Collett og Jung overlegent i front

27-07-2024 19:49

Trine Askjær-Jørgensen

Mens to af verdens bedste militaryryttere gjorde sig bemærkede med pragtpræstationer i dressuren i dag, leverede holdene fra to af de mest vindende nationer ved OL i military også til fulde

Copyright Ridehesten.com
Laura Collett og London. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Så er dressurdelen ved OL i military afviklet. Det har været en lang dag på banen i Versailles, Frankrig, hvor 64 ekvipager har været igennem – men også en spændende dag.

Forventningerne var høje til mange af de ekvipager, som kom til start, der netop er nogle af verdens allerbedste, men i dag har en del andre ryttere fra ellers knap så succesfulde militarynationer også gjort sig bemærkede i toppen med flotte dressurpræstationer. Særligt to ryttere udmærkede sig dog.

Fakta
Sådan foregår military-dressuren

I military fungerer det sådan, at ekvipagerne egentlig tildeles almindelige dressurprocenter fra de tre dommere, som sidder rundt om banen, og disse omregnes så til strafpoint, f.eks. bliver en procent på 69,8% til 30,2 strafpoint. De kommende dage tillægges de fejl, som ekvipagerne får i terrænet og på springbanen, og i sidste ende, er det den med færrest strafpoint, der vinder.

Fold up

Britiske Laura Collett er en meget erfaren dame med en rigtig god hest i den 15-årige vallak London e. Landos. Parret var på det guldvindende, britiske hold i Tokyo 2020, vandt med en rekordscore i Badminton i 2022 og vandt den 5-stjernede klasse i Luhmühlen i juni sidste år, inden hun var med på det guldvindende hold ved EM i august 2023.

London er en imponerende hest; langbenet, står flot fortil og med en rigtig god forbindelse, og parret leverede et virkelig flot ridt, som der ikke var en finger at sætte på. Vallakken er lydig og velredet, og sammen viste de alle øvelserne i det korte program med stor lethed og præcision. Da resultatet tikkede ind, stod det klart, at det var et ridt i særklasse. 17,50 strafpoint fik de, hvilket betød, at Laura og London ikke bare tog en suveræn førsteplads, parret satte også individuel rekord for en dressurtest ved et OL i military.

Om det sagde rytteren: – Jeg elskede hvert et sekund af det, og den hest er utrolig. What han har opnået igennem hele min karriere er utroligt, og han bliver ved med at levere. Så jeg er bare virkelig, virkelig taknemmelig for ham.

Copyright Ridehesten.com
Michael Jung og Chipmunk FRH. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Inden han kom på banen, var der ingen tvivl om, at tyske Michael Jung og Chipmunk FRH e. Contendro I virklig var nogle af dem, der ville kunne udfordre Laura. Jung har for år tilbage haft enorm succes med bl.a. dobbelt guld ved OL i London 2012 samt holdsølv og individuelt guld i Rio de Janeiro 2016. Ved de seneste mesterskaber har han dog ikke helt haft heldet med sig – men dét havde han i dag.

Jung er garant for meget korrekt ridning, og det demonstrerede han i dag. Vallakken har ikke en prangende trav, men viste alligevel godt flow og fine sidebevægelser efterfulgt af en stor, afspændt skridt, også i samlet skridt, hvilket ellers voldede mange ekvipager problemer i dag. Changementerne var fine og den frie galop til sidst havde god bæring og op-ad-bakke-tendens. Det flotte ridt blev belønnet med 17,80 strafpoint, og dermed lagde han sig lige ind efter Collett.

Copyright Ridehesten.com
Christopher Burton og Shadow Man. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Lidt overraskende overhalede en rytter fra Kina og en fra Schweiz mange af de bedste ryttere, der var til start i dag. Kinesiske Alex Hua Tian med Jilsonne van Bareelhof e. Nevado van de Rostal red sig nemlig til præcist 22 strafpoint og en tredjeplads individuelt, men den måtte de dele med australske Christopher Burton og Shadow Man e. Fidjy of Colors, der red til præcist samme score. Schweiziske Felix Vogg med Dao de l'Ocean e. Kannan red sig sikkert til 22,10 strafpoint og femtepladsen.

Danske Peter Flarup og Fascination leverede en rigtig flot dressurpræstation og lægger her forud for terrænet på en individuel 30. plads.

Copyright Ridehesten.com
Nicolas Touzaint og Diabolo Menthe red som en af de sidste fra det franske hold og leverede en flot præstation, som fik holdet ind på tredjepladsen. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Briterne lægger op til at forsvare deres titel
Ved OL i Tokyo 2020 vandt Storbritannien holdguldet, og de forsvarende mestre lægger op til at blive de første femdobbelte militaryholdmestre. Briterne er utrolig stærke i military, og det demonstrerede de også i dag, men de får hård konkurrence af Tyskland, der ligeledes har fire olympiske holdguldmedaljer i bagagen.

Efter dressuren har Storbritannien dog lagt sig solidt i front med tre individuelle resultater i en liga for sig. Laura Collett og London fik kun 17,50 strafpoint, mens Rosalind Canter med Lordships Graffalo e. Birkhof's Grafenstolz fik 23,40 og Tom McEwen med JL Dublin e. Diarado fik 25,80. Det giver dem et samlet resultat på bare 66,70 strafpoint.

Tyske Julia Krajewski, der vandt individuelt OL-guld i Tokyo med hoppen Amanda de B'Neville, var første rytter på banen i dag, dog med en anden hest, nemlig Nickel e. Numero Uno, med hvem hun lagde flot ud og opnåede 26,90 strafpoint. Michael Jung hev den bedste score hjem for Tyskland, mens Christoph Wahler med Carjatan S e. Clearway også bidragede med sit efter et ridt til 29,40 strafpoint. Det giver Tyskland sammenlagt 74,10 strafpoint og en foreløbig andenplads.

Derefter er der lidt længere imellem placeringerne, men Frankrig indtager den foreløbige tredjeplads efter dressuren med sammenlagt 81,20 strafpoint.

Resultatet af både den individuelle og holdkonkurrencen efter dressuren.

Fakta
Tidsplan military
  • Søndag den 28. juli 2024 kl. 10.30-15.00 - Terrænspringning. Sendes på TV 2 Play og og HBO Max
  • Mandag den 29. juli 2024 kl. 11.00-16.30 - Ridebanespringning. Sendes på TV 2 Sport X og og HBO Max

Kommentatorer

TV 2: Jakob Binder-Struck
HBO Max: Pia Refslund Elbo og Mia Hastrup

Fold up
Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner