Dansk andenplads i Rotterdam

20-06-2024 16:15

CHIO Rotterdam: Danmark kom til Rotterdam som favoritter til at vinde dagens Nations Cup, men i stedet blev det til hjemmebanesejr for Holland. Individuelt var der dog dansk islæt på både anden- og tredjepladsen

Meget kan ske, når man har med levende dyr at gøre, og det fik flere ryttere at mærke i dag i Rotterdam. Om det var presset og nerverne i forbindelse med de kommende udtagelser til OL er ikke til at vide, men i hvert fald blev nogle af dagens fejl afgørende for resultatet i Nations Cup.

Blandt de stærke nationer har både Danmark, Holland og Sverige sendt nogle af deres bedste ekvipager til Rotterdam, mens blandt andet Tyskland, USA og England venter med at komme med de tunge skyts til stævnet i Aachen om halvanden uge.

På papiret stod Danmark som favoritter, og langt hen ad vejen så det også ud til, at forventningerne blev indfriet.

Copyright Ridehesten.com
Lone Bang Zindorff med Thranegaardens Rostov. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Lone Bang Zindorff og Thranegaardens Rostov e. Blue Hors Romanov/Diamon (opdr. Jens Riishede Jensen) startede ud som første danske ekvipage. Lone får en bedre og bedre ramme på Rostov, og det gør også, at passage-piaffe-arbejdet bliver mere regulært og korrekt. Ekvipagen formåede i dag at ride en fejlfri tur, som af dommerne blev belønnet med 71,26% og en god start for Danmark.

Copyright Ridehesten.com
Nanna Skodborg Merrald og Blue Hors Don Olymbrio. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Nanna Skodborg Merrald har et luksusproblem, idet hun har intet mindre end fire internationale Grand Prix-heste at vælge imellem. Da Blue Hors Zepter var med til stævnet i Hagen i forrige uge, er det i denne uge Blue Hors Don Olymbrio e. Jazz/Olympic Ferro, som skal trække læsset. Den 16-årige avlshingst er i sit livs form, og specielt dagens galopprogram var fremragende. Don O blev en smule bange for noget i den ene øgning, og en fejl i to'erne kostede dyrt, men alligevel blev det til 73,63%, hvilket dermed holdt det danske hold godt på sporet.

Efter pausen var det tid for Daniel Bachmann Andersen og Vayron e. Vitalis/Gloster, som så mere end klar ud, da de entrerede banen. Indimellem så hingsten vældig vågen ud, men hans fokus forblev hos Daniel, som altid guidede den store brune hest rundt på bedste vis. Ottetallerne væltede ind, og undervejs måtte dommerne også give nitaller for både fri trav og fri galop. En lille tællefejl i zig-zag var det eneste, der påvirkede procenten, som i sidste ende blev 75,45%.

Copyright Ridehesten.com
Carina Cassøe Krüth og Heiline's Danciera. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Efter at alle hold havde haft de tre første ryttere igennem, så det særdeles lovende ud for Danmark, som havde lagt sig i spidsen. For at beholde føringen krævede det et godt resultat fra Carina Cassøe Krüth og Heiline's Danciera e. Fürstenball/De Niro (opdr. Stald Heiline), som ellers altid er garant for solide resultater. De startede godt ud, hvorefter Danse desværre sprang i galop i slutningen af den første øgning. Herefter fulgte to gode traverser samt en øgning og god passage. Den første piaffe blev noget fremadgående, og ved den anden piaffe efter skridtturen misforstod ekvipagen hinanden, hvilket gjorde, at Danse var på vej i skridt. Da Carina ville rette hende, sprang hun fremad i stedet. Dermed blev piaffen og overgangen bedømt med flere et- og to-taller, hvilket endte med at koste adskillige procenter. Derefter fulgte et fornuftigt galopprogram med blandt andet flotte galoppirouetter, men det var ikke nok til at hive procenten op igen, som derfor endte på 67,67.

De hollandske ryttere var godt ridende på hjemmebane i dag, og de startede godt ud med Edward Gal og GLOCK's Total US e. Totilas/Sir Donnerhall I. Gal viste i dag bedre og roligere ridning end hidtil set, og det blev belønnet med 73,19%. Den helt store grund til, at hollænderne i dag kunne sejre, var Dinja van Liere og Hermes e. Easy Game/Flemmingh. Hermes er tilbage efter en skadespause, og bronzevinderen fra VM i Herning viste, at de er klar til det kommende OL. Med 77,89% satte de både deres hold på sejrskurs og sikrede en stærk individuel præstation.

Dermed lykkedes det ikke for de danske ryttere at gentage succes fra Compiègne, hvor de i sidste måned vandt Nations Cup. I steder sejrede Holland og med Tyskland på tredjepladsen.

Fakta
Resultatet af Nations Cup
  • Holland - 222,392%
  • Danmark - 220,349%
  • Tyskland - 219,435%

Isabell Werth fik i sidste øjeblik byttet Wendy de Fontaine (tidl. Queenparks Wendy) e. Sezuan/Blue Hors Soprano (opdr. Kurt Gosmer) ind her i Rotterdam, og det var et glædeligt gensyn med guldmedaljehoppen. Hoppen er blevet stærkere, specielt i piaffe-arbejdet, hvor hun arbejder mere korrekt igennem kroppen. Werth red i dag et super program på hoppen, som i den grad har sat dem i spil til en OL-plads. Med 76,93% sikrede de Tyskland en tredjeplads for hold, mens de selv blev placeret individuelt.

Resultatet af klassen individuelt.

Resultatet af holdkonkurrencen.

Stævnets start - og resultatlister.

Copyright Ridehesten.com
Individuelt blev Daniel Bachmann Andersen nummer tre mens Dinja van Liere vandt klassen for Isabell Werth. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Ud over holdresultatet var der selvfølgelig også en individel præmieoverrækkelse. Dinja van Liere og Hermes vandt overlegent klassen, mens Isabell Werth og Wendy de Fontaine og Daniel Bachmann Andersen og Vayron blev nummer tre. 

På lørdag skal rytterne igen i ilden - hør herunder Anne-Mette Binder fortælle mere om hvem der skal ride hvad.

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen