Dårlig lodtrækning kan koste medaljechance

24-08-2014 11:00

Britt Carlsen

WEG - Danmark har "tabt" lodtrækningen i dressurkonkurrencerne hvert år siden 2008. Bliver det samme tilfældet i eftermiddag kan det koste en mulig medaljechance, så der er meget på spil i dag, hvor rækkefølgen af de danske ryttere er fastlagt

Det bliver Mikala Gundersen og My Lady som skal åbne holdkonkurrencen for Danmark i Grand Prix-klassen mandag efterfulgt af Lars Petersen/Mariett, Nathalie zu Sayn-Wittgenstein/Digby og så er det Anna Kasprzak og Donnperignon der rider på banen som Danmarks sidste rytter.

Dressurrytterne får adgang til at "familisere" sig med det store stadion i dag, hvert hold får 15 minutter til at træne på stadion, så må man håbe at hestene får "kigget af" på den tid.
Det store drama sker dog i eftermiddag kl. 15, hvor der er lodtrækning til startrækkefølgen i dressurkonkurrencerne, der tager deres begyndelse mandag morgen kl. 8 og fortsætter tirsdag morgen kl. 8 med den anden halvdel af rytterne. Det er Grand Prix-klassen, som er afgørende for resultatet af holdkonkurrencen.

Normalt har hver nation to ryttere første dag og to ryttere anden dag. Sædvanligvis er de to ryttere den sidste dag, de ryttere, som man forventer vil score højest i konkurrencen. Der er også tradition for, at dommerne lige skal "dømme sig varme" på førstedagen, så derfor er det vigtigt, at have de bedste ryttere til sidst.

Ved OL i Hongkong trak danskerne start nummer et, det gjorde de også ved EM i Windsor, ved WEG i Kentucky og ved OL i London. Det er normalt ikke et godt udgangspunkt, men her i Normandiet kan det blive problematisk med et tidligt startnummer, for på grund af tv-transmission, og beslutningen om hvordan man skal håndtere nationer med blot tre deltagere, kan et tidligt startnummer betyde, at tre af fire ryttere skal til start den første dag, mandag, Og da vejrudsigten samtidig lover regn, så kan et tidligt startnummer få stor betydning for resultatet. Eftermiddagens lodtrækning afventes med spænding i den danske lejer, hvor holdleder Kimi Nielsen må høre meget for sin dårlige statestik mht. lodtrækningen. - Det kan altså ikke blive ved, sagde en bekymret dansk holdleder i aftes. 

Dressurkonkurrencerne i Normandiet har længe set ud til at blive en kamp mellem de tre nationer, som stod på podiet ved EM i Herning sidste år Tyskland, Holland og England, men de seneste uger har ændret lidt på de forudsigelser. England er afhængige af, at Charlotte Dujardan skal levere et absolut topresultat, for at trække holdet inde i medaljekampen. Men i Aachens hede kiksede Valegro i Grand Prixen og gentages dette, er englænderne, der nu er uden pensionerede Mistral Højris, absolut til at "tale med". Holland så på papiret stærke ud med Edward Gal og Glock's Undercover som holdets topscore, da 17-årige Parzival var mærket af varmen i Aachen og langt fra sin karrieres topform. Nu er Undercover skadet og trukket fra starlisten og det sammen er Sion, så også Holland går ind i holdkonkurrencen betydeligt stækket. 

Danmark mistede også den regerende danmarksmester Lone Bang Larsen, og den meget polemik omkring Andreas Helgstrand og Akeem Foldager i foråret har også betydet, at den ekvipage ikke er at finde på landsholdet, og det samme er tilfældet for Millibar og Nanna Merrald, der havde kvalificeret sig til World Cup finalen i år, men siden da har kæmpet med en skade. Der er dog ingen tvivl om, at Digbys tilbagekomst på landsholdet er en klar styrke og så har de to Florida-baserede ryttere Mikala Gundersen og Lars Petersen konstant øget formen og hævet deres score, så alt kan ske - Danmark er bestemt inde i medaljekampen. Danskerne er dog i kamp mod stærke nationer som Sverige, Spanien og USA, så alt kan ske.

Hvad man her regner for sikkret er, at tyskerne skal vinde guld. I Kentucky lykkedes det for hollænderne at bryde tyskernes greb om titlen, men i år ser tyskerne ud til at står meget stærkt ikke mindst på grund af Isabell Werth og fantastiske Bella Rose. Werths medaljeskab er udviddet betydeligt i WEG's 24-årige historie. Den 45-årige rytter vandt hold guld og individuelt sølv med Gigolo i Hague, hold og individuelt guld i Rom i 1998. I Aachen gentog hun denne dobbel med Satchmo og i Kentucky vandt hun bronze med holdet på Warum Nicht. I år sidder hun på 10-årige Bella Rose, om hvem hun siger: det er den bedste hest hun nogenside har redet - og det siger ikke så lidt.

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen