Daniel Bachmann Andersen: Resultaterne skabes via godt samarbejde med hestene

23-07-2018 14:00

Helle Kristensen

Daniel Bachmann Andersen og Blue Hors Zack satte denne weekend personlig rekord i Aachen. Deres formkurve går én vej... Opad... Resultaterne kommer iimidlertid kke bare dumpende ned i Daniels ridehjelm. Bag resultaterne ligger der timevis af hårdt arbejde.
Vi har talt med Daniel om hans tilgang til hestene på Blue Hors - og hvad hemmeligheden bag hans succes på banen er

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Selvom Daniel Bachmann Andersen hver dag har en stald fyldt med eliteheste, der bare venter på, at han skal sætte sig i sadlen og ride, er det ikke ensbetydende med, at Daniel kommer nemt til sine sejre. Tværtimod.
Daniel skal, i lige så høj grad som alle vi andre, arbejde for at vinde hestenes tillid. Hvis ikke mere. For at skulle samarbejde med 10 forskellige heste hver dag, kræver ikke bare at du er en dygtig rytter, det kræver også, at du sætter dig ind i hestenes psyke, og forstår, hvor meget du kan forlange af den enkelte hest.

Intet resultat er vigtigere end hestens holdbarhed
Det ser nemt ud, når Daniel Bachmann Andersen rider. Og det er der en helt særlig grund til. Grundarbejdet er i orden. Daniel forsøger konsekvent at være så godt forberedt som muligt, så både han og hesten er klar til opgaven. 

Når man han skal afgøre, hvorvidt hesten er klar til opgaven, er det ikke blot et spørgsmål om at afgøre, om hesten kan udføre øvelserne. Det er også et spørgsmål om at vurdere, om den har mentalt overskud til opgaven. 

Og det er dét, der gør dressuren svær. At kunne ride et sammenhængende program, hvor hver enkelt øvelse afvikles let og ubesværet. Det er hele kernen i dressuren. Og det er lige netop her, Daniel forsøger at have en strategi, som handler om, at han ikke at går på kompromis. 

For mange var det en overraskelse, at Daniel Bachmann Andersen valgte Zack frem for Zepter til finalen på Broholm. Zepter havde op til finalen gået upåklageligt - mens Zack under det første ridt havde været lidt anspændt og kåd. Zepter virkede som det oplagte valg - særligt med tanke på den nylige sejr ved Equitour, men det var han ikke. Ikke for Daniel og heller ikke for Blue Hors. 

For én ting vægter højere end resultater og udvikling for Daniel og Blue Hors. Det er hestenes holdbarhed - både fysisk og mentalt.

At sikre Zepters holdbarhed på sigt er den primære årsag til, at Zepter ikke skulle gå finale på Broholm. Lige som et godt samarbejde mellem Zack og Daniel er årsagen til, at Blue Hors hingsten efter mange år endelig indtager den internationale dressurbane med kæmpe succes. Fordi han er klar. Og fordi han stoler på Daniel. Og Daniel stoler på ham.

Zacks tillid til Daniel gør, at ekvipagen leverede en pragtpræstation i küren under DM på Broholm. Og samme mønster gentog sig i Aachen denne weekend. De to bliver bare bedre og bedre for hver gang, de rider på banen.

Zack og Daniels lange vej til Grand Prix
Da Daniel kom til Blue Hors for snart fire år siden, var Zacks præstationsniveau endnu ikke på Grand Prix niveau. Avlshingsten har altid været en favorit blandt avlerne, men hans karriere på ridebanerne har været lidt en anden sag, frem til hans samarbejde med Daniel.

Zack er en bestemt herre - og han er en hest, der i høj grad kræver, at hans rytter forstår, at Zack ikke skal presses. Han skal ledes:

“Med Zack var det svært i starten. Når jeg rider, så er det allervigtigste for mig at mærke, uanset hvilken hest jeg rider på, at hesten er med mig. At den er tilpas og stoler på mig. Og med Zack tog det lang tid at nå dertil. Jeg havde svært ved at afgøre, hvornår jeg kunne kræve mere af ham. Ofte, når jeg forlangte noget nyt af ham, som han ikke var klar til, blev vi sat 10 skridt tilbage og skulle starte forfra.
Det tog lang tid, inden vi nåede dertil, hvor Zack kunne acceptere, at han blev presset lidt i træningen. Blandt andet derfor har det krævet rigtigt meget arbejde at nå dertil, hvor vi er i dag, men det har været det hele værd. I dag vil Zack gøre alt for mig. Og det i sig selv er en kæmpe sejr. Derfor betyder det også så meget, at det var ham, jeg vandt sølv til DM på,” siger Daniel.  

I den tid Daniel har været på Blue Hors, er der hentet utallige røde rosetter hjem til stutteriet i Randbøl. Men, hvad er hemmeligheden bag Daniels succes på stævnebanerne? Han er 28 år, og rider med et overskud, de fleste eliteryttere misunder.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Ifølge Daniel er der ikke nogen hemmelighed. Det handler om grundridning og forståelsen for den enkelte hest, han arbejder med.

”I min verden handler det om at indrette sin ridning efter den enkelte hests behov. Mange ryttere glemmer den del. De prøver i stedet at få hesten til at tilpasse sig deres måde at ride på. Og så handler det i høj grad om en god grunduddannelse,” siger Daniel. 

Prøv grænserne af på hjemmebane
For Daniel er det helt essentielt, at man, hvis man skal lykkedes med at uddanne en hest til de svære øvelser, forstår at hesten skal have en base. Den base er grundridningen. 

”Jeg sammenligner ofte grundridningen med en rundkørsel. Nogle gange tager du en udkørsel, og finder ud af at vejen ikke leder det rigtige sted hen. Når det sker, handler det om hurtigst muligt at komme tilbage til rundkørslen. Tilbage til det der fungerede. Nogle gange er det nok, at du tager en enkelt runde mere, før du igen tager en stikvej ud. Andre gange er du nødt til at køre rundt i lidt længere tid. Men det er vigtigt, at du hele tiden søger tilbage til det velkendte, når det opstår problemer.
Dermed ikke sagt at du ikke skal presse hesten indimellem. Det er du nødt til, hvis du skal uddanne den. Men du skal altid sikre dig, at du kan komme tilbage, til det du ved, der fungerer. Det var den del, der tog så lang tid med Zack. At få ham gjort tryg ved, at han indimellem blev presset. Og at få ham til at forstå, at vi altid vendte tilbage til det velkendte,” siger Daniel. 

Men mens det ifølge Daniel er en vigtig del af uddannelsen, at han presser hesten lidt i hverdagstræningen, så er det mindst lige så vigtigt for ham at slå fast, at han i stævnesammenhæng forsøger ikke at forlange mere af hans heste, end de er klar til. Og hvor meget de er klar til, er forskelligt fra hest til hest. 

Tryghed, overskud og holdbarhed
"Den eneste måde du kan lave en Grand Prix hest på, er at lade hesten udvikle sig i det tempo den er klar til. Hvornår de er klar, er forskelligt fra hest til hest. Det kræver fysisk styrke, og at hesten muskulært er bygget rigtigt op. Og det kræver, at den mentalt kan magte opgaven. Når du rider Grand Prix, så kommer øvelserne så hurtigt efter hinanden, at det kræver et enormt koncentrationsniveau fra hestens side. Det er ikke nok, at hesten jeg arbejder sammen med, kan udføre øvelserne. Den skal også være tryg ved omgivelserne og holde fokus på vores arbejde, når den er på banen. Derfor er det også så vigtigt, at hver eneste øvelse fungerer godt på hjemmebanen," siger Daniel. 

Og lige netop her er Zacks søn Zepter et godt eksempel.  

”Zepter elsker banen. Han elsker at arbejde. Og han siger "ja tak," til alt. Sådan har det ikke altid været. Da jeg startede med at ride ham, var han meget usikker. Han var bange for andre heste, hvilket er lidt ironisk, når man ser på hans størrelse. Men fordi vi har taget os god tid og prioriterede, at han skulle være tryg, så er vi nået dertil, hvor Zepter elsker at være på banen," siger Daniel. 

"Der er kun et begrænset antal kilometer i en hest. Derfor bør man altid afveje, hvilke stævner der skal startes og hvorfor. På Blue Hors går vi efter heste, der kan holde på den lange bane. Vi stiler efter Grand Prix.

 - Derfor er det også vigtigt, at vi aldrig forcerer grunduddannelsen af hesten med henblik på, at den så hurtigt som muligt, skal ud og starte. Eksempelvis kan championaterne være et brugbart værktøj til at uddanne hestene for at give dem stævneerfaringen, men det er vigtigt at holde sig for øje, at vi ikke ender med at presse hesten i jagten på resultater. Uanset, hvilket niveau du arbejder på med din hest, bør du ikke stile efter at starte mere, end hvad hesten er klar til. Det skal være sjovt at arbejde, både for rytteren og for hesten. Det mener jeg gælder for ridning i det hele taget. Mit bedste råd til alle ryttere er, uanset hvilket niveau de rider på, at de skal finde den hest, de har en god kemi med. For så bliver ridningen meget nemmere. Og samarbejdet meget bedre,” siger Daniel.  

Og med disse ord bringer Daniel os tilbage til udgangspunktet. At vores vigtigste opgave som ryttere er at aflæse hesten. Du får ikke en god ridetur på en hest, du ikke arbejder godt sammen med eller forstår. Og en hest, der ikke er klar både mentalt og fysisk til den opgave, du stiller den, vil få svært ved at brilliere på stævnebanerne.

Artiklen er første gang blevet udgivet på everhorse.dk, som ejes af Mediehuset Wiegaarden, der også driver ridehesten.com 

Kristine Ulsø Olsen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Kristine Ulsø Olsen