Nina Marie Villadsen
Der er hele 29 ekvipager fra fire nationer er til start i mesterskabet, og selv om både svenskerne og nordmændene stiller med stærke ekvipager, så håber man på en dansk holdmedalje. Danskerne stiller med et erfarent hold på fire ekvipager, samt en enkelt ekvipage, der starter individuelt.
I spidsen for dommerteamet som President Of The Ground Jury står den firestjernede danske dommer, Henriette Andersen.
Danske deltagere ved NM
CEIO2* (120 km)
Helen Munksø på Shams Star
John Sommerlund Nielsen på Bafur ox
Christine Pedersen på Bastian
Rina Thorsen på WW Nieska ox
CEI2* (120 km)
Johanne Hvid på Flini ox
- Jeg har ikke været der før, men har tidligere redet i Norge. Det var et dejligt sted, hvor vi skulle ride op langs skilifte, hvilket var en udfordring med varme og stenet underlag, fortæller Christine Pedersen til Ridehesten.com og fortsætter; - Vi har fået ruterne til på lørdag og ridtet består af fire loop og stigninger på 100-150 m. Jeg begyndte at træne efter nytår og red et opvarmningsridt på 80 km i april. Til den daglige træning bruger jeg meget svømmetræning, galoptræning og så kører jeg gerne for at kunne komme til at træne i bakker. Vi kører alle sammen på torsdag og kommer hjem igen søndag, og NM-klassen rides lørdag. Vi har et rigtig godt team, men især nordmændene og svenskerne er rigtigt stærke. Vores heste går stabilt, men er langsommere. Min egen hest, Bastian, plejer at være stabil i trav, men er langsom, men kommer vi alle godt igennem, og de andre måske satser for hårdt og må udgå, så er der mulighed for en holdmedalje, mens chancerne for en individuel medalje er minimale i det stærke felt. Så vi vil prøve at hjælpe hinanden godt igennem, så alle gennemfører.
Husk, at du kan læse meget mere om Christine Pedersen i artiklen 'Christine Pedersen - distancerytter' i magasinet Ridehestens aprilnummer 2012.
Også Helen Munksø håber på en dansk holdmedalje:
- Jeg er udtaget til at repræsentere Danmark ved det Nordisk baltiske mesterskab (NBM) i distanceridning i Froland i Norge 2014. Hesten som jeg skal ride (Shams Star) er en fuldblodsaraberhingst på 11 år, som har været med i sporten i mange år. Han har en fortid som galophest i Sverige, men har de seneste 6 år fungeret som distancehest. Han har gennem årerne bla. gennemført 6 stk. 120 km klasser, samt en 160 km-klasse, så han er erfaren på de lange distancer.
Træning frem mod et mesterskab, der løber over en distance på 120 km i et noget mere kuperet terræn end det jeg har til rådighed i det daglige, skal selvfølgelig være målrettet og er baseret på mange års træning og erfaring i sporten.
Hesten har gennem årerne været igennem en gradvis opbyggende proces, hvor der med hensynsfuld og målrettet træning er opnået en grundform som har forberedt hestens krop på den belastning det er, at ride så langt. Konditionsmæssigt kommer hesten hurtigt i form, men det tager år at træner sener, led og knogler til de lange distancer. Shams Star trænes 4 gange om ugen i skoven året rundt. Træningen består dels af en ugentlig længerevarende tur på 20-30 km i roligt tempo (12-13 km/t), og derudover kortere ture på minimum 12-15 km. En gang om ugen trænes primært galop i roligt tempo (max 20 km/t) af ca. en lille times varighed.
Derudover bruges stævnerne også som træning, og til at få en fornemmelse af om formen er som den skal være. Shams star har for 4 uger siden gennemført en 80 km klasse i Sverige i kuperet terræn. Dette ridt var et kvalifikationsridt til NBM, da det nationalt er et krav at hesten skal vises i en 80 km klasse i mesterskabsåret inden den kan komme i betragtning til en plads på holdet til NBM. Dette ridt var i kuperet terræn og fungerede derved også som god forberedelse til mesterskabet.
Holdet som skal repræsentere Danmark ved NBM er et hold med meget erfarne heste. Alle hestene har gået distancen flere gange, og betragtes som meget stabile heste. Hastighedsmæssigt er de ikke de hurtigste, men vi håber på at stabiliteten kan føre til en holdmedalje.