrollere forholdene, og gøre sig bekendt med de muligheder, som veterinærklinikken på stedet giver, såfremt det skulle blive nødvendigt. 

- Vi talte faktisk meget om, hvorvidt jeg skulle flyve med hestene eller tage herover før. Vi besluttede så, at det var bedre, at jeg var herovre og få styr på det hele og stod klar til at hestene kom. Så kunne vi også hurtigt få hestene under behandling på klinikken, såfremt en af dem skulle blive syg under transporten. Der er jo også andre dyrlæger på flyet, og de kender til problemerne, som kan opstå under flytransport. 
I stedet for gav de hestepasser Gitte Hansen, der fløj med de danske heste, en grundig instruktion i brugen af midler til sårheling mv. samt givet hende nogle instrukser om, hvordan hun skulle forholde sig, såfremt dyrlægerne ville finde det nødvendigt at behandle en af de danske heste. 

Kontrol med vægten
Oppe i stalden er der vægte, så hestene kan blive vejet. Det er en af de ting, vi kan monotorere på hestene ud over blodprøver, temperatur mv., det er om de spiser, som de skal, forklarer Jonas. 
- Det er et krav fra klinikken, at hestenes temperatur skal kontrolleres to gange dagligt. Det er for at holde øje med, om hestene står med en infektion, og så vil den lynhrtigt blive fjernet fra de andre heste og sat i karantænestald ved veterinærklinikken. 
- Vi tog blodprøver de to første dage, på den samme tid på dagen og i forhold til måltider og træning for at kende referenceværdierne på alle heste og for at kontrollere, om de var dehydrerede eller havde en infektion på vej. Vi får oplysninger om saltværdier, muskelværdier, lever og nyrer tal mv. alt sammen noget som fortæller, hvordan hestene har det.

De heste som går med specialbeslag har selv et sæt ekstra sko med til Rio. Der er en stor beslagsmedie, med mulighed for at sko kan smedes, så de passer perfekt til den enkelte hest. Det har danskerne heldigvis ikke haft behov for endnu. 

Copyright Ridehesten.com
Dyrlæge Jonas Rasmussen.

Vi kan behandle
Det er en skrøne, at dyrlægerne overhovedet ikke må behandle hestene under konkurrence, men en evt. behandling skal nøje overholdes ifølge nogle strenge krav. 
- Vi må gerne, såfremt vi informerer om det, og dokumenterer det på skrift, fx give antibiotika, såfremt hesten har et sår. Dokumentationen skal bruges, såfremt hesten bliver udtaget til doping. Al behandling skal dog ske inden for rammerne af god hestevelfærd, har man gode argumenter, får man lov til at behandle for mange ting. Man må dog ikke behandle med smertestillende medicin, eller kraftigt antiinflamatoriske produkter som kortison, fortæller Jonas. 

Copyright Ridehesten.com
Når hestene skal behandles for småskrammer ol. så sker det altid i behandlingsbokse på klinikken, hvor nogle af de omkring 30 dyrlæger der er på job for FEI, holder øje med, og støtter de behandlende dyrlæger fra de forskellige lande.

Alle former for behandling skal foregå i en såkaldt "treatment box" en behandlingsboks, hvor de officielle dyrlæger kan holde øje med, hvad der foregår, og for at dyrlægen ikke skal stå og behandle hesten i stalden med risiko for krydskontaminering af nabohestene. 
Jonas har selv forskellige præparater med til behandling af hestene. De præparater er nøje registreret, og hver gang Jonas bruger af "lageret" skal det noteres, og så skal al den tomme embalage gemmes, og fremvises til kontrol ved udrejsen fra Rio den 18. august. 

Veludstyret klinik
Klinikken er særdeles veludstyrret, fortæller Jonas, der er mulighed for at lægge hestene i narkose, der er røntgen og scanningsudstyr, og det er en stor fordel, for har hestene en lille hævelse kan dyrlægen omgående undersøge, hvorvidt hævelsen har betydning og skal behandles eller om et par dages let træning, vil være recepten. 

Copyright Ridehesten.com
Hestene bliver konstant overvåget af landstræner Rudolf Zeilinger og Jonas Rasmussen, de kender hestenes bevægelsesmønster og spotter omgående, hvis noget afviger bare det mindste fra normalen.

Fluer og myg

Området her er sprøjet for fluer og myg, så hestene plages ikke voldsomt af det. - Vi har et par af hestene, som er blevet stukket af myg, og de står nu med insektdækken, men det kan de jo også få derhjemme. 
Grooms og Jonas bor helt tæt på stalden, og det er en stor fordel at være så tæt på. Jonas har, heldigvis, ikke haft noget at lave i forhold til egentlig behandling, hans tid går hovedsageligt med at holde et særdeles vågent øje med hestene, både i boksen og i arbejde.
- Jeg har gjort meget ud af at lære hestene at kende, vide hvordan de bevæger sig, fortæller Jonas, så jeg har en god fornemmelse af, hvordan deres normale bevægelsesmønster er.

Så nu fem dage før første konkurrence, er alle danske heste helt klar og i topform.

 

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen